Pentru al patrulea an consecutiv, Poliția Română, în parteneriat cu EUCPN (Rețeaua Europeană de Prevenire a Criminalității), EUROPOL și alte 24 de state din Europa, lansează Ziua europeană de prevenire a furturilor din locuință.
Țările europene participante în 2022, la EU Focus Day 2022, sunt: Albania, Austria, Belgia, Bulgaria, Cipru, Republica Cehă, Germania, Danemarca, Estonia, Grecia, Georgia, Franța, Irlanda, Islanda, Letonia, Lituania, Luxemburg, Malta, Polonia, Portugalia, România, Slovenia, Spania, Țările de Jos, Ungaria.
Inițiativa lansată de autoritățile de aplicare a legii reunite în cadrul EUCPN (European Crime Prevention Network) și EUROPOL are drept scop informarea cetățenilor cu privire la modalităţile prin care își pot proteja locuința, pentru a nu deveni victime ale furturilor.
În România, din situația operativă înregistrată la nivelul structurilor de specialitate din Poliția Română, se constată că acest tip de infracțiune, „furt din locuință”, se află pe un trend descendent.
Cu toate acestea, polițiștii structurilor de prevenire a criminalității vor aduce în atenția cetățenilor, prin intermediul activităților desfășurate, principalele moduri de operare, tipuri de bunuri vizate de infractori, riscurile pentru perioada vacanței și modul în care ne poate afecta o astfel de faptă.
În continuare, cele mai cunoscute metode de operare sunt „prin împrietenire” și „folosirea de chei potrivite”, însă nu sunt neglijate nici metodele clasice: prin escaladarea ușilor/ ferestrelor, prin forțarea/tăierea încuietorilor/elementelor de siguranță ale ușilor/ porților cu instrumente dure sau ruperea butucului/sistemelor de închidere.
De asemenea, cele mai sustrase obiecte din locuință sunt banii și bijuteriile.
În acest context, specialiștii în prevenirea criminalității recomandă cetățenilor să nu comunice date despre plecarea de acasă pentru o perioadă mai lungă în convorbirile cu alte persoane sau pe reţele de socializare, să conștientizeze că check-in-ul din aeroport sau vacanță aduce like-uri, dar îi face vulnerabili în fața hoților.
Reamintim faptul că Ziua Europeană de Prevenire a Furturilor din Locuințe este un eveniment inițiat și lansat în anul 2019, chiar în perioada în care România a asigurat Președinția Consiliului Uniunii Europene.
Acest concept se fundamentează pe importanța conștientizării de către cetățeni a necesității adoptării unei atitudini prudente față de locuința și bunurile proprii.
Pentru mai multe informații:
eucpn.org/focus-day
twitter.com/eucpn
linkedin.com/company/eucpn
facebook.com/eucpn
• Pentru a marca cum se cuvine ,,Ziua europeană de prevenire a furturilor din locuințe”, polițiștii argeșeni și nu numai au ales în acest an o abordare diferită.
Astfel, Compartimentul de Analiză și Prevenire a Criminalității Argeș a desfășurat o activitate constând într-o dezbatere științifică, cu polițiști din 3 județe – Argeș, Dâmbovița și Buzău. Polițiștii ,,de la prevenire” argeșeni, dâmbovițeni și buzoieni, alături de polițiști de proximitate, polițiști ai compartimentelor criminalistic, de investigații criminale și din cadrul compartimentelor sisteme de securitate, au participat la întâlnirea profesională, desfășurată în locația pusă la dispoziție de Universitatea de Stat din Pitești, având la dispoziție mai multe exponate din cadrul Muzeului Național al Poliției Române din Târgoviște.
Tema dezbaterii a fost aceea a prevenirii furturilor din locuințe, cu prezentarea unor moduri de operare inedite și a unor metode eficiente de prevenire, astfel încât sfaturile transmise cetățenilor să fie cât mai eficiente și aplicate pe cazuistica întâlnită.
Activitatea a continuat și prin împărțirea unor pliante și relaționarea cu persoane aflate în zona centrului universitar și zone aglomerate din apropiere.
• În Argeș, în primele 5 luni ale anului 2022, comparativ cu primele 5 luni ale anului 2021, au fost sesizate cu 26% mai puţine furturi din locuinte, respectiv cu 11% mai puține furturi din curți și anexe godspodărești. Dintre acestea, peste 60% s-au înregistrat în mediul urban, pondere similară cu anii precedenți.
• Recomandări pentru prevenirea furturilor din locuinţe:
– Verificați ca toate uşile şi ferestrele să fie încuiate – chiar dacă ieşiți din casă doar pentru câteva minute.
– Montați o alarmă vizibilă şi activați-o de fiecare dată când plecați de acasă.
– Nu ascundeți chei de rezervă afară, în garaj sau în magazie (hoţii caută întotdeauna).
– Nu lăsați obiecte în afara casei pe care hoţii le pot utiliza pentru a pătrunde în casă.
– Asigurați-vă că obiectele de valoare precum sume de bani, laptopul sau telefonul mobil nu pot fi văzute de pe fereastră, din drum.
– Nu faceţi cunoscută public plecarea dumneavoastră de acasă (nu postați pe rețele de socializare că sunteți în călătorie);
– Atunci când plecați în vacanţă, discutați cu un vecin sau o cunoştinţă să treacă periodic să verifice starea locuinţei şi să colecteze poşta.
– Montați pe uşa de acces două încuietori, având sisteme de chei diferite.
– Nu ţineți sume mari de bani în casă în acelaşi loc.
– Fiți atent la FALŞII VIZITATORI!! Pentru a intra în casă, hoții pot pretinde că sunt lucrători ai rețelelor de utilități, agenți de vânzări sau chiar practicanți ai diverselor culte religioase. Verificați foarte atent identitatea și calitatea acestor persoane și permiteți-le accesul în locuință abia după ce v-ați notat date care să permită identificarea și v-ați format convingerea că sunt persoane de încredere.