15 C
Pitești
21 mart. 2023
spot_img

Toma Cristian și câinele Dingo: încă o unitate canină de avalanșă brevetată în Argeș

Astăzi, în urma examenului susținut în urma stagiului de pregătire, Toma Cristian, șef de serviciu in cadrul Salvamont Argeș, împreună cu Dingo, câinele său, au devenit „Unitate canină de intervenție la avalanșă”.

Mulțumesc tuturor celor care m-au ajutat timp de un an de zile în pregătirea lui Dingo (câinele meu) și au avut încredere că vom reuși. La un an de la primele evaluări, eu și Dingo am obținut Brevetul Național de Unitate Canină de Intervenție la Avalanșă》, transmite Toma Cristian.

După cum v-am informat, în perioada 04-13 martie, la Cabana Capra Transfăgărășan, la o altitudine de 1.700 metri, s-a desfășurat Stagiul Național de Formare și Reconfirmare al Unităților Canine de Intervenție la Avalanșă, forma de specializare în meseria de salvator montan, cod COR 541904. Stagiul a fost organizat de către Asociația Națională a Salvatorilor Montani din România împreună cu Consiliul Județean Argeș prin Salvamont Argeș, sub egida Departamentului pentru Situații de Urgență.

Pe parcursul a zece zile, mai multe unități canine (conductor + câine) din țară au făcut progrese în așa fel încât la examenul final să poată dovedi capabilitatea accesului oriunde în zona montană, să execute misiunea de salvare prin găsirea a minimum două victime umane îngropate în zăpadă pe o suprafață de 2 hectare, după care să arate că se poate retrage în siguranță. Probele de acces au inclus schiul de tură, rapelul pe stâncă și/sau gheață, precum și alte situații care pot fi întâlnite în timpul unei acțiuni de salvare. Unitățile canine candidate au fost cele care au trecut evaluarea cu caracter obligatoriu și eliminatoriu, în perioada 08-09 februarie, la Cota 2000 Transfăgărășan.

Într-una din zilele stagiului, unitățile canine au beneficiat de un antrenament aero pentru inserția/extracția cu troliul de la locul avalanșei cu un elicopter tip EC130 al Inspectoratului General de Aviație. Trebuie menționat aici sprijinul deosebit pe care Departamentul pentru Situații de Urgență îl acordă activității SALVAMONT, mai ales că o parte a operatorilor aero sunt la rândul lor instructori canini, ceea ce face lucrul să fie foarte fluent și la cote ridicate de profesionalism.

Al doilea brevet din Argeș: Cornel Voicu și câinele Ares 

Pe perioada stagiului au sosit pentru brevetare sau reconfirmare salvatori montani din județele: Argeș, Alba, Bacău, Caraș, Covasna, Gorj, Harghita, Hunedoara, Maramureș, Mureș, Prahova, Sibiu și Suceava cu un total de 25 de câini operaționali sau în formare. Salvamont Argeș a avut doi cursanți în această școală, și a doua unitate fiind brevetată, ea fiind formată din Cornel Voicu și câinele Ares. În urma brevetării celor două unități canine, Argeșul are patru conductori cu șase câini. Felicitări!

Related Articles

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img

URMĂREȘTE-NE PE REȚELELE SOCIALE

4,997FaniÎmi place
728AbonațiAbonați-vă
- Advertisement -spot_img

NOUTĂȚI