30.5 C
Pitești
15 iul. 2024

Veniți la Sărbătoarea comunei Hârsești!

Veniți la Sărbătoarea comunei Hârsești!

Comuna Hârsești din județul Argeș aniversează 400 de ani de la prima atestare documentară. Cu acest prilej, duminică, 23 iunie, are loc Ziua Comunei și „Sărbătoarea Călușului” de Rusalii.

Manifestarea tradițională de pe Valea râului Cotmeana este una de tradiție și se păstrează din generație în generație. Astfel, și anul acesta, în Duminica Rusaliilor, gospodarii din mai multe comunități precum: Hârsești, Bârla, Stolnici, Costești, Lunca Corbului dar și din județele vecine: Olt, Teleorman, Dâmbovița sau Giurgiu deschid larg porțile caselor și îi așteaptă pe vajnicii călușari, împreună cu fiii și oaspeții, acasă, în vatra satului din zona de sud a României.

Dar, comuna Hârsești, aflată în sărbătoare, este și gazda evenimentului sub genericul „Sărbătoarea Călușului” de Rusalii.

Primarul localității, Ionel Moloiu, cel care a câștigat un nou mandat în fruntea comunei cu un procent de aproape 92%, având cel mai bun procent din județ și al doilea pe țară, spune că „va fi o sărbătoare frumoasă, cu dansuri, muzică și voie bună, până noaptea târziu.
Noi organizăm această manifestare de peste 12 ani și vrem să readucem în atenția tinerilor dansul călușeresc și tradiția de Rusalii, însă călușul, acest dans ancestral, se joacă pe meleagurile noastre de pe vremea dacilor”, ne-a precizat primarul.

Manifestările de la Hârsești încep cu decernarea diplomelor de longevitate și fidelitate în căsnicie cetățenilor din comunitate care au împlinit 50 de ani sau mai mulți de căsnicie, apoi continuă cu spectacole folclorice din care nu lipsește dansul călușarilor.

Participă Ansamblurile de Căluș și de Dansuri populare ale așezămintelor culturale din localitățile argeșene: Mioveni, Curtea de Argeș, Costești, Călinești, Albeștii de Argeș, Boteni, Bogați, Popești, Bârla, Stolnici și din comunele vecine Corbu, Optași, Colonești, din județul Olt și Ceata de călușari și Formația de dansuri populare „Doruri de câmpie”- Căminul Cultural Hârsești, precum și Ansamblul de dansuri populare „Doina Argeșului”- Centrul De Cultură și Arte Argeș.

De asemenea vor fi și recitaluri muzical-instrumentale și vocale oferite de: Taraful Cătălin Iancu și soliștii: George Mărgineanu, Letiția Boroi Vișoiu, Gabriela Argeșanu și Ștefania Strejescu. Invitat special în spectacol va fi interpretul de muzică populară GELU VOICU.

Nu va lipsi ansamblul din localitatea gazdă, cel de dansuri populare „Doruri de câmpie” precum și Formația de călușari și Grupul folcloric „Dorulețul de câmpie” de la Căminul Cultural Hârsești.

În deschidere:
* Taraful „Doruri de câmpie” al Căminului Cultural Hârsesti, mici instrumentiști la început de drum.

* Minirecitaluri:
– Nikolas Mutu – vocal
– Ștefan Cornea – acordeon
– Cătălina și Antonia Enache: vocal și vioară
– Iulian Ghiță-vioară

Manifestările se desfășoară pe o scenă amenajată în aer liber și se vor încheia la ceas de seară cu un foc de artificii.

Prezintă: Constantin Pașol, de la Radio România Antena Satelor.

Constantin PAŞOL,
jurnalist
Radio România

Related Articles

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.
Captcha verification failed!
Scorul utilizatorului captcha a eșuat. va rog sa ne contactati!

- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img

URMĂREȘTE-NE PE REȚELELE SOCIALE

11,000FaniÎmi place
2,350AbonațiAbonați-vă
- Advertisement -spot_img

NOUTĂȚI

Mentenanta site | Realizare magazin online | Administrare site