13.7 C
Pitești
14 apr. 2024

Vorbește 9 limbi străine și e studentă la două facultăți

Vorbește 9 limbi străine și e studentă la două facultăți. Acum a scris prima ei carte.

Ariana are 20 de ani și debutează în literatură cu un roman scris de ea și tipărit în urmă cu puțin timp. Sâmbătă își va face cadou, de Ziua Femeii, dragostea dumneavoastră.
Trebuie neapărat să veniți la Vivo Mall, mai exact la Librăria Cărturești, unde noua noastră prietenă își va semna, în fața dv. și pentru dv., cartea sa de debut – Talismanele Rugăciunii. După nume, pare a fi o carte mistică, dar vă garantez că este altceva. Nu vă voi spune ce, ca să vă stârnesc curiozitatea, dar vă garantez că este ALTCEVA. Ceva ce nu veți ști dacă nu veți veni sâmbătă, să însoțim acest copil la primul pas în lunga sa călătorie viitoare.

Ariana Mecu s-a născut într-o familie obișnuită, cu drag de carte, dar care și-a găsit reușita profesională în alte domenii. Copilul lor însă are talent în arta cuvântului și – mai ales – în ceea ce privește limbile străine. Ariana cunoaște, acum, la 20 de ani, 9 limbi străine, în diverse stadii. La unele avansat, la altele nivel mediu sau începător. Cu o sete de cunoaștere nemaiîntâlnită și mereu dornică de perfecționare – Ariana știe deja engleză, spaniolă, catalană, franceză, germană, norvegiană, japoneză, chineză, coreeană.
Ce părere aveți? Numai să le enumeri e destul de mult, dar să te și descurci, să înțelegi, să vorbești sau să scrii, în fiecare?

Avem cu siguranță de-a face cu un copil talentat și foarte muncitor. Este studentă la două facultăți, Jurnalism și Limbi străine, în Franța, ambele la distanță, iar pentru că toată viața i-a plăcut să stea printre cărți, și-a ales Librăria Cărturești unde să-și dezvolte abilitățile. A fost „dragoste la prima vedere”, pentru că pe perioada liceului a fost acceptată la un internship, acolo unde a înțeles ce înseamnă să fii dedicat lumii cărților. Aici a întâlnit un colectiv senzațional, pe care cei care au trecut măcar o dată pragul librăriei l-au remarcat.

„Dar, totuși, de unde dragostea asta de literatură și de carte?” – o întreb. „Ai bibliotecă acasă?” „Da, am o bibliotecă destul de ofertantă, dar trebuie să recunosc că mi-a fost de folos mai ales cea de la școala generală. Am iubit literatura încă din clasa a V-a, de când am cunoscut-o pe profesoara mea de limba română, Oana Popa. Domnia sa m-a călăuzit pe acest drum, și îi mulțumesc din suflet. Cu multă dragoste și dedicare ne-a îndrumat, pe cei pe care ne simțea mai pasionați, în „Clubul de carte” fondat de domnia sa în cadrul Şcolii Nicolae Iorga (Nr.5), iar prima carte citită cu pasiune a fost „Harry Potter și piatra filosofală”. Aveam 10 ani și cartea peste 300 de pagini. Dar credeți că a contat? În câteva zile am dat-o gata! De atunci a început călătoria mea în lumea cuvintelor, a cărților, a literaturii. Şi sper ca această călătorie să fie cât mai lungă, pentru că e ce mă definește și ceea ce îmi doresc să fac în viață.”

O mai întreb ce crede despre faptul că sunt oameni care nu citesc, mai ales tinerii au tendința de a se îndepărta de domeniul literaturii, îndreptându-se spre IT, spre domenii tehnice sau economice, în tendințe cu dezvoltarea noilor tehnologii. Pentru că majoritatea oamenilor țin în mână un telefon, nu o carte. „Sunt sigură că nu va dispărea cartea. Şi nici literatura. Poate se va readapta la tendințe, poate va merge în paralel o perioadă – cartea digitală și cea tipărită – dar încă are viitor. Oamenii citesc. Un text pe telefon, o știre, o revistă, o carte etc. Orice. Important e că citesc!”

Din vorbă în vorbă mai aflu despre Ariana că e pasionată de cărți de dezvoltare personală, în acest sens recomandându-mi cartea „Şi tu poți!”, de Andreea Trandafirescu. I-am promis că o voi citi, dar în primul rând vreau să citesc cartea ei – Talismanele Rugăciunii. Pentru că vreau să o cunosc pe Ariana Mecu dincolo de prima impresie. Vreau să-i văd profunzimea. Vreau să văd unde se termină copilăria și începe maturitatea. Vreau să simt că cei 14 ani de școală și sutele de ore de studiu individual au creat un om care e pregătit să ia viața în piept.

Şi acum, un mic experiment social. O rog să îmi răspundă la următoarea întrebare:
《Ce poate spune jurnalistul Ariana Mecu despre scriitorul Ariana Mecu? 》
Acesta este răspunsul ei:
„În fiecare zi sunt un detectiv sub acoperire și trăiesc vieți multiple prin prisma personajelor pe care le scriu. Aşadar, le scot în evidență mereu prin partea umană ruptă din mine și îmi doresc să dezleg cât mai multe mistere pe care publicul iubitor de suspans să le adore.”

Vă las pe dumneavoastră să reflectați asupra faptului dacă merită să veniți sâmbătă la Vivo Mall, Librăria Cărturești, la lansarea cărții Arianei. Ea vă așteaptă. Şi eu. La ora 11 (sau chiar mai devreme puțin) vom fi acolo, abia aștept să ne cunoaștem cu toții – pasionați de carte și de literatură, colegi sau foști colegi, profesori, părinți, jurnaliști, oameni care cred în viitorul cărții. Va merita!

Cristina MILIARE

Related Articles

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.
Captcha verification failed!
Scorul utilizatorului captcha a eșuat. va rog sa ne contactati!

- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img

URMĂREȘTE-NE PE REȚELELE SOCIALE

11,000FaniÎmi place
2,350AbonațiAbonați-vă
- Advertisement -spot_img

NOUTĂȚI