Așa cum v-am informat, ieri și azi este organizată o campanie de vaccinare „din mașină” în parcarea Vivo Mall. Campania a fost inițiată pentru a facilita accesul la vaccinare a oamenilor ocupați, care nu au timp în cursul zilei, dar și a celor care nu pot sta în picioare la cozile care încă mai sunt la centrele de vaccinare. Autoritățile au gândit această acțiune pentru a veni în sprijinul unor categorii de cetățeni care nu puteau să se vaccineze în sistemul clasic de vaccinare.
Primit cu încredere de foarte mulți cetățeni, ieri s-au vaccinat aproape 300 de persoane la acest centru. Personalul medical este din cadrul Spitalului de Pediatrie Pitești și își desfășoară activitatea în jurul a două corturi special amenajate în parcarea mall-ului. Cetățeanul nu trebuie să facă nimic, doar scoate buletinul pe geam și mâna în care dorește să fie înțepat, toată munca ce ține de înregistrare, de informare/ aflarea istoricului medical, precum și vaccinarea efectivă și apoi eliberarea adeverinței de vaccinare, o face personalul medical care „face naveta” între cort și mașina solicitantului, și care stă tot timpul în picioare și afară, în frig. Sunt niște eforturi pe care cadrele medicale au acceptat să le facă pentru a-i servi pe cetățeni dar mai ales pentru a ajuta comunitatea și autoritățile. De remarcat că efortul acesta este, din spusele dumnealor, voluntar (adică neplătit), 2 zile a 16 ore.
Plecând de la o postare pe facebook a unui cetățean nemulțumit că i s-a refuzat aseară vaccinarea, deși s-a prezentat la ora 23.25, am stat azi de vorbă cu medicii și asistentele care erau „de gardă în parcare”. Spuneau că sunt învățați să lucreze în condiții de stres, la spital au zilnic parte de el, nu ar fi problemă nici că stau în frig 16 ore, se mai încălzesc cu ceaiuri fierbinți sau cafea, nu e problemă nici că stau numai în picioare, mai „împușcă” și ei câteva minute pe vreun scaun sau în mașina personală, dar ceea ce nu pot înțelege este intoleranța și lipsa de empatie a oamenilor. A unora dintre ei. Cu privire la cazul respectiv, cadrele medicale ne-au relatat următoarele: „Incidentul s-a întâmplat aseară târziu, spre ora închiderii centrului. Mai era jumătate de oră până la ora 24.00 și a venit un cetățean să se vaccineze. Din păcate, având în vedere că nu prea mai era nimeni prin parcare și tocmai se terminase flaconul cu 6 doze, așa cum vin ambalate vaccinurile, a fost rugat să înțeleagă că nu pot deschide un recipient întreg doar pentru un vaccin, pentru că celelalte 5 nu mai pot fi utilizate a doua zi și având în vedere ora târzie, era clar că nu vor mai veni încă 5 doritori într-o jumătate de oră. Este o procedură internă a centrelor de vaccinare și a fost rugat să revină a doua zi, cu scuzele de rigoare. Omul însă nu a putut accepta asta, a luat-o ca pe o ofensă teribilă, și ca să se „răzbune”, a făcut public pe facebook incidentul, aducând acuzații personalului medical de genul: „nu e de vină sistemul, ci specia”, „personal cu studii reduse și calități umane similare”, ” zeități glorificate ca și salvatori”, „domnișoara cu botox” etc. ducând comentariile la extrem, reușind să ne asocieze, ca o comparație, cu persoanele care stau la piciorul podului, pentru altfel de lucruri…”
„Înțelegem supărarea domnului cu pricina, pentru că probabil venea după o zi plină, după multe ore de muncă în fața calculatorului (este arhitect) și poate la acea oră reușise să-și facă o „fereastră” în activitățile sale zilnice, dar facem precizarea că așa cum dânsul are niște reguli după care își desfășoară activitatea, și noi avem regulile noastre. Ține și de puterea de înțelegere și acceptare a unei situații și de nivelul de empatie al fiecăruia dintre noi. Ce puteam face în acea situație? Am apelat la înțelegerea dumnealui, am vorbit cu dânsul pe un ton calm, politicos, nu am ridicat tonul nici când dânsul a început să facă acest lucru. A doua zi dimineață a revenit și s-a vaccinat, dar jignirile au continuat pe facebook și pe site-ul DSP-ului, unde a făcut un comentariu acid. Mai mult, ne-a tot „tămâiat”, pozând într-o victimă a sistemului, în postări interminabile, care pe noi ne acuză, dar nici dumnealui nu îi fac cinste”.
Prea mult timp irosit pentru a „ne răzbuna” pe cineva care ni s-a împotrivit la ceva sau care nu ne-a „servit” când am vrut noi. Prea răi am devenit și prea ne ofensăm din orice. Poate că din punctul de vedere al clientului unui magazin oarecare, o vânzătoare este obligată să îl servească pe client pentru că acesta îi intră în magazin înainte cu câteva minute de închiderea magazinului, evident în cadrul programului de lucru, dar nu va deschide lada cu 10 kg carne să îi dea clientului 1 kg, riscând să arunce restul. Așa și medicul în cauză, cum putea justifica cele 5 doze aruncate?
Uneori suntem captivi într-un sistem fixist, care poate nu a prevăzut o situație de acest gen (sau poate a prevăzut-o, vom afla), trebuind ca, în procedura internă, până la 5 vaccinuri/zi la un centru de vaccinare să poată fi trecute la „pierderi calculate”. Știți prețul unui vaccin, nu? De exemplu, cel antigripal este vreo 50 de lei dacă îl cumperi de la farmacie. Acesta însă e mult mai scump, dar fiind plătit de stat nu interesează pe nimeni prețul lui. Care ar fi beneficiul dacă utilizezi unul și arunci cinci?
„Ati reușit să mă surprindeți! Întotdeauna am crezut că artiștii sunt ființe boeme, onctuoase, capabile să treacă peste fleacurile cotidiene, dominați de frumos, trăind practic într-o altă lume. De la un vaccin să ajungeți să faceți trimiteri la botox, prostituție, bugetari, îmi pare foarte mare distanța. De la un refuz, justificat sau nu, în ceea ce ați postat se simte multă furie, absolut disproporționată față de evenimentul relatat. Cred că datoria artiștilor este să ne unească pe noi in contemplarea frumosului, nu să polarizeze tabere„. Un comentariu excepțional și care trage o frumoasă concluzie, scris de o doamnă care nu are legătură cu cazul în sine și care a urmărit și dânsa pe facebook, ca și noi, siderată, până unde s-a ajuns și ce a ieșit din toată această poveste. Păcat!