Interesul fermierilor și al investitorilor în terenurile de mari dimensiuni revine după anul pandemic 2020 în care s-au tranzacționat 12 terenuri de peste 30 de hectare, în valoare de 3 milioane de euro, potrivit unei analize realizată de Economica.net pe baza datelor oferite de Ministerul Agriculturii.
În prima jumătate a acestui an, la nivel național, s-au finalizat 10 tranzacții cu terenuri arabile mai mari de 30 de hectare, în valoare totală de aproximativ 7,8 milioane de euro.
Cea mai mare tranzacție din punct de vedere valoric, de 28,5 milioane de lei a avut ca obiect un teren de 50 de hectare din extravilanul Iașului, format din parcele cu viță de vie, teren arabil, fâneață și drum. Urmează o tranzacție cu un teren de 65 de hectare din Segarcea, județul Dolj, care s-a cifrat la 2,4 milioane de lei. A treia tranzacție după valoare se cifrează la 1,5 milioane de lei pentru un teren de 59,5 hectare din localitatea Letca Noua Giurgiu. Toate au fost cumpărate de firme (SRL-uri) românești.
Dacă e să facem o analiză după suprafață, cea mai mare tranzacție a avut ca obiect un teren de 94,3 hectare situat în județul Argeș, cumpărat de ONG-ul Conservation Carpathia. Prețul de vânzare a fost de aproximativ 914.700 de lei, adică 2.255 euro pe hectar. Terenul este situat în zonă de munte.
„Am cumpărat sute de hectare pentru a le readuce la viață. În această primăvară am reușit să plantăm un total de 276.370 puieți de molid, fag și paltin pe 69 de hectare. Vremea nu a fost prea îngăduitoare: zăpadă abundentă și târzie urmată de o încălzire bruscă. Sperăm că toamna va fi mai domoală și vom atinge obiectivul de plantare de 100 hectare pentru 2021”, spun reprezentanții organizației.
Prin proiectul LIFE Carpathia care se desfășoară în mare parte în munții Făgăraș din județul Argeș, se urmăresc următoarele obiective:
– Crearea celui mai mare parc național acoperit de păduri din Europa
– Cumpărarea și reconstrucția ecologică anuală a 100 ha, parcele tăiate la ras, în trecut
– Protejarea animalelor sălbatice pe o suprafață de 65 .000 ha, aflată în gestiunea CARPATHIA
– Dezvoltarea sustenabilă a comunităților locale
– Proiecte de educație ecologică.
AR PUTEA FI DE INTERES ȘI ARTICOLUL: https://argespress.ro/veniti-la-richita-cel-mai-mare-centru-de-activitati-si-explorarea-naturii-din-romania/