20.9 C
Pitești
10 aug. 2022
spot_img

Teze (la școală) și antiteze (în parlament)

Pe vremea când presa românească era săracă în informații, nu prin valorile umane ci printr-o cenzură nerecunoscută, ascultam cu mult interes și pasiune emisiunea ,,Teze și antiteze la Paris”, unde un aport esențial îl avea Monica Lovinescu. De la informațiile primite prin mass-media timpului și realitatea trăită era o prăpastie peste care nu se putea contrui un pod între cele două maluri. Acel sentiment de revoltă, îl trăiesc și în această perioadă când compar realitatea tristă a învățământului românesc cu spusele zilnice ale unui ministru care, deși pare a fi cultivator de legume, nu-i miroase gura, acesta recomandând consumul de usturoi altor… gură cască! Sunt dascăli în sistem încă de pe vremea când acest domn nu înțelegea ce este un doctorat sau că va alerga într-un patrulater politic pentru a i se oferi o funcție, dascăli care sunt șocați și derutați de ,,rețetele” zilnice ale acestui personaj. Dar nu rețete pentru ,,O masă caldă și sănătoasă” – Ghiveci ministerial (articolul anterior pentru care am primit multe cuvinte de încurajare din pareta lor inclusiv că… este foarte bun! Articolul, nu ghiveciul (V.C.)).
Este necesară o completare la acest ,,Ghiveci ministerial” – bucătăresele din minister și inspectoratele școlare nu sunt doamnele actuale, așezate pe funcții, ci viitoarele angajate ce vor răspunde de departamentul „bucătărie, sufragerie, masă caldă în școli”! Fiind lămurit acest aspect (sper să le revină zâmbetul de ședință acestor doamne) putem aborda unul din zecile de subiecte scoase din joben de dl. Sorin, nu Puștiul (în ale didacticii!) – tezele. O să încerc să-l conving pe dl. Ministru – sper să afle de la subordonații credincioși puși pe funcții grație pixului său, cât de importante au fost tezele pentru generațiile școlite pe vremea când domnia sa se ocupa, în laboratoarele facultății absolvite, de împăiatul porumbeilor voiajori.
Nota de la teză reprezenta 50% din media semestrială a disciplinei (acest domn nu mai reține mediile sale semestriale – vai, cât adevăr la un ministru!).
Teza era precedată de o recapitulare a cunoștințelor parcurse într-o etapă – semestru (trimestru) cu plan de recapitulare elaborat minuțios și gradual, o implicare a tuturor elevilor. Urma o evaluare… sumativă foarte importantă, iar observațiile profesorului completau întregul registru al cunoașterii. Subiectele de la teză erau discutate cu toată clasa, insistându-se pe metodele de rezolvare și, în mod deosebit, pe greșelile făcute de elevi! Sunt multe alte aspecte pe care le cunosc doar profesorii adevărați – cei care s-au făcut profesori pentru vocație și nu pentru un loc de muncă, chiar călduț – le cunosc din psiho-pedagogia studiată și aplicată. Predecesorii domnului ministru au avut grijă să-i netezească drumul în opera sa de negare permanentă a tot ce este bun în școala românească, demolând cu cel mai modern buldozer european structuri ale unui sistem de învățământ cu care puține țări se puteau lăuda (vezi rezultate – concursuri, olimpiade, specialiști ș.a.).
În ziua când pe piață apărea ,,Ghiveci ministerial”, în Parlamentul României se discuta Moțiunea simplă împotriva ministrului (ați ghicit) – Cîmpeanu, depusă de niște neinstruiți – abordarea unui deputat care, profesor fiind, i-a evaluat sub pregătirea unui elev de clasa a doua (!), acesta votând împotriva moțiunii dintr-o… dublă conștiință (zisele dumnealui) – profesională și de membru al coaliției! O antiteză în tot sistemul de învățământ, în care postul de ministru se ocupă ,,algoritmic”, iar cel de director de liceu printr-un concurs mai lejer decât un concurs pentru postul de îngrijitor la o școală (femeie de serviciu). Merită să încheiem acest episod – TEZELE, cu declarația unui reprezentant al guvernului de la Budapesta: ,,Astăzi guvernul Ungariei anunță că a creat în Transilvania o structură completă în limba maghiară, de la creșă la universitate – ultima investiție la Miercurea Nirajului)! (N.R. – 27.06.2022).
Halal conștiință, strâmb raționament, domnule ministru! Sunteți un autentic purtător de cuvânt al partidului care v-a adoptat pentru a denigra învățământul de stat. Este timpul pentru … Jos masca!

Încă profesor,
Ana Dumitru

Related Articles

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

- Advertisement -spot_img

URMĂREȘTE-NE PE REȚELELE SOCIALE

3,756FaniÎmi place
98AbonațiAbonați-vă
- Advertisement -spot_img

NOUTĂȚI