25.4 C
Pitești
13 apr. 2024

„Zâmbet în Autism – Împreună de ziua lor”

„Zâmbet în Autism – Împreună de ziua lor”

Pe 1 aprilie, la Pitești va avea loc o amplă manifestare culturală în care va fi celebrată Ziua Internațională de Conștientizare a Autismului, desemnată printr-o Rezoluție a ONU în anul 2007, și stabilită la data de 2 aprilie a fiecărui an.

Sub genericul „Zâmbet în Autism – Împreună de ziua lor”, evenimentul din Argeș constă într-un spectacol artistic extraordinar cu muzică de calitate, o licitație cu obiecte ale meșterilor populari, o parte dintre aceștia atestați cu titlul de Tezaur Uman Viu de către Ministerul Culturii, precum și acte de donație.

Asociația Părinților Copiilor cu Autism Argeș, organizatorul evenimentului, precizează că: „Manifestarea este organizată cu sprijinul Primăriei Municipiului Pitești și al Consiliului Județean Argeș, având parteneri Filarmonica Pitești, Palatul Copiilor Pitești, Centrul Cultural Județean pentru Cultură și Arte Argeș, respectiv Școala Populară de Arte și Meserii Pitești, și este dedicat tuturor persoanelor cu autism și tulburări de spectru autist din județul Argeș și nu numai”.

Spectacolul are loc în Sala „Armonia” a Filarmonicii Pitești, începând cu ora 18.00.

Pe scenă vor urca interpretele de muzică populară Elisabeta Turcu, Emilia Dorobanțu, Emilia Ghinescu acompaniate de orchestra „Doina Argeșului” condusă de Cătălin Iancu.

Elisabeta Turcu și Constantin Pașol

Vor mai evolua: tânărul instrumentist la țambal Cătălin Iancu, dar și Grupul Folcloric „Doruri Muscelene” și Grupul „Flori Argeșene”.
Spectacolul se va încheia cu un recital extraordinar al artistei Paula Seling.

《 Momente unice vor fi oferite de grupul de copii și tineri speciali „Dansatori divini” din cadrul Asociației, coordonați de profesor îndrumător Corina Voicilă (director la Palatul Copiilor din Pitești), dar vom cânta împreună și cu talentata Aneta Maria Geanina Chiriac care, deși este diagnosticată cu multiple afecțiuni, ne va transmite prin piesele sale bucuria de a trăi. Aceasta este eleva mezzosopranei Adina Sima, din cadrul Școlii de muzică „Musicando con Adina Sima”.

Pentru a oferi o șansă cât mai mare de recuperare copiilor și tinerilor cu autism, în cadrul evenimentului va avea loc și o licitație a unor obiecte de colecție oferite de invitații noștri, printre care renumiți meșteri populari din județul Argeș, care vor urca pe scenă pentru a face și o scurtă demonstrație (Tică Vasile – țiteră, Eduard Leață – chitară, Mădălina Lupu – nai). De asemenea, vor fi scoase la licitație și obiecte mai mici, precum iconițe pe lemn, semne de carte pirogravate și realizate prin tehnica șervețelului, cărți cu desene realizate prin tehnica zentagle și puse la dispoziție de artistul plastic Anelle B., dar și multe alte surprize.

Participarea la spectacol se va face pe bază de invitație cu donație, invitații care în cel mai scurt timp vor fi puse la dispoziția publicului la punctul de lucru al Asociației din Pitești, str. I.C. Brătianu nr. 36, dar ne dorim să le putem pune la dispoziție și pe site-ul www.autismulinarges.ro, respectiv pe pagina de facebook a Asociației Părinților Copiilor cu Autism Argeș.

Ne propunem ca în jurul cauzei de Conștientizare a Autismului să reunim atât factori de decizie, oameni de afaceri, lideri de opinie, părinți, copii, dar și pe toți cei care vor să contribuie la o cât mai bună incluziune socială a persoanelor cu autism, la respectarea drepturilor și intereselor acestora.

Toate fondurile strânse în urma evenimentului vor fi folosite pentru continuarea proiectului „Ore de terapie gratuite” oferite beneficiarilor din cele două centre ale Asociației, Centrul pentru copii cu dizabilități „Autism Smile”, respectiv Centrul pentru adulți cu dizabilități „Sfântul Mihail”》- precizează organizatorii într-un comunicat remis mass-media.

Spectacolul va fi prezentat de Dana Popescu, realizator emisiuni Antena3 Pitești și de Constantin Pașol, realizator programe Radio Antena Satelor.

Evenimentul va fi transmis live pe paginile de facebook ale Primăriei Municipiului Pitești și Consiliului Județean Argeș, dar și pe politikia.ro și ale altor parteneri media.

În scopul promovării și respectării drepturilor și intereselor persoanelor cu autism, Asociația Părinților Copiilor cu Autism Argeș va organiza și Marșul de solidaritate, care va avea loc în centrul Municipiului Pitești pe data de 2 aprilie, chiar de Ziua Internațională de Conștientizare a Autismului.

La această acțiune sunt așteptați să participe cât mai mulți reprezentanți ai asociațiilor și ONG-urilor de profil din județul Argeș, dar și toți cei care doresc să susțină cauza de conștientizare a nevoilor speciale ale persoanelor cu dizabilități, respectiv creșterea gradului de incluziune socială a acestora.

Pentru întregul sprijin și implicare, organizatorii aduc mulțumiri: conducerii Primăriei Municipiului Pitești, domnului primar Cristian Gentea, conducerii Consiliul Județean Argeș, domnului președinte Ion Mînzînă, conducerii Centrului Județean de Cultură și Arte Argeș, doamnei manager Elena Iagăr, conducerii Filarmonicii Pitești, domnului manager Gabriel Niță, precum și tuturor instituțiilor și persoanelor care îi susțin.

Mulțumiri speciale sunt adresate și sponsorilor: Supernova, Teilor, Alfa Rom Trans, precum și partenerilor media ai evenimentului.

Ultima oră: Invitațiile vor fi disponibile începând de mâine, 18 martie și pot fi solicitate la sediul Asociației (b-dul I.C. Brătianu), Școala Populară de Artă și de la Palatul Copiilor.
Detalii aici: https://www.facebook.com/apca.autism
Vom reveni!

                                          Constantin PAŞOL​- Radio România

Related Articles

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.
Captcha verification failed!
Scorul utilizatorului captcha a eșuat. va rog sa ne contactati!

- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img

URMĂREȘTE-NE PE REȚELELE SOCIALE

11,000FaniÎmi place
2,350AbonațiAbonați-vă
- Advertisement -spot_img

NOUTĂȚI