Vandalii orașului trebuie pedepsiți
La intrarea în oraș, pe lateralele podului de peste Râul Argeș, Primăria Pitești a montat jardiniere în care a plantat flori. Viu colorate, frumoase, dădeau o impresie aparte celor care erau întâmpinați de o astfel de imagine. Ce folos însă că te chinui să faci ceva frumos și nu rezistă! Tot ce s-a făcut frumos în oraș (parcuri, locuri de joacă, spații verzi, rigole cu flori, jardiniere etc. au fost parțial distruse/ vandalizate de cetățeni certați cu legea și bunul simț. Să nu uităm zona de picnic din Lunca Argeșului, locul de joacă din Trivale sau spațiile verzi din mai multe cartiere. Iar acum florile de pe pod.
Din păcate, este a doua oară când au fost distruse florile și jardinierele de pe pietonala care traversează râul Argeș.
《 Observ cu dezamăgire că distrugerea acestora a devenit o obişnuinţă! Lucrurile nu vor rămâne așa! Vom face tot posibilul ca astfel de lucruri să fie sancționate pe măsură! Vreau să vă întreb din nou, ar fi mai simplu să ridicăm ghivecele decorative de tot? Vă atașez fotografii dinainte, când se observă frumusețea florilor în jardiniere, dar și din prezent, când lipsa bunului simț a făcut ravagii! Concluziile le trageți dumneavoastră!》, a scris primarul Cristian Gentea pe facebook.
Cei care distrug bunurile orașului sunt pasibili de amenzi. Oamenii, revoltați, insistă să fie montate camere de supraveghere și cei prinși să fie amendați drastic. Alții spun că ar costa prea mult să fie păzite toate bunurile unui oraș, până când și florile. Aici e vorba de educația cetățenilor. Care cam lipsește.
Totul începe din familie. Respectul pentru munca celorlalți aici se învață. Dar când nu respecți nici măcar munca părinților tăi, sau nu știi ce e acela respect pentru cei din jur, ce să le mai ceri? A doua zi după inaugurarea locului de joacă din Nord, am văzut aruncate pe jos în jurul unei bănci o mulțime de muguri de brad (lipicioși), care prin călcare ar fi pătat și murdărit (probabil iremediabil) covorul de tartan. I-am strâns eu, mi-era milă de locul de joacă inaugurat cu o zi înainte! Dacă l-aș fi văzut pe vinovat, sigur nu l-aș fi lăsat să plece până nu aduna tot de pe jos. Cu orice risc.
Tot mai multe găști de tineri needucați vorbesc urât (ieri o „fată” înjura cu voce tare în centrul Piteștiului, cu mulți copii și părinți în apropiere!), se comportă urât, se împing, fac mizerie pe jos, calcă pe spațiul verde sau pe flori, rup băncile, leagănele sau scriu cu spray-uri pe pereți sau pe oriunde văd un lucru curat, proaspăt vopsit. La noi la bloc au scris pe un zid lateral imediat ce am terminat de zugrăvit blocul, lucrare ce ne-a costat o mulțime de bani. Parcul din spatele blocului a fost vandalizat, băncile rupte de parcă le-ar fi lovit cu barosul.
La scările blocului aproape că nu ai loc să treci, să ieși sau să intri în scară, de tineri care stau pe jos, pe trepte, cu pahare de cafea într-o mână și cu țigara aprinsă în alta, iar la plecare lasă dezastru după ei: sting țigările pe peretele blocului, scuipă semințele pe preșul de la intrare, varsă cafeaua pe pervazul scării, lasă ambalajele a ceea ce mănâncă înșirate pe jos, deși noi, locatarii, am amplasat un coș de gunoi chiar lângă scară. În fine, un dezastru de nedescris.
Dragi piteșteni, aici nu e vorba doar de implicarea autorităților! Aici e vorba de educația și de spiritul civic al fiecăruia. Și bineînțeles, de a-l pune pe cel vinovat să repare ce a stricat. În afară de amenzi! A aruncat gunoi, să-l strângă singur! Si amendă!
A scris pe pereți? Să șteargă și să vopsească la loc. Și amendă. A stricat un bun al orașului? Să-l plătească! Și amendă! A aruncat coji de semințe pe jos? Să măture! Și amendă. Numai așa, când vom învăța să prețuim munca celorlalți, numai atunci se va termina cu actele de distrugere și vandalism. Și cu aruncarea gunoiului pe te miri unde. Niște legi mai dure! Și amenzi mai drastice. Și niște zile de muncă „în folosul comunității”! Ca să înțeleagă ce efort s-a depus pentru a se realiza acel lucru.