O căprioară albă văzută aproape de Pitești, în drum spre Băbana
Cu puțin timp în urmă o domnișoară/doamnă a postat pe grupul de facebook Pitesti Metropolitan Area următorul mesaj, însoțit de 3 fotografii cu o căprioară albă la marginea unei păduri.
《 Din goana mașinii, spre Băbana, am văzut ceva nemaivăzut: o căprioară albinoasă.
O apariție răvășitoare, din altă lume, de basm.
Cât suntem de norocoși că avem orașul înconjurat de păduri frumoase, încă netăiate.》
Dacă știrea e adevărată (sperăm să fie, dar se mai fac și „glume”!) înseamnă că chiar suntem binecuvântați de Dumnezeu. Imaginea este cu adevărat magică, exemplarele de căprioare albe fiind extrem de rare.
Albinismul nu este o boală sau rezultatul vreunei mutaţii genetice, ci o varietate rar întâlnită. Experții spun că această culoare dezavantajează animalul pentru că acesta iese foarte tare în evidență, în afara sezonului hibernal.
Albinismul este o anomalie congenitală care constă în lipsa totală sau parţială de pigmenţi în celulele inferioare ale pielii, determinând culoarea albicioasă a pielii şi a părului şi, uneori, culoarea roşiatică a irisului.
Animalele albinoase nu au o viață tocmai ușoară în sălbăticie. Adesea, ele au o vedere slabă, ceea ce le împiedică la vânătoare sau atunci când trebuie să identifice un pericol. Uneori, animalele albinoase au probleme în a-și găsi un partener, iar inabilitatea de a se camufla în natură (cu excepția perioadelor de iarnă), le face vulnerabile în fața prădătorilor care le pot observa ușor.