27 C
Pitești
24 sept. 2023

Ședință cu scântei. Dar proiectul a trecut!

Ședință cu scântei. Dar proiectul a trecut!

Azi a avut loc una dintre cele mai disputate lupte politice la nivel de consiliu local. Interes enorm a avut punctul 36 de pe Ordinea de zi, ce privește trecerea unei suprafețe de 160 hectare din Pădurea Trivale din domeniul statului și administrarea Romsilva în domeniul public al municipiului Pitești și în administrarea consiliului local, respectiv subiectul „Pădurea Trivale – Arie protejată sau Pădure-parc”. Acesta a scos la rampă întreg arsenalul de luptă al PNL-ului și al PSD-ului.

În final, victoria a fost a PSD, dar de fapt putem spune că victoria este a piteștenilor. Ei vor putea să se bucure de o pădure-parc în inima orașului, în care se vor putea plimba în voie, vor putea beneficia de dotări și distracții în natură. Pe viitor se dorește ca primăria să amenajeze acest parc, poate cu niște fonduri nerambursabile, pentru a putea beneficia toți cetățenii de acesta pentru recreere, distracție, activități sportive și nu numai.

Pădurea Trivale – dispută ca la piață

S-au adus argumente de ambele părți, s-au adus specialiști silvici atât în ședința de consiliu cât și în conferința de presă, pentru a lămuri aspectele legate de subiectul ce presupune ca pădurea să devină „Arie protejată”. S-au dat exemple, și de-o parte și de alta, de alte orașe care au situații similare. Când tabăra liberală (cu care s-a asociat și ce-a mai rămas din USR) a văzut că pierde teren, au cerut inclusiv referendum local.

Argumentele liberalilor

În special Mihai Coteț, cel care își dorește să devină primar la anul, a susținut de mai mult timp pe facebook o campanie furibundă împotriva primarului Gentea și împotriva proiectului acestuia de a face din pădurea Trivale o pădure-parc. A chemat cetățenii să vină în fața primăriei, să protesteze împotriva „celor care ne fură pădurea”. Au venit câteva zeci de persoane, dar mulți doar din curiozitate. Se discuta despre „subiect” dar puțini erau la curent cu realitatea. Cei mai mulți o țineau langa: „Trivale – arie protejată”, fără să se fi informat ce înseamnă asta. Faptul că liberalii vor să se lege singuri de mâini și de picioare nu înseamnă că e bine. E doar părerea lor.

În ședință, virulent a fost și liberalul Sorin Apostoliceanu, care a avut mai multe acuzații la adresa primarului Gentea și a PSD-ului, aducând în ecuație eterna poveste a „rechinilor imobiliari” care vor să construiască în pădure.

Primarul Gentea și aliații săi au învins

Ne-a plăcut expunerea de motive a primarului Gentea precum și speach-ul dlui Dumitru Tudosoiu.

„Sunt convins că, de fapt, toată lumea, și noi, și contestatarii, avem în cap același lucru, să protejăm pădurea. Noi nu vom putea face în această pădure-parc decât ceea ce scrie în lege: alei realizate din materiale ecologice, cu lățimea de 2 m sau piste pentru biciclete, bănci, iluminat, puncte de informare, toalete ecologice și construcții provizorii din lemn cu suprafața de maxim 15 mp. Avantajul pădurii-parc este și că nu poate fi supusă retrocedării. În schimb, la arie protejată se pot face retrocedări și nu poți să intri într-o arie protejată așa cum îți dorești”, a precizat primarul Cristian Gentea.

Au fost aduse argumente atât legale, cât mai ales credibile în favoarea proiectului susținut de aceștia. Argumente care provin din munca de un an pentru cercetare, studii și întocmirea actelor. Inițiatorii proiectului „Trivale – pădure parc” – 13 consilieri locali – au ținut piept tiradei de acuzații și au combătut cu argumente pe fiecare în parte. După peste 4 ore de dezbateri aprinse, supus la vot proiectul de pe ordinea de zi a ședinței a fost aprobat cu majoritate de voturi. 160 de hectare din pădurea Trivale vor fi pădure-parc, iar restul de 175 ha urmează a fi declarată arie protejată.

Tiberiu Irimia, consilier local liberal, unul dintre inițiatorii proiectului Trivale – pădure-parc:《Aceasta este harta pădurii parc Trivale 160 ha.

Cu verde sunt simulate aleile forestiere care vor fi amenajate, FĂRĂ DEFRIȘĂRI.
Legenda:
1- acces actual parc Trivale
2- amenajare pentru activități recreative „platoul Trivale”
3- acces alee cartier Găvana str. Ion Minulescu
4- acces strada Mitropolit Antim Ivireanu
5- acces strada Nicolae Labiș
6- acces pe alee prin pădure la grădina zoologica
La toate noile puncte de acces se vor amenaja și parcări pe domeniul public.
Noile alei vor avea o lungime însumată de aproximativ 9 km.
Aleile vor fi amenajate cu materiale ecologice, iluminat public, supraveghere video…》

Ca organ de presă, întotdeauna ne întrebăm dacă putem fi obiectivi și imparțiali pe un subiect. Dacă subiectul respectiv aduce un avantaj oamenilor, cetățenilor, cititorilor noștri, atunci noi ținem cu cetățeanul. Nu facem jocul niciunui partid. Credem că azi ne-am îndeplinit misiunea de a ține cu cetățenii orașului. Asta e credința noastră.

 

Related Articles

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.
Captcha verification failed!
Scorul utilizatorului captcha a eșuat. va rog sa ne contactati!

- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img

URMĂREȘTE-NE PE REȚELELE SOCIALE

11,000FaniÎmi place
2,350AbonațiAbonați-vă
- Advertisement -spot_img

NOUTĂȚI