1.5 C
Pitești
04 feb. 2023
spot_img

Sfințirea Troiței din Mihăești

Cu binecuvântarea și aprobarea Înalt Preasfințitului Calinic, Arhiepiscopul Argeșului și Muscelului, astăzi a avut loc resfințirea Troiței ctitorie a vrednicilor enoriași și înaintași ai vremii, din Mihăești. Troița aflată în centrul satului Mihăești a fost renovată și repictată, prin bunăvoința și cheltuiala unor credincioși cu suflet nobil și dragoste pentru cele sfinte, în amintirea moșilor și strămoșilor și a tuturor celor plecați la Domnul.

La slujba de sfințire au participat toți preoții din comună și alți preoți invitați, în total 11, printre care și Preot Consilier Andrei Diaconescu, preotul Protopop de Mioveni Constantin Belu și Protoiereul de Muscel, prof. Eugen Matei. La eveniment a participat toată suflarea satului.

Acest sfânt lăcaș are hramul „Sfinții Constantin și Elena”, iar pictorul este Pătru Augustin, din satul Furnicoși, comuna Mihăești. Lucrarea este făcută în tehnica acril și reprezintă 10 sfinți, pictați pe pereții interiori si exteriori, plus Sfânta Cruce din mijlocul troiței.
Lucrarea îmbină stilul bizantin cu cel tradițional, vechi, românesc. Iconografia a fost stabilită de comun acord cu doamna primar Andreea Crâmpiță-Matei și aprobată de Arhiepiscopia Argeșului și Muscelului, după legi și canoane religioase bine stabilite. Și culoarea acoperișului a fost prevăzută în proiectul prezentat Arhiepiscopiei, totul fiind respectat ad-literam.

O astfel de slujbă de sfințire a unui lăcaș religios nu s-a mai făcut în Mihăești de acum zece ani, când a fost resfințită Biserica veche de 110 ani din Mihăești, așa că credincioșii au venit cu mic, cu mare, să onoreze efortul lucrătorilor și al ctitorilor, care au dăruit comunității această troiță.

Și Primăria Mihăești este pregătită pentru întâmpinarea zilei de 1 Decembrie, drapelul național fiind deja de astăzi arborat. Sfințirea troiței s-a vrut a fi un eveniment care să preceadă marea sărbătoare națională, troița fiind situată vizavi de monumentul eroilor.

 

Related Articles

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img

URMĂREȘTE-NE PE REȚELELE SOCIALE

4,997FaniÎmi place
728AbonațiAbonați-vă
- Advertisement -spot_img

NOUTĂȚI

error: Continut protejat!!