Ziua de azi, 9 Mai, are triplă semnificaţie în istoria României: Ziua Naţională a Costumului Popular Românesc, Ziua Independenţei de Stat a României, cucerită la 9 Mai 1877 şi Ziua Victoriei împotriva Fascismului, câştigată la 9 Mai 1945.
Poate nu la fel de importantă ca valoare istorică cum sunt celelalte două, dar intenţionat am pus prima sărbătoare ziua costumului popular, pentru că de aici pleacă orice altă sărbătoare a neamului românesc. Dacă ai valorile şi tradiţiile populare în suflet, în casa ta sau le păstrezi ca pe comori, între lucrurile tale dragi, poţi înţelege mai bine istoria şi îţi poţi iubi mai profund ţara.
Costumul popular este una dintre cele mai importante mărturii ale culturii unui popor. De mai mulţi ani, şi în Argeş, ca peste tot în ţară, sarbatorirea acestui eveniment se face în a doua duminică din luna mai. Ea a fost votată, printr-o lege, în anul 2015. Ani la rând în Piteşti în această zi au fost parade impresionante pentru cinstirea portului popular. Şi anul acesta, chiar dacă cu restricţiile impuse de autorităţi din cauza pandemiei, centrul Piteştiului a fost plin de tineri îmbrăcaţi în costume naţionale. Ei au venit din satele judeţului, dar şi din Piteşti, vrând să atragă atenţia asupra acestei sărbători.
Argeşul are cele mai frumoase costume populare, devenite faimoase în toată lumea prin picturile lui Nicolae Grigorescu, expuse în muzeele din lume, prin Henri Matisse care a pictat în anii ’40 ia noastră, prin Yves Saint Laurent care a făcut în anii ’80 o colecţie de modă inspirată de costumele populare româneşti dar şi prin reginele României, în special Regina Maria, care au transformat portul popular din Argeş şi Muscel în simbol regal.
Să lucrăm încă la conştiinţa populară dacă vrem să mai rămână în sufletul tinerilor ceva din identitatea noastră de ţară şi neam, să nu ne topim de tot în creuzetul cultural european.
Pictura lui Matisse
Regina Maria – una dintre cele mai mari ambasadoare ale portului popular românesc, aici purtând un costum popular din Muscel
Elevele Scolii pedagogice din Muscel, in costume nationale