În decembrie 2022, antreprenorul Cristian Mercioniu a pus în funcțiune o fabrică de procesare a lânii, în localitatea Costești din județul Argeș. Acum omul de afaceri deschide a doua fabrică în comuna Făgețelu, județul Olt, dar aceasta va fi cea mai mare din România, dar și din Europa.
Acest proiect va include o hală de producție de 12.150 mp, trei linii de spălare lână brută și două linii automate de prelucrare și ambalare produse finite. De subliniat că întreaga suprafață a halei va fi acoperită de panouri fotovoltaice cu o putere instalată de 1 MW.
Noua unitate din Olt va avea o capacitate de prelucrare de minimum 25.000 de tone lână brută pe an. Din lână se vor fabrica pâsle fono și termoizolante destinate industriei auto, construcțiilor civile și industriale, precum și produse secundare ca lanolină, îngrășăminte organice sub formă de pelete, compost rezultat din nămolul de spălare.
”La Costești, capacitatea maximă este de 20.000 de mp pe lună, în timp ce în noua fabrică din Olt capacitatea va fi de 17.000 de mp pe zi. Va fi cea mai mare astfel de fabrică din Europa.”, spune omul de afaceri.
„Termenul legal pentru a finaliza investiția este de doi ani, dar sperăm că vom putea implementa proiectul în 1,5 ani și să începem activitatea în primăvara-vara lui 2024”, spunea, în urmă cu câteva luni, Mercioniu.
În fabrica de la Făgețelu vor lucra circa 200 de oameni.
Din informațiile companiei, procesatorul a semnat deja cu fermierii scrisori de intenție pentru preluarea a 15.000 tone lână brută, urmând a se încheia contracte anuale și o rețea cu puncte intermediare la nivelul asociațiilor.
Anual, la fermieri se găsesc 30-36.000 de tone de lâna brută de oaie, care acum se arde în cele mai multe cazuri.
„Ideea construirii unei noi fabrici ne-a venit tocmai văzând reacția din piață după investiția de la Costești. Industria construcțiilor are nevoie de materiale sustenabile care să asigure o performanță foarte înaltă a izolației termice și fonice, or aceasta (lâna n.red.) este de departe cea mai bună soluție”, a mai spus antreprenorul potrivit căruia în România se folosește rar lână pentru izolații, dar în Europa se conturează un trend în acest sens. Piața care ar accepta aceste produse ar fi UE, Marea Britanie, spațiul SEE, iar din calculele companiei, dacă fabrica este folosită la capacitate maximă, producția poate acoperi 1% din necesarul de produse izolatoare din domeniul construcțiilor rezidențiale și industriale (comparația este cu piața vatei minerale bazaltice).
„În Europa producțiile sunt mici, cu capacități în Franța, Austria, Anglia. Noi am început deja discuțiile cu lanțurile de distribuție de materiale de construcție din străinăte, din Marea Britanie, Ungaria, Franța pentru că produsele din fabrica de la Costești sunt deja certificate”, mai spune Mercioniu.
Suma de 182.059.200 lei, a fost obținută în cadrul schemei de ajutor de stat instituită prin HG nr. 959/2022, prin finanțare de la Ministerul Economiei.