13.7 C
Pitești
14 apr. 2024

A murit criticul si istoricul literar Alex Ștefănescu

A murit criticul si istoricul literar Alex. Ștefănescu, la vârsta de 76 de ani

„O veste care îndoliază cultura română: a murit marele critic și istoric literar Alex. Ștefănescu. Dumnezeu să-l odihnească”, a anunțat scriitorul Daniel Cristea-Enache pe Facebook.

Alex Ștefănescu a venit de multe ori în Argeș, la evenimente culturale organizate de instituțiile de cultură de aici, a prefațat cărți ale scriitorilor argeșeni, a scris cronici și recenzii ale operelor având autori din județ. Printre cele mai cunoscute cărți pe care le-a prefațat, a fost „Kiseleff 10. Fabrica de scriitori”, a scriitorului Marin Ioniță – Editura Corint: „Memoriile lui Marin Ioniţă nu sunt narcisist-capricioase, ca ale altor autori. Ele sunt scrise de un om căruia îi pasă de ceea ce se întâmplă în ţara lui şi în lume. Şi sunt scrise clar, fără nimic evaziv”, scria atunci criticul Alex Stefănescu.

Alex. Ștefănescu (Alexandru Ștefănescu), critic literar și prozator, s-a născut la 6 noiembrie 1947, la Lugoj. A absolvit liceul la Suceava, în 1965, apoi a urmat cursurile Facultății de Limba și Literatura Română din cadrul Universității din București (1965-1970).

O scurtă perioadă a fost profesor, după care a intrat în presă, fiind redactor la mai multe publicații.

Din 1990 a fost redactor la „România literară”, fiind și redactor-șef al acestei reviste între 1995-2010. A fost, de asemenea, director la revista „Zig-zag” (1991-1994) și redactor-șef la „Flacăra” (1996). În literatură a debutat în 1965, cu poezie, în ziarul „Zori noi” din Suceava, iar în critică în 1970, cu un articol despre Dimitrie Stelaru, apărut în „Luceafărul”. În 1977 a devenit membru al Uniunii Scriitorilor.

A publicat numeroase volume de critică literară, teorie literară, antologii de literatură, proză, teatru, publicistică.

În 2005 i-a apărut cartea „Istoria literaturii române contemporane. 1941-2000”, pentru care în 2006 i-a fost decernat un premiu special al Uniunii Scriitorilor, iar în 2007 – Premiul „Lucian Blaga” al Academiei Române.

Alex. Ștefănescu a fost autorul a mii de articole de critică literară. A scris, de asemenea, dramaturgie și scenarii pentru televiziune, a fost realizator de emisiuni și talk-show-uri la televiziuni.

În 2022, i-a apărut ultima sa carte, la Editura Corint, „Despre impuritatea literaturii”.
Dumnezeu sa-l odihnească!

Related Articles

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.
Captcha verification failed!
Scorul utilizatorului captcha a eșuat. va rog sa ne contactati!

- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img

URMĂREȘTE-NE PE REȚELELE SOCIALE

11,000FaniÎmi place
2,350AbonațiAbonați-vă
- Advertisement -spot_img

NOUTĂȚI