„Superfructele” de sezon: au doar 50 calorii
Denumite de nutriționiști ”superfructe”, vișinele sunt ajutor de nădejde pentru o viață sănătoasă. Le găsim în piețe, culese din livezi de fermierii din zonă care le vând cu prețuri între 10 și 12 lei kilogramul.
Vă recomandăm să le mâncați proaspete, cât e sezonul lor și se găsesc în comerț, dar și să le congelați în pungi mici, astfel vă veți putea bucura de beneficiile lor pe tot parcursul anului.
Fructele care nu îngrașă
Spre deosebire de cireșe, vișinele conțin mai puțin zahăr și sunt recomandate în curele de slăbire și datorită potasiului care ajută la arderea caloriilor și oferă energia optimă pentru bună funcționare a organismului. Consumul de vișine ajută și la îndepărtarea grăsimilor de pe abdomen și de pe talie.
100 de grame din aceste fructe au 50 de calorii, 1 gram de proteine, 0.3 grame de lipide, 12.2 grame de carbohidrați și 1.6 grame de fibre. În plus, au beneficii extraordinare în ceea ce privește sănătatea.
Combat inflamațiile și durerea
Consumul de vișine este asociat cu nivelurile reduse de oxid nitric, un compus asociat cu osteoartrita și artrita reumatoidă. Studiiile arată că riscul de a face gută, consumând aceste fructe, scade cu 35%.
Vișinele alină durerea și pot oferi protecție antioxidantă comparabilă cu suplimentele disponibile în comerț, precum vitamina E. Consumul zilnic de vișine ar putea scădea riscul de boli cardiovasculare sau cronice legate de inflamație, artrită și gută. Vișinele oferă beneficii la nivel cardiovascular și, în plus, pot reduce riscul de accident vascular cerebral.
Vișinele sunt bogate în vitamina A, care ajută la protejarea ochilor și la oferirea unei vederi mai clare. Vitamina A împreună cu alte vitamine antioxidante ajută la scăderea riscului de degenerare maculară.
Antioxidanții care se găsesc în aceste fructe și-au dovedit eficiența și în ceea ce privește buna funcționare a creierului, îmbunătățind funcțiile cognitive. Astfel, pot preveni și apariția maladiei Alzheimer și a bolii Parkinson.
Un aliat bun împotriva insomniei, vișinele îmbunătățesc calitatea somnului și previn stările de nervozitate, de aceea acționează ca un somnifer ușor. Pot fi consumate cu două-trei ore înainte de culcare.
Vișinele sunt apreciate pentru efectele de regenerare și tonifiere a pielii. Ele pot fi de ajutor în tratarea cuperozei, o formă de acnee rozacee care se instalează cu precădere la persoanele trecute de 30 de ani, indiferent de sex. Totodată, ele au și un efect emolient, putând ameliora crăpăturile pielii.
”Surorile” mai acre ale cireșelor sunt perfecte pentru consum în stare proaspătă, dar și pentru gem, dulceață sau compot. De asemenea, le puteți folosi în deserturi, dar și la prepararea vișinatei. Se păstrează foarte bine și la congelator.