8.2 C
Pitești
01 dec. 2023

Un cor din Pitești umple Sinagoga până la refuz

Un cor din Pitești umple Sinagoga până la refuz.

Sold out

Toate biletele s-au vândut. Și nu sunt puține. Aproape 150. Aceasta era situația, chiar cu o săptămână înainte de spectacolul în care cap de afiș este cunoscuta actriță Maia Morgenstern.

Anunțul de „Sold out” a fost făcut, de către organizatorii evenimentului, în speță, membrii Coralei Bărbătești „Dumitru Georgescu Kiriac” din Pitești atât pe afișele din oraș, pe pagina de facebook dar și pe alte canale.

Amintim că un spectacol de muzică și poezie urmează să aibă loc vineri, 29 septembrie, de la ora 19,00 la Sinagoga din centrul Piteștiului (vizavi de Grădina Publică).

Sinagoga – deschisă publicului

Deschisă în urmă cu doi ani, tot din inițiativa coralei D.G. Kiriac, instituția de cult mozaică prinde viață. Aici, cei de la D.G.Kiriac și Comunitatea Evreilor din România desfășoară deja activități culturale de interes pentru iubitorii genului: expoziții de pictură, ateliere interactive, concerte și… surprizele vor continua, aflăm de la prof. Silviu Deaconescu, dirijorul Coralei Kiriac.

Organizatorii, cu modestia caracteristică, nu dezvăluie prea multe din secretele prin care au reușit să desferece, după 20 de ani, încuietorile (cu ușile ferecate la propriu) ale unui lăcaș, monument istoric, situat la kilometrul zero al urbei argeșene.

Coriștii nu doresc să vorbească prea mult nici de munca pe care au prestat-o fizic (cu mici ajutoare), pentru aducerea acestui spațiu cultural la ceea ce este acum. Un loc confortabil și plăcut. (Chiar dacă mai e de lucru: zugrăveli, instalații electrice și sanitare, canapele etc).

Am aflat că au bătut pe la câteva uși ale unor instituții argeșene, dar… n-au prea găsit mare sprijin. ( Nu e buget. Toate instituțiile „strâng cureaua”). Așa că, între două repetiții la cor, artiștii (fie ei profesori, preoți, ingineri, juriști, cadre militare în rezervă, pensionari etc.) au făcut totul aproape singuri: organizare spectacole, curățenie în interiorul și exteriorul clădirii, vânzare de bilete etc. Și încă mai au. Pentru că alte evenimente bat la ușă.

Următorul eveniment (care va avea loc pe 6 octombrie) e un concert cu… trei tenori argeșeni. Atunci, celebre romanțe, faimoase arii de operă și îndrăgite canțonete vor face inimile să vibreze în interpretarea unui formidabil trio de tenori: Marian Coman, Sorin Nitu și Dan Luțescu, alături de invitații lor speciali: mezzo-soprana Andra Bivol Costea, soprana Daniela Hodojeu și baritonul Marius Bălan. Și aici locurile sunt limitate, dar… mai sunt.

Președintele Comunității evreiești, dl. Aurel Davidovici, persoană de peste 80 de ani și ceilalți membri, tot persoane în vârstă, au fost foarte încântați că Sinagoga e din nou deschisă.

Amintim că Sinagoga are o acustică foarte bună, iar aceasta este atât biserica lor cât și loc de întâlnire al membrilor comunității evreiești din Pitești.

Sinagoga Pitești aparține cultului mozaic și a fost construită de către comunitatea evreiască în perioada anilor 1919-1925, în stil arhitectonic cu influențe maure. Decorația exterioară a clădirii prezintă influențe arhitecturale locale.

Conform Wikipedia, artista care vine vineri la Pitești, „Maia Emilia Ninel Morgenstern, cunoscută artistic ca Maia Morgenstern, (n. 1 mai 1962, București, România) este actriță română de film, radio, scenă, televiziune și voce, directoarea Teatrului Evreiesc de Stat și actriță și cântăreață în limba idiș”.

Pentru toate evenimentele de la Sinagogă am aflat și site-ul unde găsiți detalii: http://www.sylva.ro/sinagogapitesti/trei-tenori-argeseni/
Whatsapp: 0774541167

Constantin PAŞOL
jurnalist​ Radio România ​& Uniunea Ziariștilor Profesioniști din România

Related Articles

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.
Captcha verification failed!
Scorul utilizatorului captcha a eșuat. va rog sa ne contactati!

- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img

URMĂREȘTE-NE PE REȚELELE SOCIALE

11,000FaniÎmi place
2,350AbonațiAbonați-vă
- Advertisement -spot_img

NOUTĂȚI