10.5 C
Pitești
22 apr. 2025

Asigurarea obligatorie pentru locuințe se scumpește. Noile tarife se aplică din noiembrie

Asigurarea obligatorie pentru locuințe se scumpește. Noile tarife se aplică din noiembrie

Asigurarea obligatorie pentru locuințe, de tip PAD, se scumpește începând cu luna noiembrie. O nouă lege, care a intrat în vigoare încă din primăvară stabilește regulile ce vor fi aplicate. Asigurarea obligatorie va putea fi încheiată și pentru o perioadă mai lungă de timp, nu doar pentru un an, ca acum. Pe de altă parte, se schimbă și procedura de sancționare a celor care nu își asigură locuința obligatoriu.

Asigurarea obligatorie pentru locuințe se scumpește începând de luna viitoare, conform unei legi care datează din primăvară. Legea stabilește modificări importante în legătură cu asigurarea obligatorie a locuinței de tip PAD. Acestea vor fi aplicate din 11 noiembrie.

Cel mai important lucru este majorarea valorii polițelor. Astfel, din luna noiembrie prima de asigurare va crește la 130 de lei pentru clădirile de rang A. Totodată, imobilele cu bulină roșie vor putea fi asigurate facultativ. O altă modificare prevede ca asigurarea obligatorie să fie făcută pe mai mulți ani.
Se va schimba, conform legii, și moneda în care vor fi exprimate valorile poliției de asigurare și a despăgubirilor. Dacă în prezent acestea sunt stabilite în euro, din 11 noiembrie toate sumele vor fi exprimate în lei.

Prin asigurarea obligatorie de tip PAD, locuințele sunt asigurate împotriva cutremurelor, alunecărilor de teren şi inundaţiilor. Cine dorește, poate încheia o asigurare suplimentară, facultativă, ce acoperă orice daune, inclusiv incendii, inundațiile de la vecini sau de la terasa blocului, sau bunurile din locuință.

Prima pentru asigurarea obligatorie se va mări de la 100 de lei, în prezent, la 130 de lei. Această majorare va fi aplicată locuințelor cu structură de rezistenţă din beton armat, metal ori lemn sau cu pereţi exteriori din piatră ori cărămidă arsă, de tip A (în care intră blocurile de locuințe și casele noi)

Va rămâne neschimbată valoarea pentru asigurarea obligatorie a locuințelor cu pereți exterior din cărămidă nearsă sau din alte materiale nesupuse tratamentui termic şi/sau chimic, de tip B. De regulă este vorba despre case vechi amplasate în mediul rural. Pentru acestea, valoarea polițelor va rămâne la același nivel ca și în prezent. Este vorba despre 50 de lei (aproximativ 10 euro).

De asemenea, valorile pentru care se încheie asigurările vor fi exprimate tot în lei, nu în euro, ca în prezent.

În caz de producere a evenimentului asigurat, vor fi acordate despăgubiri de 100.000 de lei pentru locuințele de tip A, iar pentru asigurările de tip B valoarea despăgubirilor va fi de 50.000 de lei.

Trebuie menționat că aceste prevederi sunt în dezavantajul celor care încheie asigurarea obligatorie pentru locuințe. Dacă asigurătorii s-au protejat și au obținut o majorare a valorii polițelor, valoarea despăgubirilor a rămas neschimbată. În plus, prin exprimarea valorii despăgubirilor în lei, iar nu în euro, asigurații vor avea de pierdut din cauza inflației.

Legea care va intra în vigoare din 11 noiembrie mai prevede că asigurările vor putea fi încheiate și pentru clădirile încadrate în categoria de risc seismic I. Legea prevede că o asigurare facultativă pentru locuințe se poate încheia dacă există și asigurarea obligatorie. În cazul clădirilor cu risc seismic ridicat, polițele de tip PAD pot fi încheiate doar după consolidare.

Actul normativ mai prevede că asigurarea obligatorie poate fi emisă și pentru perioade mai lungi de un an. Nici această prevedere nu este în avantajul asiguraților. Aceștia nu primesc nici o facilitate la plată sau vreo înlesnire dacă încheie asigurarea obligatorie pentru un termen mai lung.

În schimb, legea are grijă ca cei ce nu-și încheie asigurarea obligatorie pentru locuințe să fie sancționați drastic. Pentru a cointeresa autoritățile locale, actul normativ prevede ca banii colectați din amenzi să ajungă la bugetele locale. Acest lucru, se speră, va da un imbold primăriilor să-i urmărească pe cei care nu vor să se asigure.

Potrivit legii, persoanele fizice și juridice riscă să fie amendate cu sume cuprinse în 100 și 500 de lei pentru lipsa poliței de asigurare obligatorie PAD. Iar amenzile ar putea fi acordate și colectate de polițiști, astfel încât să crească eficiența.

Mai sunt doar 15 zile!

Related Articles

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.
Captcha verification failed!
Scorul utilizatorului captcha a eșuat. va rog sa ne contactati!

URMĂREȘTE-NE PE REȚELELE SOCIALE

52,300FaniÎmi place
3,200AbonațiAbonați-vă

NOUTĂȚI

Mentenanta site, Administrare site Realizare site Wordpress, Mentenanta site, Wordpress