14.3 C
Pitești
09 oct. 2024

Hora Unirii la Pitești

Hora Unirii la Pitești

Unirea Principatelor Române a fost sărbătorită la Pitești prin manifestări culturale organizate de Primăria Municipiului Pitești, Consiliul Județean Argeș și Prefectura Argeș împreună cu structurile județene ale MAI și MAPN.

Festivitatea dedicată „Micii Uniri” s-a desfășurat pe platoul din fața Curții de Conturi, la monumentul lui Alexandru Ioan Cuza, începând cu ora 11.00. Aceasta a cuprins intonarea Imnului Național al României și ceremonialul militar, după care prefectul județului, Radu Perianu, a transmis mesajul premierului Marcel Ciolacu

Au urmat cuvântările președintelui Consiliului Județean Argeș, Ion Mînzînă și a primarului Cristian Gentea.

S-au depus coroane la monumentul lui Cuza, din partea Primăriei Pitești, Consiliului Județean, unităților militare – prin Garnizoana Pitești. De asemenea, și partidele politice au depus coroane de flori, în semn de respect și recunoștință pentru artizanii Unirii.

La finalul ceremoniei întreaga asistență s-a prins în Hora Unirii – simbolul unirii celor două Principate Românești, act istoric săvârșit la 24 ianuarie 1859.

De asemenea, instituțiile culturale vor organiza și alte acțiuni dedicate Unirii Principatelor Române.

Mica și Marea Unire

Data de 24 ianuarie a rămas în istorie drept ziua în care s-a înfăptuit Mica Unire sau Unirea Principatelor Române (Moldova cu Țara Românească), în timpul domniei lui Alexandru Ioan Cuza. A fost primul pas important în formarea teritoriului României de azi, următorul eveniment având loc la 1 decembrie 1918, când a fost înfăptuită Marea Unire, respectiv unirea Transilvaniei cu România.

Mica Unire de la 24 ianuarie 1859 s-a făcut prin alegerea lui Alexandru Ioan Cuza ca domnitor al ambelor principate – la 5 ianuarie 1859 în Moldova și la 24 ianuarie 1859 în Țara Românească.

Realizată sub semnul ideilor Revoluției pașoptiste, Unirea Moldovei și a Țării Românești a reprezentat un obiectiv comun îndeplinit al elitei de pe ambele maluri ale Milcovului. Debutul anului 1859 avea să aducă împlinirea idealului românilor de la sud și est de Carpați.

Colonelul Alexandru Ioan Cuza, domn al Principatelor Unite a fost nu doar o personalitate istorică unificatoare, dar și, la fel de important, una reformatoare. Reformele lui Cuza au vizat sistemul politic, sistemul sanitar, instituția Poștei, armata, Biserica, învățământul, justiția, fiscalitatea, serviciul vamal etc. Tot în timpul domniei lui Cuza au fost înființate primele două universități românești: la Iași, în 1860 și la București, în 1864.

Alexandru Ioan Cuza a fost unul dintre oamenii care au marcat istoria modernă a României. Cărțile de istorie, dar mai ales cele de literatură, prin legende istorice, îl prezintă ca pe un domn drept, apropiat de popor, respectat și iubit de acesta.

Articolul precedent
Articolul următor

Related Articles

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.
Captcha verification failed!
Scorul utilizatorului captcha a eșuat. va rog sa ne contactati!

- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img

URMĂREȘTE-NE PE REȚELELE SOCIALE

11,000FaniÎmi place
2,350AbonațiAbonați-vă
- Advertisement -spot_img

NOUTĂȚI

administrare site, mentenanta site, intretinere site