Așa a hotărât guvernul
Toate contoarele și repartitoarele de costuri pentru energia termică din blocuri vor trebui înlocuite, acolo unde există, sau instalate, acolo unde nu există, potrivit Ordonanței de Urgență 130/2022, publicată pe 30 septembrie în Monitorul Oficial. Aceasta modifică Legea nr. 121/2014 privind eficiența energetică, și prevede că „(5) În imobilele de tip condominiu și în clădirile mixte racordate la sistemul de alimentare centralizată cu energie termică sau dotate cu o sursă centrală de încălzire sau de răcire este obligatorie montarea contoarelor individuale până la 31 decembrie 2022 pentru individualizarea consumurilor de energie pentru încălzire/ răcire și apă caldă la nivelul fiecărui apartament sau spațiu cu altă destinație decât cea de locuit. În cazul în care utilizarea de contoare individuale nu este fezabilă din punct de vedere tehnic sau nu este eficientă din punctul de vedere al costurilor este obligatorie montarea sistemelor tehnice de stabilire a consumurilor individuale de energie termică, repartitoarelor de costuri, pe toate corpurile de încălzire din fiecare apartament sau spațiu cu altă destinație decât cea de locuit.
(6) În aplicarea prevederilor alin. (5), criteriile generale, metodologia și/sau procedurile pentru a determina lipsa de fezabilitate tehnică și nerentabilitatea sunt aprobate prin hotărâre a consiliului local, la propunerea compartimentelor energetice înființate în conformitate cu prevederile art. 8 alin. (2) lit. c) din Legea serviciului public de alimentare cu energie termică nr. 325/2006, cu modificările și completările ulterioare.
(7) Prin excepție de la prevederile alin (5), în cazul în care asociațiile de proprietari demonstrează că instalarea unor astfel de repartitoare de costuri nu ar fi rentabilă în conformitate cu metodologia prevăzută la alin. (6), pot fi avute în vedere metode alternative rentabile pentru măsurarea consumului de energie termică.
(8) Prin excepție de la prevederile alin. (5), în imobilele noi de tip condominiu și în părțile rezidențiale ale clădirilor mixte noi, care sunt dotate cu o sursă centrală de încălzire la nivel de condominiu sau clădire mixtă, după caz, pentru apa caldă menajeră sau sunt aprovizionate de la rețele de termoficare, sunt prevăzute contoare individuale pentru apa caldă menajeră.”
Ori vă montați dispozitive cu citire la distanță, ori până în 2027 trebuie schimbate iar
Contoarele și repartitoarele de costuri
pentru energia termică instalate după intrarea în vigoare a prezentei ordonanțe de urgență se vor moderniza sau se vor înlocui cu dispozitive care pot fi citite de la distanţă, până la 1 ianuarie 2027, cu excepția cazurilor în care autoritățile competente demonstrează că acest lucru nu este rentabil, aşa cum este indicat în actul normativ.
Costuri foarte mari în prag de iarnă
Costurile pentru montarea unui singur repartitor sunt cuprinse între 70 și 100 lei, într-un apartament fiind nevoie de mai multe dispozitive, câte unul pentru fiecare calorifer. În plus, consumatorii vor plăti şi pentru citirea lor, dar şi pentru interpretarea datelor.
Pentru un apartament cu patru calorifere, costurile lunare ale citirii acestora se ridică la aproximativ 40 de lei lunar. Repartitoarele pot fi montate doar de firme autorizate de Autoritatea Națională de Reglementare în Energie, iar lista lor poate fi găsită pe site-ul instituției. În cazul contorului montat la intrarea în locuinţă, costul de instalare porneşte de la 1.000 de lei.
Specialiștii spun că cea mai bună variantă ar fi ca, pe lângă repartitoare (sau contoare), locatarii să își pună și robineți termostatați, pentru a putea controla consumul.
La acest moment, citirea consumului de agent termic furnizat de Termo Calor Confort se face la intrarea în bloc, iar administratorul calculează cheltuielile cu încălzirea în funcție de mai mulți factori, printre care suprafața echivalentă termic (SET) și suprafața locativă a apartamentului. Astfel că se ajunge la un consum aproape egal între locatarii care au aceeași suprafață a apartamentului, diferit fiind doar dacă au calorifere mai mari. Cu sistemul de acum, nu poți să faci economie și să închizi robinetul ca să plătești mai puțin. Avantajul repartitoarelor ar fi că fiecare și-ar putea gestiona căldura pe care o va consuma și va plăti exact cât consumă. Plus prețul citirii lor.
Prețul de facturare către populație a unei gigacalorii (Gcal), la Pitești, este de 433,79 lei plus TVA (TVA este 5% în lunile noiembrie-martie și 19% în restul anului). Cu alte cuvinte, din noiembrie până în martie inclusiv, o Gcal pentru populație va fi 455,48 lei, iar în luna octombrie și din aprilie încolo va fi mai scumpă, respectiv 516,21 lei.