12.4 C
Pitești
18 apr. 2024

Contre politice pe „paharele de plastic”

Mai multe produse din plastic vor dispărea de pe piață de la 1 septembrie. Este vorba, printre altele, despre farfurii și tacâmuri de unică folosință sau bețișoare de urechi. Începutul toamnei este termenul limită pentru punerea în aplicare a Directive UE din 2019 care își propune să limiteze impactul unor astfel de produse asupra mediului. Inițial, termenul limită a fost 3 iulie (adică azi), dar punerea ei în aplicare trebuie făcută prin legi naționale, iar acestea nu au fost făcute la timp.

Iată ce spune deputatul argeșean Nicolae Georgescu: „Deși trebuia să fie în vigoare, legea anti-plastic nu este gata! Guvernanții dorm în scaune! Coaliția de guvernare a avut timp destul pentru a transpune în legislația internă, Directiva UE privind interzicerea unor produse din plastic, însă nu a făcut-o nici până acum, când prevederile europene trebuie să se aplice. Ministrul Mediului, Tanczos Barna, arată cu degetul către ministerele Sănătății și Economiei, care nu au oferit sprijin. Ministerul Economiei a susținut că nu știe să calculeze un impact sau consecinţele interzicerii producţiei acestor produse din plastic”.

Directiva (UE) 2019/904 privind limitarea impactului unor produse de plastic asupra mediului a fost adoptată în urmă cu doi ani şi prevede zece categorii de produse: bețișoare de urechi, farfurii şi tacâmuri de unică folosinţă, baloane şi beţe pentru acestea, ambalaje de mâncare, pahare din plastic pentru băuturi, alte ambalaje folosite pentru băuturi, filtre de ţigări, pungi de plastic, ambalaje din plastic, şerveţele umede şi alte produse de igienă din plastic. În conformitate cu normele UE din 2019 privind produsele din plastic de unică folosinţă, până la data de 3 iulie a acestui an, statele membre trebuia să se asigure că anumite produse din plastic de unică folosinţă nu mai sunt introduse pe piaţa UE.

Pe de altă parte, ministrul mediului se apără și spune că „Proiectul de ordonanță de urgență este gata, intră pe circuitul de avizare. Într-adevăr, jumătate din statele membre au făcut deja implementarea sau transpunerea directivei, jumătate din statele membre – încă nu. Vom fi gata probabil în câteva săptămâni cu această transpunere de directivă. A fost un proces complex de stabilire a efectelor împreună cu ministerele de resort. Termenul, cel mai probabil, având în vedere și vacanța parlamentară, și procedura de emitere a ordonanțelor simple și ordonanțelor de urgență, va fi 1 septembrie. S-ar putea să fie și mai repede, dacă procedura poate fi grăbită în guvern și în parlament”, este declarația ministrului Mediului, Tánczos Barna.

Directiva privind materialele plastice de unică folosinţă se bazează pe legislaţia existentă a UE în materie de deşeuri, dar o depăşeşte prin faptul că stabileşte norme mai stricte pentru acele tipuri de produse şi de ambalaje care se află printre primele zece articole poluante ca frecvenţă a apariţiei pe plajele europene. Noile norme interzic utilizarea anumitor produse din plastic de unică folosinţă pentru care există alternative. În plus, sunt introduse măsuri specifice de reducere a utilizării produselor din plastic care sunt aruncate cel mai des în mod necorespunzător.

Produsele din plastic de unică folosinţă sunt fabricate integral sau parţial din materiale plastice (care nu sunt biodegradabile) şi, de regulă, sunt destinate a fi utilizate doar o dată sau pentru o perioadă scurtă înainte să fie aruncate. Unul dintre principalele obiective ale directivei este reducerea cantităţii de deşeuri de plastic pe care le generăm.

Related Articles

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.
Captcha verification failed!
Scorul utilizatorului captcha a eșuat. va rog sa ne contactati!

- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img

URMĂREȘTE-NE PE REȚELELE SOCIALE

11,000FaniÎmi place
2,350AbonațiAbonați-vă
- Advertisement -spot_img

NOUTĂȚI