1.2 C
Pitești
09 dec. 2021
spot_img

Primul Centru Maltez de Servicii Sociale din Argeș inaugurat la Păuleasca

Centrul va permite extinderea programelor sociale pe care SAMR le derulează în localitate de patru ani. Aproape 100 de mame și copiii lor beneficiază deja de programe de educație și alte servicii sociale menite să ajute comunitatea foarte săracă din satul Păuleasca.

Serviciul de Ajutor Maltez în România (SAMR) a inaugurat, astăzi, în localitatea Păuleasca, primul său centru de servicii sociale din județul Argeș. Investiția de peste 1 milion de lei este destinată programelor sociale pe care organizația le derulează, de peste cinci ani, aici și care vor fi extinse către alte nevoi ale comunității.


Satul Păuleasca este una dintre cele mai sărace comunități din județ, cu o populație la limita subzistenței, fără locuri de muncă și fără acces la piața locurilor de muncă în lipsa unei minime educații. Majoritatea adulților este la limita analfabetismului, astfel că opțiunile pentru a-și întreține familiile sunt limitate, iar lipsurile afectează în principal copiii.


Pentru a schimba această stare de fapt, SAMR a pornit, în anul 2017, programul „Un început sigur” în care au fost incluse mamele cu copii de până la 3 ani. Cu ajutorul educatorilor și asistenților sociali, mamele au început să învețe cum să își gestioneze timpul și atenția pentru a le asigura celor mici sprijinul emoțional, fizic și psihic necesar unei dezvoltări normale, iar copiii, a căror șansă de a ajunge la o creșă sau grădiniță erau mici, au primit primele noțiuni de educație.

Astăzi, odată cu inaugurarea noului centru, cele aproape 100 de mame și copiii lor au un spațiu generos și modern în care vor putea să primească, în continuare, ajutorul de care au nevoie. Noul centru permite dezvoltarea programului în beneficiul copiilor din comunitate.  Concret, SAMR va extinde serviciile sale către viitoarele mame, prin crearea programului „Femeia ca șansă”, în care femeile vor primi sprijin și soluții pentru problemele întâlnite pe perioada sarcinii, precum și noțiuni de igienă, nutriție pentru copii, inclusiv sfaturi despre gestionarea situației financiare precare și a perspectivelor de integrare socială.


Noul centru permite și deschiderea unui bloc igienico-sanitar, dotat cu mașini de spălat și dușuri, dotări rare în gospodăriile din comunitate și la care comunitatea va avea acces în mod gratuit.  Sătenii vor beneficia de consiliere în ceea ce privește starea lor de sănătate, vor avea aici truse de prim ajutor şi vor fi sprijiniți în demersurile medicale pe care trebuie să le facă pentru anumite consultații medicale la clinici sau medicii de familie.
„În 30 de ani de muncă de caritate în România, Serviciul de Ajutor Maltez a probat, prin zeci de povești de succes, că dedicarea, programele gândite pe termen lung, apropierea de cei aflați în nevoie, pot să schimbe viitorul celor pe care azi îi considerăm persoane vulnerabile.

Educația și accesul la servicii sociale stau la baza a tot ceea ce facem, de aici pornim în a rescrie istoria comunităților foarte sărace și marginalizate. Acest nou Centru este pentru noi dovada că am câștigat încrederea oamenilor din Păuleasca și, împreună, putem munci pentru ca niciun copil să nu retrăiască destinul trist al părinților lor”, spune Tischler Ferenc, secretar general SAMR.
Înființată în 1991, SAMR are, în prezent, 18 filiale în întreaga țară care derulează programe dedicate tuturor categoriilor sociale vulnerabile, de la persoane cu dizabilități, programe de incluziune, programe pentru persoane fără adăpost la serviciile speciale dedicate vârstnicilor, intervenții în situații de urgență, prim ajutor. La începutul lunii septembrie a.c., organizația a inaugurat la Micfalău, județul Covasna, un alt centru social, dedicat tinerilor din întreaga țară care beneficiază de ajutorul organizației. Aici, anual, sunt organizate tabere pentru copii și adolescenți cu dizabilități dar și tabere pentru tinerii din familii foarte sărace. SAMR reprezintă concretizarea misiunii sociale a Ordinului Suveran de Malta, înființat în perioada Cruciadelor și care reprezintă una dintre cele mai venerabile instituții din întreaga lume creștină.

Related Articles

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisement -spot_img

URMĂREȘTE-NE PE REȚELELE SOCIALE

2,435FaniÎmi place
63AbonațiAbonați-vă
- Advertisement -spot_img

NOUTĂȚI