16.7 C
Pitești
16 mart. 2025

Bacul” de vară…

„Bacul” de vară…
Știți, este și ,,Bacul” de toamnă, precum varza – de vară și de toamnă! ,,Agricultorii” ăștia care se ocupă de învățământ au luat-o rău pe arătură ignorând cele mai elementare norme și cerințe ale unui examen de maturitate cu mult sub cerințele din Burkina-Faso și o palidă comparație cu examenul de bacalaureat din România interbelică. Au fost cele mai penibile subiecte pe care le-a ,,livrat” Ministerul Educației, prin Centrul Național de Politici de Evaluare în Educație, departament subordonat în totalitate acestui minister, dar care este ,,vinovatul” de serviciu pentru această ,,parodie” națională, o umilire a elevilor care au citit, studiat, s-au preocupat și au crezut în seriozitatea acestui moment deosebit din viața lor.

Oamenii din minister și inspectorate ,,aleargă” după procente pentru concedii liniștite și conștiință ,,curată”, ignorând lacunele din sistem (dacă le cunosc, dacă le gestionează) aducându-și contribuția la .. România Educată – o degradare planificată și etapizată, nerecunoscută, a pregătirii pentru viață a tinerei generații (cunoștințe, dezvoltare intelectuală și fizică, rezolvarea situațiilor problemă, stimularea lecturii și cunoașterii individuale). La procente stăm foarte bine cum ,,glăsuiește” doamna ministru (meteahnă comunistă, nu?) – 76,4% (81,5 – seria curentă) cu 3,6% mai mare decât anul anterior (merite ministeriale (!)), iar după rezolvarea contestațiilor – 78,2%! A crescut procentul, nu? Se putea altfel? Mă întreb, inutil evident, ce bulibășeală o fi la corectarea (evaluarea) lucrărilor – câteva mii de note se modifică în urma reverificării a 51373 lucrări (contestații). Cine mai are încredere în seriozitatea și bunele intenții ale oamenilor din sistem când ce este azi nu mai este valabil peste câteva zile? Evaluatorii nu au fost instruiți pentru interpretarea corectă a baremului sau nu sunt pregătiți pentru interpretarea corectă a unor răspunsuri nespecificate (lipsă de intuiție) în baremul stabilit. Poate există o mai mare preocupare pentru ,,colecționarea” de … perle deși lucrările sunt secrete iar ,,originalitatea” respectată (drept de autor). Nimeni nu reacționează de parcă am fi pe Insula mare a Brăilei la … pescuit de guvizi și nu la crap pe ,,iazul” de la Moara cu Noroc, la această ,,livrare” de expresii din lucrări, pe ,,taraba” bășcăliei!
,,Ofertă” de subiecte pentru an electoral

Spațiul nu ne permite o analiză aprofundată a ceea ce ,,au primit” absolvenții de liceu în această sesiune însă vom spicui câteva aspecte, chiar revoltătoare, care justifică abandonul lecturii de către elevi, abandon stimulat de ,,marii” specialiști în educația modernă, respectiv Științele educației.
Istorie – Subiectul I începe cu un îndemn: ,,Citiți cu atenție, sursele de mai jos:” – sunt două puncte și nu semnul exclamării cum ar ,,cere” … un îndemn la … lectură! ,,Sursele” prezentate sunt două texte A și B din lucrările unor istorici – M. Oproiu respectiv I.A. Pop și I Bolovan dar exprimarea pare mai interesantă, mai academică! Urmează șapte întrebări de genul … ,,Ghici ciupercă, ce-i?”. Idem subiectul al II-lea, asemănător cerințele la limba română. Deci nu trebuie să te pregătești că te îndeamnă ei să citești dar în gând, fără… zgomot.

O vizualizare a subiectelor de la Matematică duce la o concluzie alarmantă:

Tehnologic: Subiectul I este rezolvat, în totalitate, de un elev cu pregătire medie din clasa a VIII-a, iar prima cerință este de clasa a V-a (Arătați că 12/5(1/2+1/3)=2). Observăm că este dat și răspunsul spre deosebire de Evaluarea Națională unde se dau patru variante de răspuns!

Științe ale Naturii: Subiectul I, cerințele 2,4,5 și 6 sunt pentru clasa a VIII-a! Am căutat subiectul de rezervă (Varianta 8) și am constat că ,,penibilul” este promovat și întreținut oficial. Prima cerință este, pentru viitorii medici, un exercițiu din clasa a V-a : Arătați că 2*(1,2+0,1)+0,4=3! Fără comentarii. Cu astfel de subiecte se miza pe promovabilitate de 100% iar după contestații (să facem haz de necaz) acesta creștea la … 103,6%!

Un punct de vedere al unui expert ,,neînregimentat”

În zilele când am ,,colectat” datele am găsit un punct de vedere pertinent și la obiect (îmi susține afirmațiile) ale unui expert în educație – Marian Staș, fără partid sau obligații la stăpânire: ,,Chiar dacă rezultatele par bune acestea reflectă mediocritatea sistemului educațional din România. Examenele escamotează caracterul slab al întregului proces, un sistem defect și duce mediocritatea din anii de gimnaziu și liceu într-o mediocritate a examinărilor … „Sunt întrebați (la română și istorie) tot felul de lucruri care n-au legătură cu câtă carte știu sau câte lecturi au parcurs. Este o șmecherie și o șmecherie a procesului, cu voie de la stăpânire”.
Nu am aflat dacă cineva și-a dat demisia dar parcă … pute, pute rău!

Ultima oră:

Nu am primit încă un punct de vedere oficial al șefilor doamnei președinte la ,,puterea a doua”, cea care a fost delegată prin decizie (decizii – două) la două examene naționale în aceeași zi (se justifică aroganța și superficialitatea)! Dacă domnii aceștia sunt ocupați cu politica respectiv alegerile care vor urma (mai așteptăm câteva zile) vom solicita o explicație … ,,metodologică” de la… stăpânire, respectiv Ministerul Educației.
Noi ne-am ,,înarmat” cu răbdare și aprovizionat cu…

ANTIVIRUS

Related Articles

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.
Captcha verification failed!
Scorul utilizatorului captcha a eșuat. va rog sa ne contactati!

URMĂREȘTE-NE PE REȚELELE SOCIALE

52,300FaniÎmi place
3,200AbonațiAbonați-vă

NOUTĂȚI

Mentenanta site, Administrare site Realizare site Wordpress, Mentenanta site, Wordpress