Abordarea României în ceea ce privește pariurile sportive online: Legi, politici și reglementări
Pariurile sportive, alături de jocurile de casino, atât online cât și fizice, sunt reglementate în România din anul 2006. Atunci a luat ființă Oficiul Național pentru Jocuri de Noroc. Acesta are ca scop principal reglementarea industriei de gambling în România: case de pariuri și cazinouri.
Astfel, România a adoptat o abordare proactivă în ceea ce privește pariurile sportive online prin legalizarea și reglementarea industriei. Această mișcare nu numai că a oferit un cadru legal, dar a contribuit și la un mediu de jocuri de noroc bine controlat.
Prin ONJN, Guvernul României a stabilit proceduri de licențiere, reglementare și supraveghere a industriei de jocuri de noroc.
Pentru ca o casă de pariuri sportive să poată să-și desfășoare activitatea în România are nevoie de o licență emisă de ONJN. Această licență este oferită însă doar dacă se respectă un set de reguli și condiții. Fiecare licență emisă de ONJN este valabilă pentru zece ani, apoi urmând a se proceda la reînnoirea acesteia.
Case de pariuri fără licență
Pentru obținerea licenței ONJN se achită și o taxă. Nu toate casele de pariuri vor să plătească această taxă sau pur și simplu nu întrunesc condițiile impuse de Oficiul Național pentru Jocuri de Noroc, astfel că există și în prezent o mulțime de operatori nelicențiați.
Pentru a împiedica utilizatorii români să acceseze astfel de case de pariuri online, ONJN restricționează accesul la site-ul acestora. Astfel, atunci când vei încerca să accesezi platforma online de pe un IP de România vei observa un mesaj prin care ești informat că accesul este blocat.
În plus, pentru a descuraja utilizatorii români să acceseze ilicit case de pariuri online care nu dețin licență în România, ONJN are posibilitatea de a acorda amenzi. Amenda pentru utilizarea unei case de pariuri sportive care nu deține licență ONJN este cuprinsă între 5.000 și 10.000 de lei.
Jocuri de noroc responsabile
La fel ca și în alte țări, în România se pune un accent deosebit pe un joc responsabil. Pentru a le asigura jucătorilor condiții prielnice pentru acest lucru, casele de pariuri au implementat funcții de limitare și control a bugetului și a pariurilor.
Prin intermediul acestora vei putea să-ți stabilești un buget clar pentru depuneri, dar și pentru joc sau pierderi. Odată ce ai atins suma stabilită, nu vei mai putea folosi bani până la expirarea perioadei setate. Există și posibilitatea să-ți mărești bugetul, însă această schimbare va intra în vigoare în cel puțin 48 de ore.
Impactul reglementării pariurilor sportive
De la legalizarea pariurilor sportive online, România a înregistrat o creștere semnificativă a industriei. Această creștere este atribuită unei piețe bine reglementate, care atrage operatorii și asigură un mediu de pariere sigur pentru consumatori.
Impactul economic este și el unul pozitiv. Prin impozitarea pariurilor sportive online s-au generat noi venituri importante pentru bugetul Guvernului.
În prezent, în România sunt impozitate toate câștigurile generate la pariuri sportive. Pentru a se stabili suma impozitată este folosită următoarea schemă de calcul:
Câștiguri de până la 10.000 RON: 3% din suma retrasă de la casa de pariuri.
Câștiguri între 10.001 RON – 66.750 RON: sumă fixă 300 RON + 20% din valoarea care depășește 10.000 RON.
Câștiguri peste 66.750 RON: sumă fixă 11.650 RON + 40% din valoarea care depășește 66.750 RON
În plus, în România a fost impusă și taxa de viciu. Aceasta a fost impusă caselor de pariuri și cazinourilor, însă Guvernul a oferit posibilitatea ca operatorii să o transfere jucătorilor. Astfel s-a ajuns la situația în care unele case de pariuri să-ți aplice o taxă de 2% pentru fiecare depunere. Apoi, în momentul în care retragi câștigurile generate, pe lângă impozitul calculat conform formulei de mai sus, să ți se perceapă încă 3% din suma totală pe care o retragi. Aceste taxe sunt percepute indiferent de metoda de plată folosită și îți vor fi retrase automat din sumele pe care le depui sau retragi.
Prin intermediul unui cadru juridic bine definit și a autorității de reglementare ONJN, România a stabilit un standard pentru jocurile de noroc responsabile. Pe măsură ce industria evoluează, eforturile continue de adaptare și îmbunătățire a reglementărilor vor fi esențiale pentru a susține sectorul pariurilor sportive.