Gigi Becali a câștigat procesul la CEDO împotriva statului român
Gigi Becali a anunțat azi că a primit o veste pe care o aștepta de 10 ani, și anume că i s-a dat dreptate la CEDO într-un proces pe care acesta l-a intentat statului român. El a mai spus jurnaliștilor că vor urma și niște despăgubiri, în valoare de 9 milioane de euro, dar acest lucru nu poate fi confirmat, întrucât în hotărâre nu se spune acest lucru. Probabil suma ar fi daunele pe care acesta are de gând să le solicite. Este vorba despre procesul în care a fost condamnat în 2013 la 3 ani închisoare cu executare, în procesul schimbului de terenuri cu MApN.
„Declară cererea admisibilă în măsura în care se referă la plângerea referitoare la durata primului proces penal introdus împotriva reclamanților și inadmisibilă pentru restul”. Mai precis, CEDO a dat dreptate în cazul procesului privind „schimburile de terenuri”, nu și în cazul altor două, adică „Dosarul valiza” sau „Dosarul sechestrării”.
„Hotărăște că a existat o încălcare a articolului 6 § 1 din Convenție (n.r. – Convenția Europeană a Drepturilor Omului”. Acest articol este cel legat de „Dreptul la un proces echitabil”. „Orice persoană are dreptul la judecarea cauzei sale în mod echitabil, în mod public şi în termen rezonabil, de către o instanţă independentă şi imparţială, instituită de lege, care va hotărî fie asupra încălcării drepturilor şi obligaţiilor sale cu caracter civil, fie asupra temeiniciei oricărei acuzaţii în materie penală îndreptate împotriva sa. Hotărârea trebuie să fie pronunţată în mod public, dar accesul în sala de şedinţă poate fi interzis presei şi publicului pe întreaga durată a procesului sau a unei părţi a acestuia, în interesul moralităţii, al ordinii publice ori al securităţii naţionale într-o societate democratică, atunci când interesele minorilor sau protecţia vieţii private a părţilor la proces o impun, sau în măsura considerată absolut necesară de către instanţă când, în împrejurări speciale, publicitatea ar fi de natură să aducă atingere intereselor justiţiei.”, prevede articolul în cauză.
Cu privire la acordarea de despăgubiri, CEDO a mai stabilit: „constatarea încălcării constituie în sine o reparație echitabilă suficient pentru prejudiciul moral suferit de reclamanți”.