11.9 C
Pitești
24 mai 2024

Un preot paroh sfidează Arhiepiscopia Argeșului și Muscelului!

Un preot paroh sfidează Arhiepiscopia Argeșului și Muscelului!

Un caz de nesupunere gravă, dar mai ales de sfidare a autorităților bisericești, are loc în Argeș. Preotul paroh Popa Constantin Marcel, de la Mihăești, sfidează hotărârea Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române și dispoziția scrisă dată de Arhiepiscopia Argeșului și Muscelului, respectiv a Înaltpreasfințitului Părinte Arhiepiscop Calinic. Deși a fost „oprit total” de la săvârșirea sfintelor slujbe, pentru încălcarea prevederilor bisericești referitoare la implicarea lui în activitatea politică partinică, acesta a oficiat toate slujbele în Săptămâna Mare. Inclusiv deniile și Învierea, deși din 01.05.2024 Arhiepiscopia a transmis în scris Protoieriei Mioveni decizia pe care a luat-o cu privire la cei doi preoți care au încălcat hotărârea Sf.Sinod: „opriți total de la săvârșirea sfintelor slujbe”. Asta fiind – credem noi – o măsură temporară, până la judecarea cauzei de către instanță și scoaterea definitivă din preoție a celor doi.

După ce și-a depus candidatura pe listele PNL la alegerile pentru postul de primar la Mihăești, Popa Marcel trebuia să renunțe la viața preoțească. Dar nu a făcut-o!
Încalcă astfel toate hotărârile forurilor superioare bisericești! După cum am mai scris, Sfântul Sinod, care este forul care conduce Biserica Ortodoxă Română, a dat o hotărâre clară cu privire la implicarea preoților în politică: nu au voie să candideze pe liste de partid, și nici pentru primar. Iar ca independenți, DOAR pentru funcții de consilier (local sau județean) și NUMAI cu aprobarea forului bisericesc superior. Or, aici nu este vorba de așa ceva. Aici avem un caz clar de încălcare a legii. Pentru că tot în categoria „legilor” sunt incluse și aceste hotărâri luate de forurile în drept, pentru bunul mers al entității pe care o conduc.

Așa merg lucrurile?

Ne punem întrebarea: Oare așa se fac jocurile politice, cu „încredințare” de sus?

Nu are nimeni nimic cu preotul care vrea primar pe listele PNL, dacă acesta respectă legile. Să renunțe la viața preoțească dacă s-a înscris în politică și vrea primar! Ministra Justiției de ce susține un candidat care încalcă legile? „Ditamai” partidul – istoric, care este condus, în Argeș, chiar de Ministra Justiției, cea care ar trebui să vegheze la respectarea legilor, de ce susține un om care încalcă legea?

De asemenea, Arhiepiscopia de ce nu se implică mai activ? Se pare că nu este suficientă o hârtie, pe care preotul o ignoră ca și când parohia ar fi feuda proprie. Sub oblăduirea PNL, preotul face ce vrea, fără ascultarea superiorilor. Credem că este momentul să pornescă demersuri mai temeinice. Și mai aplicate.
Aici nu e vorba de „îngăduință” sau de „iertare”, că – vezi Doamne – suntem în preajma sărbătorilor pascale, când toți creștinii trebuie să fie mai îngăduitori. Nu! Aici e vorba de tupeu și sfidare, iar pentru asta trebuie aplicată legea.

Arhiepiscopia trebuie să fie fermă în ducerea la îndeplinire a hotărârilor Sfântului Sinod. Aici e vorba de respect al legii. Nu de „lasă, că merge și așa!”, cum ne sugera într-un comentariu pe facebook un cunoscut jurnalist. Nu „merge” deloc așa, unde-i lege nu-i tocmeală! Ori popă, ori politician! Ambele nu se poate.

Related Articles

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.
Captcha verification failed!
Scorul utilizatorului captcha a eșuat. va rog sa ne contactati!

- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img

URMĂREȘTE-NE PE REȚELELE SOCIALE

11,000FaniÎmi place
2,350AbonațiAbonați-vă
- Advertisement -spot_img

NOUTĂȚI