Ziua comunei Uda și târg de Sf. Maria
Ziua comunei Uda coincide cu marea sărbătoare creștină Sf. Maria Mare, iar de zeci de ani aici se organizează cel mai iubit târg din zonă. Așa cum spuneam și anul trecut, deși comunele din împrejurimi se pot lăuda cu posibilități financiare mult mai mari decât Uda, precum și cu agenți economici care pot sponsoriza o astfel de sărbătoare dorită de comunități, primarii lor au renunțat la aceste obiceiuri care făceau deliciul copilăriei noastre. Însă comunitatea din Uda și-a păstrat acest eveniment anual, contopindu-l cu sărbătoarea comunei, făcând front comun împotriva „modernismului cu de-a sila” și păstrând acest bun al comunității, acest brand al udenilor. Iar aceasta se datorează mai ales eforturilor făcute de primarul Dumitru Drăgușin.
Pentru prima dată în istoria comunei Uda, la sărbătoarea comunității au ținut să fie prezente personalități de prim rang ale țării și ale județului. Vorbim aici de Ministrul Justiției și președintele PNL Argeș, Alina Gorghiu, și despre prefectul județului, Radu Perianu.
Împreună cu aceștia au mai fost prezenți și primari din două comune învecinate: Gheorghe Purcaru de la Morărești și Dragoș Boncea de la Poienarii de Argeș.
La sosire, ministrul Alina Gorghiu a fost înconjurată de săteni, câțiva i-au dăruit flori sau s-au fotografiat cu ea, dar cei mai mulți au vrut să-i vorbească. În cuvinte puține, dar respectuoase, oamenii și-au spus păsurile și au rugat-o să îi ajute, dar primordial să ajute comuna. Foarte receptivă la toate aceste doleanțe, Alina Gorghiu i-a încurajat și a promis sprijin în rezolvarea lor.
Pe scena din mijlocul unei mulțimi de oameni, veniți din cele 16 sate ale comunei dar și din alte comune învecinate, au urcat primarul însoțit de invitații săi.
Primarul a premiat, pe aceeași scenă, și 4 cupluri din comună care au împlinit 50 de ani de la căsătorie. Unul dintre ele fiind chiar părinții secretarului comunei, dl. Valentin Deaconescu, un om numai inimă și „mâna dreaptă” a primarului Drăgușin.
Pe scena evenimentului deasupra căreia tronează scris cu albastru „Primăria Uda. La mulți ani!”, formația Iulian Brezan a cântat muzică populară și de petrecere, invitându-i pe cei prezenți să iasă la joc.
Hora „ca la Uda” a fost deschisă de primarul Dumitru Drăgușin, în joc prinzându-se oaspeții prezenți și bineînțeles și ministrul Alina Gorghiu, doar e argeșeancă la origini și știe „să țină pasul” chiar cu cei deja învățați cu asta.
Pe platoul amenajat de sarbătoare au fost prezenți comercianți care vând de toate: gogoși, înghețată, turtă dulce etc., dar și jucării, obiecte de îmbrăcăminte și încălțăminte și tot felul de lucruri utile.
Terasele și grătarele cu mici, chișcăre, pastramă, friptură împrăștie mirosuri atrăgătoare, iar berea, sucul, apa, băuturi care se cer pe o astfel de căldură, sunt reci și la prețuri acceptabile. Iar oamenii sunt croiți pe petrecere.
De asemenea, distracțiile pentru copii sunt la mare căutare, nelipsita tiribombă cu lanțuri, tobogane și trambuline, în care cei mici se distrează de minune.
Ne-am bucurat să vedem și produse tradiționale, așa cum erau în copilăria noastră: linguri de lemn, ustensile pentru bucătărie, făcute din lemn, albii, tuciuri din aluminiu de diferite dimensiuni, coșuri din nuiele, chimire și curele din piele, tot felul de unelte utile în gospodărie, securi, barde, potcoave pentru cai, pe care, în afară de târguri, nu prea mai ai de unde să le procuri.
Comuna Uda este formată din 16 sate, foarte îndepărtate unul de altul, rețeaua de drumuri comunale fiind de 86 de kilometri, puține fiind însă asfaltate. Nici drumurile județene care traversează comuna nu sunt asfaltate, deși ar fi mare nevoie. Primarul a depus mai multe proiecte, pentru a obține finanțare pentru dezvoltarea comunei. Dar cea mai mare realizare a primarului Drăgușin este rețeaua de alimentare cu apă a comunei. Practic, problema cu apa în Uda este rezolvată în proporție de 90%, asfaltarea drumurilor ar trebui să urmeze, firesc, după ce se finalizează alimentarea cu apă și racordarea la canalizare a locuitorilor comunei. Până atunci, oamenii încă sunt înțelegători, mai suferă puțin pentru lipsa asfaltului, mai merg prin praf, dar privesc cu speranță spre un viitor mai bun pentru Uda. Au noroc că au un primar gospodar și foarte apropiat de oameni, care face eforturi pentru ca și Uda să devină o comună modernă.
Speranța stă în proiectele pe fonduri europene, prin PNRR sau prin alte programe de finanțare, pentru că din bugetul local nu prea putem vorbi de investiții. Și mai stă într-o „întoarcere a privirii” autorităților și către comunitatea din Uda, care chiar dacă nu este o comună mare ca număr de locuitori (vreo 2500 de suflete), este una dintre cele mai întinse și cu satele cele mai răsfirate, pe o suprafață de peste 7000 de hectare și implicit cu cele mai mari necesități în ceea ce privește infrastructura.
La mulți ani, Uda! La mulți ani tuturor locuitorilor comunei!