4.3 C
Pitești
29 nov. 2023

Un polițist și o doctoriță gestionau „azilele groazei”

Un polițist și o doctoriță gestionau „azilele groazei„. Noile azile ale groazei din Voluntari și Pipera erau administrate de un polițist și o doctoriță. Bătrânii mâncau de maximum 10 lei pe zi. Uneori uitau să le aducă și pâine. ”Le dai și tu două felii de margarină și una de parizer”

Noile azile al groazei descoperite la Voluntari și Pipera erau administrate de un polițist și o doctoriță, care nu se îngrijeau deloc de bătrâni. Medicul rezident Ana Maria Yasmin Dalbuzi și polițistul Damian Iulian Roberto, agent șef la IPJ Ilfov – Poliția orașului Voluntari, au fost arestați pentru 30 de zile, în dosarul noilor azile ale groazei. Cei doi sunt parteneri de afaceri dar și în viața reală. Firma care deținea cele două centre se numește ”Royal Medical Clinic” SRL.

Hrăniți la limita supraviețuirii

Bătrânii din noile azile ale groazei descoperite în Pipera și Voluntari erau hrăniți la limita supraviețuirii, susțin procurorii DNA în referatul de arestare. Potrivit unor stenograme, oamenii erau lăsați de multe ori la mila angajaților, în timp ce patronul locației cheltuia banii la jocuri de noroc.

Din referatul cu propunere de arestare preventivă întocmit de procurorii DNA rezultă că cei doi săvârșeau abuzuri atât asupra vârstnicilor care erau lăsați flămânzi și fără tratament, ci și a angajaților, care nu își primeau salariile la timp și nu erau angajați cu forme legale. Îngrijitoarelor li se făcea deseori milă de bătrâni și le cumpărau de mâncare din banii personali, pe care foarte rar sau deloc și-i recuperau de la patroni.

Ce se întâmpla cu banii bătrânilor de la azilele groazei

Cele două azile, situate în Pipera și Voluntari, colectau câte 3.500 de lei pe lună de la fiecare beneficiar, însă suma respectivă nu se regăsea nici în condițiile de viață ale acestora și nici în salariile angajaților, care întârziau cu săptămânile.

Cei doi aveau în îngrijire 49 de rezidenți la cele două azile din Pipera și din Voluntari, pe care îi țineau nemâncați și fără medicamentele de care aveau nevoie, deși luau câte 3.500 de lei pe lună de la fiecare aparținător pentru îngrijirea acestora. Din ce spun angajații, mare parte din bani erau jucați la cazinouri de polițistul Damian Iulian Roberto.

Stenogramele dezvăluie totul

Într-o stenogramă din referatul DNA de arestare există o discuție între două angajate, care se plâng de faptul că nu au ce să le ofere bătrânilor la micul dejun:

CLA: Nu i-a lăsat lu’ Sorin aseară bani de pâine?
TD: Nu i-a lăsat. Și pentru micul dejun nu mai e decât margarină și o d-aia de parizer.
CLA: E, le dai și tu 2 felii de margarină cu una de parizer.
TD: Păi da, da’ dacă nu am pâine, cu ce să le dau?
CLA: Doamne… Dumnezeule! E, lasă să vină, i-am lăsat și eu mesaj „Vezi că n-au pâine de dimineață”. Și de-aseară i-am zis.
TD: Păi ce, i-a zis cică și Sorin aseară și nu a zis nimic.
CLA: Mda. Ei!. Ce să-i faci? Nașpa.
TD: Iară vine târziu, le dau micul dejun la 11.00.
CLA: Spune-le: „Să vină doamna doctor cu pâinea”. Păi? Zici: „N-a venit comanda de pâine și așteptăm pâinea”. Păi? Asta le zici, n-ai ce să le zici altfel decât că n-avem pâine și că tre’ să iei comanda, nu știi când vine.
TD: Bine, mândro, hai.
CLA: Hai. 

Oamenii au stat fără tratament câte 3-4 zile

Una dintre angajate le-a dezvăluit procurorilor că uneori achiziționa din propriile fonduri medicamente și alimente pentru bătrâni.

„Întrucât doamna doctor Yasmin nu venea să facă tratamentele, adică nu punea medicamentele în organizatoare pentru a fi date pacienților, am făcut eu acest lucru, în caz contrar oamenii neprimind medicamentele. Arăt că au fost mai multe situații în care doamna doctor Yasmin nu a venit să facă tratamentele și, cum nici eu nu am făcut acest lucru, oamenii au stat fără tratament câte 3-4 zile.

Au fost situații când masa a întârziat pentru că doamna doctor se trezea târziu, mergea târziu la cumpărături și ajungea cu produsele ce trebuiau gătite pe la 10:30 -11:00 la centrul de la catedrală. Întrucât și eu aveam nevoie de timp să gătesc, masa se dădea cu întârziere.
Uneori mâncarea ajungea târziu în Pipera pentru că nu erau mașini cu care să o transporte. Arăt că transportul se făcea cu mașina lui Yasmin sau a lui Iulian.

Arăt că pentru hrana unui pacient pe zi am alocat, atunci când eu am cumpărat produsele pentru gătit, cam 10 lei. Atât mi-am permis eu. Eu am cumpărat din banii mei produsele pentru că Yasmin mi-a spus că nu are bani să îmi dea să cumpăr”, a dezvăluit martora, potrivit referatului de arestare citat de România TV.

Aveau datorii la chirie și li s-au oprit și utilitățile pentru neplată

M-am dus la centru, unde era Dalbuzi Ana Maria Yasmin și asociatul acesteia, Damian Iulian. Despre Yasmin știu faptul că este chirurg estetician la Spitalul Municipal, însă nu cunosc dacă este adevărat sau nu, iar despre Damian Iulian știu că este polițist la Poliția Orașului Voluntari, a fost asociat și a ieșit din firmă în urmă cu puțin timp.

Mâncarea era preparată atât de mine, cât și de C.L.A., în centru, și noi le asiguram cele trei mese, mic dejun, prânz și cină, iar gustările erau cumpărate de Yasmin. Din câte știu, nu aveam voie să gătim în centru întrucât nu avea autorizațiile necesare pentru a face acest lucru, însă noi făceam ce ne zicea Yasmin. Declar faptul că în toată perioada în care eu am fost la acest centru nu am văzut și nici nu a venit niciun medic de specialitate, doar doamna doctor Yasmin era, care le ținea locul tuturor.

Dalbuzi Yasmin nu administra tratamentul. Ea doar dădea indicații. În momentul în care îi spuneam acesteia că un pacient îl vedeam că nu se simte bine și că ar trebui poate să îi fie administrată o perfuzie, Yasmin o suna pe o măicuță de la o asociație Sfânta Irina, care are sediul în apropiere și aceasta venea și le făcea perfuziile. Declar faptul că au fost situații când nu a fost administrat tratamentul pacienților întrucât acesta nu exista în organizatoare. Nu cunosc ca în această perioadă să fi venit vreun doctor să examineze beneficiarii, sau aceștia să fie duși la analize sau să li se facă o reevaluare.

De mai multe ori dimineața nu aveam ce să le dăm de mâncare întrucât în fiecare dimineață Yasmin trebuia să vină cu mâncarea, însă aceasta venea în jur de ora 11. Pe Iulian nu îl interesa de masa pacienților. Întrucât nu puteam să îi lăsăm pe pacienți nemâncați, ne duceam noi să cumpărăm mâncare și pâine din banii noști, pe care cu greu îi recuperam sau nu de la Yasmin.

Toată mâncarea era gătită la fel pentru toți pacienții, cu toate că în centru existau pacienți ce necesitau o alimentație specială. De obicei micul dejun consta într-un ceai, pateu, icre, gem, margarină, ouă, salam sau parizer. La prânz le făceam felul unu, felul doi și seara la cină le făceam paste cu brânză sau lapte cu orez, însă au existat situații în care Yasmin venea ea cu mâncarea cumpărată de la Kaufland, respectiv cartofi prăjiți, pui la rotisor, mici și nu puține au fost situațiile de acest gen.

„Eram nevoiți să punem mai multă apă…”

De asemenea, au fost destul de multe situații în care Yasmin ne dădea o sumă foarte mică de bani, gen 100 lei, din care trebuia să asigurăm masa a 28 sau poate chiar mai mulți de pacienți, întrucât într-o perioadă au fost chiar 39 de beneficiari. În aceste situații, întrucât mâncarea nu era suficientă, eram nevoiți să o mai lungim, să punem mai multă apă în mâncare, respectiv apă în smântână, mai multă apă în ciorbă, să punem mai mult Delikat întrucât lipseau legumele, carnea era insuficientă, iar legumele erau congelate și nu puteam obține un gust din aceste ingrediente dacă nu puneam Delikat suficient și ulei mai mult să fie mâncarea mai grasă, să pară ok.

Din câte cunosc, aveau datorii la proprietarul clădirii din Pipera, în sensul în care nu îi achitase chiria de mai multe luni și nici utilitățile, motiv pentru care au fost oprite gazele. Întrucât centrul nu putea funcționa fără gaze, Iulian i-a zis lui Sorin să ia un clește să dea drumul la gaze, dar eu l-am oprit să facă acest lucru. Atunci Iulian a luat cleștele și a dat drumul la gaze, cu toate că erau oprite de către autorități”, a relatat T.D. în fața anchetatorilor.

Oameni fără Dumnezeu și fără suflet. Dar oare toate aceste abuzuri nu se produc pe fondul lipsei unei legislații care să pedepsească drastic astfel de fapte? Pe lipsa unor controale eficiente și care să descurajeze astfel de atrocități?

Ștefan Godei este, bine-mersi, la domiciliu

Ștefan și Daniel Godei, frații care au deținut căminul în care bătrânii erau chinuiți, bătuți și ținuți în condiții greu de imaginat, au fost plasați în arest la domiciliu. Decizia nu este însă definitivă.

Cei doi, alături de alte persoane implicate în acest caz, au fost arestați preventiv până în urmă cu două zile.

Ștefan Godei a ajuns în atenția tuturor românilor după ce a condus un azil de bătrâni care a stârnit revolta tuturor. În acel cămin locuiau o mulțime de bătrâni care erau chinuiți, agresați și ținuți în condiții greu de imaginat. De asemenea, Ștefan Godei a făcut mai multe infracțiuni cu privire la locuințele bătrânilor, pe care le-ar fi luat forțat.

Cei doi frați și alte persoane despre care s-a dovedit că au fost implicate în acest caz au fost arestați preventiv două luni de zile. Instanța a fost blândă cu aceștia, eliberându-i și apoi revenind cu aceeași decizie, acum aceștia fiind liberi să plece acasă. Decizia Tribunalului București nu este definitivă, astfel că cei doi se pot întoarce oricând înapoi în spatele gratiilor dacă judecătorul va decide acest lucru. Conform noii decizii, cei doi vor rămâne în arestul la domiciliu timp de 30 de zile până la următoarea hotărâre a instanței.

 

Related Articles

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.
Captcha verification failed!
Scorul utilizatorului captcha a eșuat. va rog sa ne contactati!

- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img

URMĂREȘTE-NE PE REȚELELE SOCIALE

11,000FaniÎmi place
2,350AbonațiAbonați-vă
- Advertisement -spot_img

NOUTĂȚI