2.6 C
Pitești
30 nov. 2022
spot_img

Stâlpeni – cel mai frumos Foc al lui Sumedru

La Stâlpeni s-a aprins cel mai frumos Foc al lui Sumedru. Tradiționalul foc a strâns roată în special copiii și tinerii, dar toată comuna a fost în sărbatoare. Bătrânii satului spun că parcă niciodată această sărbătoare nu a fost atât de frumoasă și primită cu atâta bucurie ca în acest an.

Primarul Gabi Șerbănoiu, împreună cu viceprimărița Nicoleta Machidon și echipa de consilieri, au gândit un eveniment complex, care să cuprindă momente artistice tradiționale, muzică de calitate și dans, mâncăruri delicioase, printre care chiar un berbec la proțap, tuciuri cu sarmale și fasole cu ciolan,  tradiționalul must, iar localnicii au împărțit covrigi, mere, nuci și alte bunătăți. Nu au uitat niciun detaliu, toată organizarea fiind fără cusur.

Ne-au încântat orchestra Doina Argeșului, dirijor Cătălin Iancu, dar și ansamblurile Doruri de câmpie și Călușarii de la Hârsești, însoțiți de inimoasa directoare a căminului cultural, Loredana Costache, ansamblul Pițigaia din Stâlpeni, precum și alți dansatori populari de la  secțiile externe ale Școlii Populare de Arte și Meserii Pitești, condusă de directoarea Elena Iagăr, întotdeauna preocupată de perpetuarea tradițiilor în județ și a frumoaselor costume populare.

Sfântul Dumitru se spune că este apărătorul păstorilor, iar focul din ajunul sărbătorii sfântului aduce belșug și bucurie gospodarilor, crescători de animale. De aceea, localnicii au primit totul cu multă bucurie, s-au simțit bine împreună, s-au prins în horă, au gustat din preparatele servite ad-hoc, încântați de tradiția aprinderii uriașului foc ce, așa cum spune legenda, arde și îndepărtează spiritele rele.

CITEȘTE ȘI:

Hai la Focul lui Sumedru la Stâlpeni

 

 

Related Articles

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img

URMĂREȘTE-NE PE REȚELELE SOCIALE

4,997FaniÎmi place
728AbonațiAbonați-vă
- Advertisement -spot_img

NOUTĂȚI

error: Continut protejat!!