14.8 C
Pitești
27 feb. 2024

Serbăm Ziua Națională a Costumului Popular Românesc

Cea de-a doua duminică a lunii mai este și Ziua Națională a Costumului Popular Românesc, o frumoasă carte de identitate a neamului nostru. Dacă până să înceapă pandemia, ne obișnuiserăm să vedem în această zi, la Pitești ori la Mioveni, o impresionantă paradă a portului popular argeșean, inițiată de Școala Populară de Arte și Meserii Pitești, de anul trecut însă suntem lipsiți și de această bucurie, fiind sunt încă interzise astfel de activități care ar presupune lume multă, deci pericol de răspândire a virusului ce ne-a dat viețile peste cap.
Cu toate astea, costumul strămoșesc trebuie pus mai departe în valoare, fiindcă, de-ar fi să rămână în ladă pentru încă o sută de ani, până când alții, mai tineri, mai liberi, mai greu de învins, le vor scoate iar în lume, straiele vor străluci la fel de frumos, vor povesti la fel de duios despre bucuriile și necazurile străbunilor noștri, vor mărturisi la fel de limpede istoria neamului românesc.
În lada de zestre scotocesc, iată, chiar și în vreme de „pandemie” tinerii satului argeșean, filmându-se și arătându-se lumii în straiul popular, chiar de la ei de acasă, din Hârsești.
O fac din dragoste și prețuire pentru ia și cămașa străbună și cu dor pentru anii trecuți, când se adunau la paradă, mândrindu-se cu frumoasele lor straie populare.
Îndemnul acestor copii și tineri este tulburător prin mesajul lor și atât de la îndemână de urmat de oricine crede în puterea rădăcinilor acestui popor care luptă să-și păstreze identitatea tradițională, culturală, spirituală:
„Și noi locului ne ținem,
cum am fost așa rămânem!
Mâine, fă-ți ziua de sărbătoare! Scoate-ți și tu la iveală straiele strămoșești! Poartă-le și arată-le lumii, ieși la fereastră, la poartă, la gard, în balcon ori în curte, pe uliță, pe stradă, la biserică, oriunde te-or purta, cu treabă, pașii zilei de mâine, căci nicio lege de pe pământ nu te oprește să te îmbraci și să simți românește…! Nu-i lăsa să-ți confiște sărbătoarea, căci straiul popular și graiul național sunt certificatul tău de naștere…!”
Iubim Tradiția! Păstrăm Credința!

România de la Argeș, Hârsești cu „Doruri de Câmpie”

Related Articles

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.
Captcha verification failed!
Scorul utilizatorului captcha a eșuat. va rog sa ne contactati!

- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img

URMĂREȘTE-NE PE REȚELELE SOCIALE

11,000FaniÎmi place
2,350AbonațiAbonați-vă
- Advertisement -spot_img

NOUTĂȚI