3.2 C
Pitești
07 dec. 2023

Au fost descoperiți mai mulți aspreți în apele Vâlsanului

Au fost descoperiți mai mulți aspreți în apele Vâlsanului. Asta înseamnă că s-au înmulțit natural iar acțiunile de protejare a acestui pește au dat roade.

Aspretele este numit „peștele dinozaur”, o fosilă vie pentru că această specie datează de 65 de milioane de ani și este specific zonei argeșene a Râului Vâlsan, inclusiv denumirea lui științifică arătând acest lucru (Romanichthys valsanicola). Este cel mai rar pește din Europa și posibil chiar și din lume.

De Ziua Internațională a Munților Carpați mai multi cercetători și biologi din România și Germania au avut o „intâlnire” cu aspretele, acest bătrân locuitor al Vâlsanului. Alături de Alex Găvan și echipa lui, au participat la proiectul de conservare al acestei specii deosebit de interesante și au făcut un inventar al speciei.

《 Omul de știință, cercetătorul și prietenul nostru Jörg Freyhof, un fel de Mick Jagger al ihtiologiei, cum îmi place mie să spun, membru în consiliul științific al programului #AspreteleTraieste, a prezentat la Praga, în cadrul celui de-al XVII-Lea congres de ihtiologie, modul în care încet, încet, eforturile și acțiunile noastre de salvare și conservare a aspretelui încep deja să creioneze o poveste de succes. În același timp, speranță cu privire la viitorul nostru colectiv, pe această planetă.

Acest mic pește, unic în lume, se mai regăsește în doar câteva exemplare pe Vâlsan, râul copilăriei mele, care, desigur, cum altfel, este și râul copilăriei voastre, oriunde v-ați afla. Ca și oricare alt râu de pe Pământ.

Îți suntem recunoscători pentru toată lumina pe care o aduci, dragă Joerg.》, a scris pe facebook Alex Găvan.

Aspretele este o specie despre care momentan știm că trăiește doar în Vâlsan, pe o porțiune scurtă a acestui râu, iar în trecut a populat Argeșul și Râul Doamnei, de unde însă a dispărut. El reprezintă un barometru pentru noi, oamenii, pentru că, din cauza noastră a ajuns în pragul extincției. Din fericire, în ultimii doi ani alpinistul și conservaționistul Alex Găvan și fundația care îi poartă numele au luptat intens pentru stoparea distrugerilor și a ilegalităților de pe Valea Vâlsanului și au alcătuit planul național de acțiune pentru salvarea speciei.

Foto: facebook

Related Articles

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.
Captcha verification failed!
Scorul utilizatorului captcha a eșuat. va rog sa ne contactati!

- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img

URMĂREȘTE-NE PE REȚELELE SOCIALE

11,000FaniÎmi place
2,350AbonațiAbonați-vă
- Advertisement -spot_img

NOUTĂȚI