15 C
Pitești
21 mart. 2023
spot_img

Urșii agresivi sau care atacă gospodăriile oamenilor vor fi împușcați

Zeci de apariții ale urşilor au fost semnalate în acest an în zone locuite de oameni. Urșii coboară în localități după hrană. Sate din județul Argeș se confruntă, de pildă, zilele acestea, cu un număr semnificativ de „vizite” ale urşilor, iar oamenii se plâng că autoritățile nu fac nimic ca să le protejeze gospodăriile. Ei spun că muncesc jumătate de an să crească porci pentru iarnă, însă vara animalele cad pradă urșilor.

În fața acestei situații, ministrul mediului, Tanczos Barna, spune că pregătește o modificare a legislației pentru ca autoritățile să poată interveni imediat atunci când un urs atacă în mod repetat. El spune că deja în România nu se mai poate vorbi exclusiv despre o intervenție umană asupra habitatului urșilor pentru a explica incursiunile tot mai dese ale acestora în zonele locuite, ci despre o înmulțire excesivă a populației de urși. Tocmai de aceea, ministerul pe care îl conduce pregătește o modificare a legislației, astfel încât animalele agresive să poată fi împușcate în maximum 24 de ore.

„Cu siguranță nu este vorba despre o senzație. Trebuie să acceptăm realitatea și cea mai mare greșeală ar fi să negăm evidențele care arată că în ultimii cinci ani, numărul apelurilor la 112 din cauza urșilor a crescut de 10 ori. Față de 2016, anul 2021 va fi probabil anul care va marca această creștere de zece ori. Nu vorbim despre o senzație, ci despre mii de animale ucise în 5 ani. Am făcut statistica pentru ultimii 5 ani, pentru că e perioada în care intervenția umană a fost redusă la minim și în care fenomenul a luat amploare”, a declarat Tanczos Barna, joi, la Digi24. El a spus că o ordonanță în acest sens ar urma să fie aprobată în guvern în luna iulie.

Related Articles

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img

URMĂREȘTE-NE PE REȚELELE SOCIALE

4,997FaniÎmi place
728AbonațiAbonați-vă
- Advertisement -spot_img

NOUTĂȚI