Târgul și Ziua comunei Uda – o bucurie de SântăMărie.
Târgul de Sfânta Maria, de la Uda, este una dintre bucuriile localnicilor și a celor din satele din jur, pentru că reunește – o dată pe an – aproape toată suflarea comunei. Copiii sunt primii care se bucură de venirea lui, pentru că pot să își cumpere dulciuri pe săturate și se pot da în tiribombă și călușei, dar și tineretul – care are prilej de distracție, muzică, joc, socializare la mici și bere.
Bucurie este și pentru vârstnici – pentru cei care pot ajunge, pentru că drumul e lung și nu toți îl pot face. Dar cei care reușesc să ajungă se pot întâlni cu cunoscuți, prieteni, pot să își cumpere cele de trebuință – aici venind comercianți cu cele mai diverse mărfuri – și pot să se bucure de spectacolul prezentat pe scenă.
Primarul Dumitru Drăgușin, care în acest an a câștigat al treilea mandat, este cel care a inițiat Ziua Comunei Uda în marea zi de Sfânta Maria Mare, adică de 15 august, zi în care avea loc de peste 50 de ani și tradiționalul Târg. Asta face ca sărbătoarea comunei Uda să aibă un vibe aparte, să fie resimțită de comunitate ca un „brand” al lor. Ceva cu care nu orice comună, mai ales cele din vecinătate, se pot lăuda.
Alături de primar a fost azi pe scenă o echipă PSD puternică, ce l-a susținut și îl susține în continuare pe primarul Drăgușin, delegația fiind condusă de președintele Consiliului Județean, Ion Mînzînă, alături de el aflându-se deputatul Remus Mihalcea, senatoarea Cristina Stocheci și alți aleși care muncesc în slujba județului. Prezența atâtor oameni valoroși aici, alături de primarul Dumitru Drăgușin, ne dau garanția dar și speranța că Uda se va dezvolta în continuare și proiectele pe care primarul le va implementa vor fi duse la bun sfârșit.
Uda a trecut prin multe dificultăți, fiind o comună cu suprafață mare (a doua, ca întindere, din județ) și populație mică, mai rarefiată, cu o rețea întinsă de drumuri comunale și județene, care au trebuit reabilitate, cu probleme în alimentarea tuturor satelor cu apă. Toate aceste probleme s-au rezolvat sau sunt în curs să se rezolve, pentru că primarul a obținut – cum spune- întotdeauna sprijin de la Consiliul județean. De asemenea, primarul Piteștiului, Cristian Gentea, fiu al locului, este unul dintre cei care au ajutat comuna Uda, dezvoltând proiecte comune.
S-au spus cuvinte frumoase, de sprijin și încurajare, de pe scena amplasată aici, localnicii cu 50 de ani de căsnicie au primit diplome și câte un premiu de la primarul lor, iar cei prezenți s-au bucurat de muzică și au ieșit la joc, ca în fiecare an. În horă s-au prins și mărimile județului, pentru că unde poți fi mai aproape de oameni decât aici, braț în braț, privindu-i în ochi. Dându-le încredere.
Un târg cu de toate
Parcul de distracții și comercianții au fost prezenți cu tot felul de „minunății”, pe gustul copiilor și tinerilor: lanțuri, călușei, bărcuțe, trambulină, tobogan, comercianți cu tot felul de jocuri, jucării și dulciuri tradiționale, printre care amintim înghețată, turtă dulce, halviță, ciubuc, vată de zahăr, dar și altele mai „trendy”, adică mai nou apărute pe piață, mai „la modă*.
Președintele Ion Mînzînă a cumpărat înghețata „cu gust de copilărie”. Credem că i-a plăcut, cum ne-a plăcut și nouă.
Lumea s-a înghesuit însă la „zona alimentară”. Terasele cu grătare, mici, bere, au avut bine de lucru, pentru că a fost cerere mare. La cerere însă, și oferta a fost pe măsură și a făcut față cu brio.
Oamenii au mai fost interesați și de cumpărarea unor obiecte de folos în gospodărie: tuciuri, linguri de lemn, copăi, potcoave, harnașamente etc., într-un cuvânt, fiecare a găsit ce i-a trebuit.
Anul trecut, ne-am făcut promisiunea reciprocă, cu niște prieteni cu care ne-am reîntâlnit întâmplător, după mulți ani (ei fiind plecați în străinătate), să ne revedem peste un an, tot aici, la târg la Uda. Se pare că a funcționat! Oamenii se întorc în țară în concediu, își văd familia, neamurile, prietenii, dar nu uită satul lor și obiceiurile pământului. Și tradiția acestui târg, de zeci de ani păstrată în acest loc.