16.2 C
Pitești
26 mart. 2025

Au nevoie de 1 km de asfalt pe drumul județean la Păuleasca

Drumul se termină în gârlă

Asfaltul pe drumul județean DJ740, care vine din DN73 prin Micești spre satul Păuleasca și ar trebui să iasă la Zărnești (Mălureni) în DJ703I se termină brusc, în gârlă. Păuleasca, este la limita Miceștiului, în partea cealaltă aflându-se cătunul Tufanu din Mălureni. Aici trăiește o comunitate importantă de rudari, care numără vreo 1200 de suflete.

Este scandalos, strigător la cer!

De ce discutăm de DJ 740 și de modul în care au înțeles autoritățile județene să administreze acest drum?! Pentru că este scandalos, strigător la cer! Ajungem zilele trecute la Păuleasca unde s-a inaugurat primul Centru Maltez de Servicii Sociale din Argeș. Învestiția de un milion de lei, aproximativ 200.000 de euro, este destinată programelor sociale și se adresează comunității din zonă, una dintre cele mai sărace din județul Argeș.

Vezi aici articolul despre inaugurarea centrului maltez!

Asfaltul pe DJ740 se termină în gârlă, în pârâul Păuleasca, deși drumul județean continuă în jur de 1 km spre Tufanu. Noul Centru Maltez de Servicii Sociale se află la zece – douăzeci de metri după trecerea prin pârâu, în zona neasfaltată. Nu am putut să nu ne întrebăm cum o organizație vine și ajută comunitatea vulnerabilă, iar autoritățile județene nu sunt în stare să dea un semn că ar avea interes să sprijine această comunitate.

Prezenți la inaugurare au fost și primarii celor două localități, respectiv Dumitru Voicu de la Micești și Florian Bucălie de la Mălureni. I-am întrebat despre pod, de ce se oprește asfaltul acolo.

Primarul Voicu ne-a explicat că a cerut de mult timp sprijin de la Consiliul Județean, încă de pe mandatul președintelui Dan Manu, chiar dinaintea acestuia. Numai promisiuni…

De la Florian Bucălie, primarul de la Mălureni am aflat că problema este mult mai complexă, nu este doar cea referitoare la pod. Este vorba și de lipsa asfaltului pe următorul kilometru de drum, până la fosta tabără de la Păuleasca.

Interesul ne-a fost stârnit și la două zile după inaugurare revenim în zonă și mergem prin Micești, pe la Păuleasca, până la Tufanu.

Păuleasca – Valea Plângerii

Un km de drum județean neasfaltat, care pe unele hărți figurează asfaltat (de ce oare?!), alți 5-6 km de drum comunal parcurs prin pădure și prin gârlă, care numai drum nu este, face legătura cu cătunul Tufanu. Mai departe, spre Zărnești, cum ne arată hărțile, nu am îndrăznit să mergem, de teama de a nu rămâne blocați cu mașina. Despre oamenii de acolo, copiii lor, școala de acolo, vom reveni în alt documentar… acum vorbim despre drum.

Nu știi unde chiar este drum, unde este pârâul Păuleasca, unde sunt curțile sau grădinile oamenilor. Este ceva nedefinit, toate la un loc… sau nimic. Stăm de vorbă cu oamenii din Tufanu și ne explică disperarea lor. ”Nu avem drum, nu avem apă, nu avem canal, gârla vine mereu peste noi. Nimeni nu vrea să facă nimic pentru noi. Suntem ai nimănui!”, ne spun oamenii cu disperare. După câteva ore pierdute la Tufanu, pe pârâul Păuleasca, facem un ocol de câteva zeci de km (pe la Micești, apoi Budeasa) și ajungem la primăria Mălureni pentru a sta din nou de vorbă cu primarul Florian Bucălie.

Să asfalteze, domnule, drumul, să regularizeze pârâul!

Îl intrebăm pe primarul Bucălie despre infrastructura de la Tufanu, de ce sunt acele probleme acolo. Fără a căuta scuze, fără a încerca să se eschiveze, ne explică tehnic:

”În primul rând este problema regularizării acestui curs de apă. Este un proiect al Apelor Române de regularizare a albiei pârâului Păuleasca și de canalizare. Au început însă lucrările invers, de jos, de la Micești, nu de sus dinspre izvoare. Până nu se regularizează toată albia, nu pot face nicio lucrare, nu există posibilitatea tehnică. Unde să fac drum, când eu nu știu unde se termină gârla, unde încep proprietățile oamenilor?! Ar mai fi problema acelui 1 km de drum județean neasfaltat. Să-l facă pe acela, rezolvăm cu pârâul, apoi avem și noi cum să ne apucăm de treabă. Oamenii s-au săturat de promisiuni fără rezolvare. De unde să încep eu drumul, unde să-l fac, când cei de la C.J. nu și-au terminat treaba?! Sunt peste 1000 de suflete acolo, chiar nimeni de la județ nu ne aude?”, ne-a spus Florian Bucălie, primarul de la Mălureni.

Regularizarea a început de la vale la deal

Copiii merg 14 km pe jos, prin pădure

Lipsa infrastructurii face ca zeci de copii de la Tufanu să trăiască un adevărat calvar în drumul lor spre școală. Sunt nevoiți zilnic să treacă dealul, prin pădure, 7 km dus, 7 km întors, pentru a frecventa cursurile școlii gimnaziale. Nu au șansa de a beneficia de aceleași condiții ca ale elevilor din alte comunități. Și câteva cadre didactice fac același traseu, dar în sens invers, cu plecare de la Mălureni spre Tufanu, și înapoi. Pentru cât timp oare?! În timp ce unii stau prin birourile de la Consiliul Județean, la căldurică, pe salarii de mii de lei pe lună. În ce folos? Cât cred domniile lor că vor veni alții să facă lucruri deosebite în sprijinul comunităților vulnerabile, în timp ce ei de acolo, din palatul administrativ caută mereu doar scuze acoperite de lege pentru a-și justifica lipsa de implicare?

Aici se termină asfaltul pe DJ 740

Și pentru că DJ 740 nu este singurul drum județean cu probleme din Argeș, vom aduce la cunoștința oamenilor starea acestora în tot județul, planul de reabilitare a drumurilor, investiții concrete. Că ne-am cam săturat de cârpeli, an de an…

Related Articles

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.
Captcha verification failed!
Scorul utilizatorului captcha a eșuat. va rog sa ne contactati!

URMĂREȘTE-NE PE REȚELELE SOCIALE

52,300FaniÎmi place
3,200AbonațiAbonați-vă

NOUTĂȚI

Mentenanta site, Administrare site Realizare site Wordpress, Mentenanta site, Wordpress