Un turist recalcitrant a amenințat personalul silvic și a speriat ursul.
Lucrătorii silvici din cadrul Ocolului Silvic Vidraru, în timp ce se aflau la acțiunea de relocare a urșilor de pe Transfăgărășan, au fost agresați verbal și amenințați de un „turist” care a oprit mașina exact în locul în care aceștia montaseră cușca pentru prinderea ursoaicei. „Turistul” a coborât din mașină cu copilul în brațe, ca „să vadă ursul”. Nu a dat curs indicațiilor personalului silvic și jandarmilor sosiți la scurt timp, de a nu opri mașina în zona respectivă, începând să profereze amenințări și devenind violent verbal.
De ieri, așa cum a anunțat și prefectul județului, a început relocarea urșilor de pe șoseaua Transfăgărășan.
Ieri nu s-a reușit prinderea ursoaicei, iar acțiunea a fost reluată azi de către lucrătorii silvici.
Cușca a fost pregătită dis de dimineață, iar ursoaica a și urcat în ea, dar exact când să fie prinsă, după ore de așteptare și pândă, un „turist” care trecea cu mașina prin zonă a oprit fix în acel loc și a ieșit din mașină cu copilul în brațe „să vadă ursul”. A fost avertizat de către lucrătorii silvici și de către jandarmi, dar acesta a început să vocifereze, cu mult tupeu, trecând chiar la amenințări. Bineînțeles că ursul s-a speriat și a fugit, iar acțiunea a fost întreruptă.
Problema se pune că odată dejucată acțiunea de prindere, va fi foarte greu (dacă nu imposibil) ca ursoaica să mai revină în acel spațiu, de aceea e posibil ca următoarea acțiune să necesite tranchilizarea ei. Ceea ce se dorea a fi evitat.
Jandarmii prezenți au intervenit și l-au legitimat pe „curajos”, fiind chemați și polițiștii pentru aplanarea situației și cercetarea la fața locului. Turistul este persoană de altă cetățenie, dar vorbește perfect limba română (inclusiv înjurăturile).
Cu privire la comportamentul „turistului”, personalul silvic agresat verbal și amenințat a spus că va depune plângere penală împotriva sa.
Încă de ieri prefectul județului anunțase că „specialiștii vor ademeni o ursoaică și un pui. Procesul poate dura câteva zile, iar la tranchilizare se va recurge doar în caz de maximă necesitate. Soluția a fost aleasă în așa fel încât animalele să nu fie afectate și să nu fie puși în pericol nici reprezentanții instituțiilor statului.
Reamintesc, cu atât mai mult în acest context, că persoanele care trec prin zonă nu au voie să se oprească pentru fotografii sau filmări.”, a transmis prefectul.
Acțiunea este coordonată la nivel național
Ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor a emis Ordinul necesar pentru relocare. A fost făcută o prioritizare a animalelor pentru relocare. „Prima mutată va fi o ursoaică despre care specialiștii spun că a devenit agresivă. Va merge în Sanctuarul de la Zărnești. La fel se va proceda apoi cu toți urșii care ajung la șosea.”, a transmis prefectul.
Mircea Fechet, Ministrul Mediului, Apelor și Pădurilor: “Am instalat cușca pentru capturarea unei ursoaice cu pui și relocarea acesteia la sanctuarul din Zărnești. Ne asigurăm în acest fel că urșii nu vor mai reprezenta un pericol pentru cei care se deplasează pe Transfăgărășan. Am spus și repet, siguranța oamenilor este prioritară. Primul exemplar va fi transportat în condiții de siguranță la Zărnești unde va primi o a doua șansă. Cred că șansa urșilor depinde în mare măsură de comportamentul nostru, de aceea vom instala până săptămâna viitoare, cu ajutorul CNAIR, niște panouri de informare prin care atragem atenția tuturor că un urs hrănit este un urs condamnat la moarte.”
Mihai Coman, inginer silvic al Direcției Silvice Argeș (Ocolul Silvic Vidraru): “Ursoaica este în această zonă de mai mult timp, dar anul acesta s-a produs o schimbare în comportamentul ei și a devenit agresivă. De aceea va fi relocată prima, împreună cu puiul. Am făcut multe relocări, niciuna nu a semănat cu cealaltă.”, spune specialistul, adică oricând se poate întâmpla ceva neprevăzut.