Violența în familie – în atenția polițiștilor
Reținut pentru violență în familie și nerespectarea ordinului de protecție
În ziua de 06 aprilie a.c., polițiștii din cadrul Secției de Poliție Rurală Albeștii de Argeș au continuat cercetările într-un dosar penal aflat sub surpavegherea Parchetului de pe lângă Judecătoria Curtea de Argeș, privind săvârșirea infracțiunilor de violență în familie, amenințare și nerespectarea ordinului de protecție, și au reținut un bărbat de 71 de ani.
Din cercetări, s-a stabilit că în seara zilei de 05 aprilie, pe fondul consumului de alcool, bărbatul în cauză le-ar fi lovit pe fiica și pe soția sa, cărora, totodată, le-ar fi adresat amenințări.
În conformitate cu OMAI 146/2018 și Lg.217/2003, polițiștii au parcurs procedura de întocmirea a formularului de evaluare a riscului, ocazie cu care a fost emis un ordin de protecţie provizoriu. Ulterior, în noaptea de 05 spre 06 aprilie, bărbatul a încălcat obligațiile impuse prin ordinul de protecție, deplasându-se la ușa locuinței fiicei sale.
Ca urmare a celor petrecute, în noaptea de 06 spre 07 aprilie, după administrarea probatoriului, bărbatul de 71 de ani a fost reținut pentru 24 de ore, pe bază de ordonanță.
Ulterior, în ziua de 07 aprilie, cel în cauză a fost prezentat în fața Parchetului de pe lângă Judecătoria Curtea de Argeș, care a dispus cercetarea sub măsura preventive a controlului judiciar.
• Cercetări finalizate de polițiști
Polițiștii Secției de Poliție Rurală Schitu Golești au finalizat cercetările într-un dosar penal aflat sub supravegherea Parchetului de pe lângă Judecătoria Câmpulung, privind săvârșirea infracțiunii de încălcarea, de către persoana împotriva căreia a fost emis un ordin de protecţie, a oricăreia dintre măsurile dispuse prin ordinul de protecție, în formă continuată, cu persoana bănuită cercetată în stare de arest preventiv.
Din cercetări s-a stabilit că, în seara zilei de 11 martie a.c., respectiv în seara zilei de 15 martie a.c., bărbatul în cauză, de 46 de ani, din Schitu Golești, ar fi încălcat măsurile impuse prin ordinul de protecție provizoriu, privind interdicția de a se apropia la mai puțin de 100 de metri față de locuința concubinei, față de aceasta și de cei doi copii minori, și ar fi pătruns în locuința din localitatea Schitu Golești, unde ar fi adresat amenințări față de concubina sa, împrejurare în care a fost depistat de polițiștii care s-au deplasat cu operativitate la imobilul în cauză.
În noaptea de 15 spre 16 martie a.c., după administrarea probatoriului, bărbatul a fost reținut pentru 24 de ore, pe bază de ordonanță.
Ulterior, acesta a fost prezentat de către Parchetul de pe lângă Judecătoria Pitești în fața instanței, care a dispus arestarea preventivă pentru 30 de zile.
Dosarul cauzei a fost înaintat Parchetului de pe lângă Judecătoria Câmpulung, cu propunere de trimitere în judecată.
***
Polițiștii argeșeni desfășoară activități de verificare în fiecare situație în care este sesizat un caz de violență domestică, prin evaluarea situației de risc la care este supusă victima. Încălcarea obligațiilor dispuse prin ordinul de protecție se pedepsește drastic.
Deja nu mai este o noutate faptul că, pentru îndepărtarea pericolului care planează asupra vieții, sănătății și integrității corporale a părții vătămate, polițiștii care intervin la eveniment pot emite un ordin de protecție provizoriu și îl pot îndepărta pe agresor, indiferent dacă acesta este proprietar al spațiului de locuit.
„Acasă” trebuie să fie locul în care ne simțim în siguranță, unde ne putem bucura de căldura sufletească și, ideal, de iubire, indiferent cine locuiește în acel spațiu. Când asociem acest cuvânt cu „violența domestică”, deși aflată în contradicție, acest lucru face ca violența domestică să fie greu de identificat, de înțeles și mai ales, de pedepsit.
Violența domestică este reprezentată de orice inacțiune sau acțiune intenționată de violență fizică, sexuală, psihologică, economică, socială sau spirituală care se produce în mediul familial sau domestic ori între soți sau foști soți, precum și între actuali sau foști parteneri, indiferent dacă agresorul locuiește sau a locuit împreună cu victima.
• Ce să faceți dacă ați devenit o victimă? (Sfaturi de la polițiști)
– conștientizați ce vi se întâmplă și nu acceptați situația ca pe o stare de normalitate;
– sesizaţi Poliția, sub orice formă o puteți face;
– dacă vă simțiți în pericol din partea agresorului, solicitați polițistului să vă ajute și să elibereze un ordin provizoriu de protecție, cu toate implicațiile juridice ce decurg de aici;
– cereți ajutorul organizațiilor care oferă consiliere, sprijin, adăpost, etc.;
– nu vă retrageți plângerea! Lăsați-ne să ne facem treaba, pentru a vă putea ajuta.
• Aspecte legale privind violența domestică
În privinţa măsurilor care pot fi luate de poliţişti în situaţiile de violenţă în familie, reamintim că, încă din 28 decembrie 2018, poliţiştii care intervin la cazuri de violenţă domestică pot emite, după analizarea situaţiei pe baza unui formular de evaluare a riscului, un Ordin de protecţie provizoriu, valabil 5 zile, astfel încât victima nu va mai fi nevoită să qaştepte unul încuviinţat de judecător.
În situaţia încălcării de către persoana împotriva căreia a fost emis un ordin de protecţie, a oricăreia dintre interdicţiile stabilite prin ordinul de protecție, fapta constituie infracţiune, conform cadrului legal prevăzut de Legea 217/2003.
• Sfaturi și drepturi legale ale persoanelor vătămate
Persoanele vătămate, victime ale unei infracţiuni, pot beneficia de următoarele drepturi, ce sunt prevăzute la art. 4 din Legea nr. 211/2004, privind unele măsuri pentru asigurarea informării, sprijinirii şi protecţiei victimelor infracţiunilor:
a) tipul de sprijin pe care victimele îl pot primi şi din partea cui – accesul la asistenţă medicală, asistenţă specializată, (inclusiv asistenţă psihologică şi cazare alternativă) serviciile si organizaţiile care asigură consiliere psihologică sau alte forme de asistenţă a victimei, în funcţie de necesităţile acesteia, cum ar fi măsurile de asistență socială asigurate de D.G.A.S.P.C. Argeș;
b) organul de urmărire penală la care poate face plângere, respectiv unitățile de poliție sau chiar de Parchet, modurile de sesizare fiind prevăzute în art. 288 şi următoarele din Codul de Procedură Penală;
c) dreptul la asistenţă juridică şi instituţia unde se poate adresa pentru exercitarea acestui drept (asistenţa juridică gratuită se acordă, la cerere, următoarelor categorii de victime: a) persoanele asupra cărora a fost săvârşită o tentativă la infracţiunile de omor, omor calificat, prevăzute la art. 188 şi 189 din Codul penal, o infracţiune de vătămare corporală, prevăzută la art. 194 din Codul penal, o infracţiune intenţionată care a avut ca urmare vătămarea corporală a victimei, o infracţiune de viol, agresiune sexuală, act sexual cu un minor, coruperea sexuală a minorilor, prevăzute la art. 218-221 din Codul penal; b) soţul, copiii şi persoanele aflate în întreţinerea persoanelor decedate prin săvârşirea infracţiunilor de omor, omor calificat, prevăzute la art. 188 şi 189 din Codul penal, precum şi a infracţiunilor intenţionate care au avut ca urmare moartea persoanei;
d) condiţiile şi procedura pentru acordarea asistenţei juridice gratuite;
e) drepturile procesuale ale persoanei vătămate şi ale părţii civile: art. 81 din Codul de Procedură Penală pentru persoana vătămată, respectiv 85 din Codul de Procedură Penală pentru persoana civilă;
f) condiţiile şi procedura pentru a beneficia de dispoziţiile art. 113 din Codul de procedură penală, precum şi de dispoziţiile Legii nr. 682/2002 privind protecţia martorilor, cu modificările ulterioare;
g) condiţiile şi procedura pentru acordarea compensaţiilor financiare de către stat;
h) dreptul de a fi informat, în cazul în care inculpatul va fi privat de libertate, respectiv condamnat la o pedeapsă privativă de libertate, cu privire la punerea acestuia în libertate în orice mod, conform Codului de procedură penală;
i) dreptul de a apela la un mediator în cazurile permise de lege;
j) autoritatea judiciară la care se vor putea adresa pe viitor pentru obținerea de informații privind stadiul cauzei;
k) dreptul persoanei vătămate cu reședința sau locuința permanent pe teritoriul unui alt stat membru UE, de a depune plângerea sau cererea de acordare a compensației financiare, de pe teritoriul statului respectiv, precum și posibilitatea, conform legislației privind cooperarea judiciară internatională, de a fi audiată de autoritățile judiciare române fără a fi prezentă pe teritoriul României.
CITEȘTE ȘI: Elevii au primit „ochelari de droguri”