Se vehiculează de ceva timp, îndeosebi în mediul online, discuții cu privire la faptul că Ștefăneștiul nu a fost inclus în primul inel al zonei metropolitane, cu alte cuvinte nu a fost inclus în ADI Transport. Cei doi primari, Cristian Gentea și Nicolae Velcea, au susținut o conferință de presă la Primăria Pitești, pentru a prezenta lucrurile așa cum sunt la momentul de față. La conferință au participat și directorul ADI Transport, Cristi Popescu, și directorul Publitrans 2000, Manuel Rotaru.
Problema care a fost prezentată presei a fost aceea că deocamdată Ștefăneștiul nu poate face parte din ADI Transport, pentru că pentru Ștefănești ar fi necesare 5 trasee. Acestea nu pot fi (toate 5, la pachet) deservite de Publitrans 2000, întrucât s-au preconizat inițial doar trei linii, pe vechile trasee ale liniilor 4 (Gară Sud – Golești), linia 6 (Războieni-Izvorani) și linia 9 (Gh.Doja-Valea Mare). Între timp, orașul Ștefănești s-a mărit, s-a construit mult, există încă două trasee necesar a fi deservite, reprezentând două sate – Izvorani și Enculești – cu câteva mii de locuitori, dar infrastructura din aceste sate nu permite introducerea transportului cu autobuze mari (drumurile au lățimea de 5 m, nu de 7 m, cât ar trebui să aibă pentru a se putea introduce transportul cu autobuze), ci transportul ar trebui făcut cu minibus-uri. Ar fi necesare minimum 6 minibus-uri, dar deocamdată acestea nu există în dotarea Publitrans. S-ar putea achiziționa, dar procedurile sunt greoaie si îndelungate, nu se poate de azi pe mâine, e nevoie de minimum un an, sau poate mai mult.
Primarul Ștefăneștiului, Nicolae Velcea, a explicat că există riscul ca, dacă Ștefăneștiul aderă la ADI Transport, să nu poată participa la licitația pentru trasee intrajudețene pe care Consiliul Județean o va face foarte curând (se preconizează că în maximum două luni), și astfel să rămână orașul fără transport. Dacă riscă să nu mai continue cu actuala soluție de transport și să mizeze pe participarea la transportul metropolitan prin ADI Transport, deocamdată aceasta nu îi poate asigura decât cele 3 trasee care au fost prevăzute inițial. „Ce să fac? E ca și când aș avea 5 copii (referindu-se la cele 5 trasee de transport). Să ajut 3 dintre ei și pe 2 să-i las baltă? Exclus! Se pune problema dacă reușim pentru toate cele 5 trasee. Ori toate, ori niciunul, așa am gândit de la început”, a explicat Velcea. De asemenea, și-a dorit să ofere facilități la transport elevilor și pensionarilor, s-a și discutat în ședințele consiliului local, dar aceste facilități nu pot fi acordate decât în baza unui contract cu un operator de transport.
Directorul Popescu a mai spus că fosta primăriță a Ștefăneștiului, când a fost întrebată dacă dorește să adere la această asociație, în anii 2016-2017, atunci când s-a întocmit strategia de transport metropolitan, aceasta a spus că Ștefăneștiul își va face propriul serviciu de transport local și a declinat orice participare. Odată cu schimbarea primarului, negocierile au fost reluate, există dorință de ambele părți, numai că, presați fiind de licitația traseelor intrajudețene, nu poți să îți asumi riscul ca două sate importante din Ștefănești să rămână un an fară transport. Pentru că toate procedurile de achiziționare de mijloace de transport adecvate sunt de durată, ele pot fi achizitionate doar prin accesarea de fonduri europene sau prin PNRR și procedurile de obtinere a finanțării, precum și de achiziție prin licitație, sunt de durată.
Cert este că încă se mai caută soluții, dar presați de timp, se pare că, dacă soluția bună nu e posibilă, din două rele, o vor alege pe cea mai puțin rea. Adică prima variantă ar fi să intre în ADI Transport cu cele trei trasee (fostele linii 4, 6 și 9) și celelalte două să rămână fără transport până la achiziționarea minibus-urilor. Iar a doua variantă, întreg Ștefăneștiul să rămână pentru 6 ani cu aceeași soluție ca și acum, adică transportul cu maxi-taxi. Cu alte cuvinte, cel mai probabil, transportul spre și dinspre Ștefănești va rămâne ca și până acum, cu cei trei operatori de maxi-taxi care vor câștiga traseele scoase la licitație de către Consiliul Județean, pentru 6 ani.