22 de Inspectorate Județene de Poliție funcționează fără autorizație sanitară
Sindicatul “Diamantul” al polițiștilor atrage atenția asupra unei situații alarmante privind condițiile de muncă din cadrul structurilor teritoriale ale Poliției Române. În urma unei investigații a sindicatului, s-a constatat că nu mai puțin de 22 de Inspectorate Județene de Poliție funcționează în prezent fără Autorizație Sanitară de Funcționare (ASF). Printre ele, și I.P.J. Argeș.
Îngrijorare profundă
Președintele sindicatului și-a exprimat, de asemenea, îngrijorarea profundă cu privire la pericolul ridicat la care au fost expuși polițiștii în perioada pandemiei de COVID-19, când lipsa autorizațiilor sanitare și condițiile improprii de lucru au amplificat riscurile pentru sănătate. “În perioada pandemiei, colegii noștri au fost în prima linie, expuși nu doar virusului, ci și condițiilor insalubre din propriile sedii, care nu ofereau garanțiile minime de protecție sanitară.
Această situație este inacceptabilă și demonstrează, încă o dată, că sănătatea angajaților Ministerului Afacerilor Interne nu reprezintă o prioritate pentru autorități, în mod special pentru ministrul “de facto” Bogdan Despescu și pentru seful IGPR, Benone Matei“, a adăugat Vitalie Josanu.
Situația este deosebit de gravă la IPJ Teleorman unde, după informațiile obținute de Sindicatul “Diamantul”, nu mai există nici un îngrijitor care să facă curățenie în tot inspectoratul. “Este un caz fără precedent. Un întreg inspectorat județean de poliție funcționează fără personal de curățenie, ceea ce reprezintă nu doar o încălcare flagrantă a normelor de igienă, ci și un risc major pentru sănătatea angajaților și a cetățenilor care intră în contact cu această instituție”, a subliniat Vitalie Josanu.
22 de Inspectorate Județene de Poliție funcționează fără autorizație sanitară
Sindicatul “Diamantul” solicită Ministerului Afacerilor Interne și Inspectoratului General al Poliției Române alocarea de urgență a fondurilor necesare pentru remedierea deficiențelor constatate și obținerea autorizațiilor sanitare. O prioritate imediată ar trebui să fie înlocuirea sistemelor de încălzire învechite care emit substanțe cancerigene, cu sisteme moderne și sigure pentru sănătatea angajaților.
La Câmpina fără autorizație
În același timp, și Școala de Agenți de Poliție “Vasile Lascăr” din Câmpina, una dintre cele mai importante instituții de formare a viitorilor polițiști, funcționează fără autorizație sanitară avizată pentru anul 2025, fără autorizație pentru spălătorie și croitorie (care necesită autorizații separate).Situația ridică semne de întrebare cu privire la standardele de pregătire a noilor generații de agenți de poliție, mai spune sindicatul Diamantul.
În Argeș avem o clădire nouă
Totuși, în Argeș, avem o clădire nouă, modernă, în care funcționează Inspectoratul de Poliție, dotat corespunzător. Mai nou sediul Poliției Municipiului Pitești, din Războieni a fost construit de la zero și urmează ca din septembrie să devină unul modern.

Nu credem însă că despre clădirile noi este vorba, ci despre cele vechi. Sunt și în Argeș, că dealtfel în toată țara, sedii de poliție neîngrijite, nezugrăvite sau nereparate de ani buni, cu mobilier vechi, deteriorat, slab dotate, unde imaginea pe care o are vizitatorul, chiar de la intrare, nu face cinste Poliției Române.

Menținerea unei slabe dotări, a unor sedii neîngrijite și murdare, afectează atât imaginea Poliției, cât și condițiile de muncă și de sănătate ale polițiștilor.
Citește și: Pitești Arena