7.6 C
Pitești
21 feb. 2024

De 1 iunie, copiii vor putea învăța, prin desene, ce a însemnat “reeducare” în comunism

Pentru prima dată, deschidem la Memorialul Închisoarea Pitești o expoziție dedicată copiilor și adolescenților.
Marți, 1 iunie 2021, între orele 16:00 – 18:00, vă invităm la deschiderea expoziției “În gura marelui URS”. Copiii vor putea participa la ateliere de desene și va avea loc și lansarea cărții cu același nume.
Expoziția și romanul grafic „În gura marelui URS” semnate de ilustratoarea Ana – Maria Lemnaru, sunt inspirate din povestea elevilor închiși de autoritățile comuniste la penitenciarul de minori Târgșor în timpul “reeducării”.
„În gura marelui URS” este un roman grafic pentru cei mici și cei mari deopotrivă, care prezintă povestea documentar-ficțională a 700 de copii care au fost întemnițați între 1949-1951. Povestea este inspirată în mod special din viața lui Ioan Ladea, deținut politic în mai multe perioade din timpul comunismului și pornește de la instaurarea comunismului în România. Ajunși la Închisoarea Târgșor din motive mai degrabă absurde, elevii sunt puși în fața “reeducării”, un proces de obținere de informații și compromitere a lor. Copiii se împart în două grupuri: de o parte, cei care au acceptat reeducarea și crezul comunist, iar pe cealaltă parte, cei care au refuzat-o. Pe parcursul poveștii, ei descoperă ca nu pot ieși din închisoare decât prin solidaritate și renunțarea la conflict și ură. În tot acest periplu, elevii sunt însoțiți de un personaj surprinzător și sensibil.

Ilustrațiile din expoziție au menirea de a-i familiariza pe tineri cu subiectul represiunii comuniste, altfel complet absent din cărțile de școală, într-un mod sensibil și familiar.
Întreaga familie se poate bucura de expoziție și atelierele de desen, aflând, în același timp, despre comunism, libertate și drepturi fundamentale.
Intrarea este liberă, cu respectarea regulilor sanitare.

Foto reprezentativ: fericiticeiprigoniti.net

Related Articles

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.
Captcha verification failed!
Scorul utilizatorului captcha a eșuat. va rog sa ne contactati!

- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img

URMĂREȘTE-NE PE REȚELELE SOCIALE

11,000FaniÎmi place
2,350AbonațiAbonați-vă
- Advertisement -spot_img

NOUTĂȚI