8.2 C
Pitești
28 feb. 2024

Se pregătește împușcarea urșilor agresivi

Ministerul Mediului pregătește schimbarea legislației, astfel încât urșii agresivi care atacă în zone locuite să poată fi împușcați în maximum 24 de ore. El a fost interpelat și de deputatul PSD de Argeș, Simona Bucura Oprescu, cu privire la gravitatea situației urșilor în comunele din nordul județului Argeș, dar cazurile de urși care atacă gospodăriile și oamenii s-au înmulțit în toată țara. Primarii comunelor afectate au cerut în nenumărate rânduri schimbarea legislației în ceea ce privește împușcarea urșilor care s-au înmulțit extrem de mult și neavând arealul necesar în pădure, coboară în sat și mănâncă animalele oamenilor.

Au fost cazuri în care oamenii, de frică, s-au baricadat în case, lăsându-și avutul prădat, dar au fost și alții care au avut curaj să iasă afară încercând să-l alunge și au fost ei înșiși victima ursului, pentru că urșii devin agresivi când sunt înfometați. Dar nici oamenii nu pot sta cu mâinile în sân când văd că ursul le mănâncă vițelul, porcul sau oaia din curte sau din grajd, animale pe care oamenii le cresc pentru hrana propriei familii.

Invitat sâmbătă la postul tv. Digi24, ministrul Mediului, Tanczos Barna, a spus că ordonanța de urgență care va permite împușcarea urșilor agresivi va intra azi în procedura de avizare interministerială. Ea o să fie urmată de o hotărâre de guvern prin care legislația privind ISU și procedurile de 112 vor fi completate și adaptate la situația reală.
„Vom propune ulterior ordonanței de urgență această modificare și vom defini ce înseamnă îndepărtarea sau imobilizarea carnivorelor mari și ce înseamnă uzul de armă asupra carnivorelor mari în situații de urgență, după care, vom defini riscurile. Vom clasifica situațiile de forță majoră în funcție de risc – normal, redus, mediu sau mare. Acolo unde animalul se retrage imediat după întâlnirea cu omul sau provoacă pagube ocazional, a fost observat ocazional în apropierea zonei locuite, riscul este redus și acolo nu se intervine niciodată prin extragere sau prin relocare. Dar acolo unde nu se mai retrage la gonire, nu se mai retrage dacă este surprins de om și nu fuge, atacă, este agresiv, acolo cu siguranță este nevoie și de o astfel de intervenție”, a spus ministrul.
El a spus, de asemenea, că intervenția trebuie să fie graduală, iar ordonanța de urgență va propune exact acest lucru. Astfel, gonirea, alungarea animalului sălbatic, este prima intervenție, de fiecare dată se va începe cu acest lucru, următoarea etapă este tranchilizarea și relocarea, acolo unde acest lucru este posibil – pentru că trebuie să te apropii la 30 – 50 de metri de animalul sălbatic ca să-l poți tranchiliza, a precizat Tanczos Barna.
„În cazurile în care nu se poate, în cazurile în care – vă citesc, că am textul în față – se află prins într-o capcană autorizată sau intră în gospodării și nu se retrage în prezența omului, se hrănește cu gunoaie în prezența oamenilor și nu se sperie de om, nu se retrage când este gonit, atacă omul sau atacă gospodăria, chiar dacă încearcă omul să-l alunge – în aceste situații trebuie să creăm această posibilitate de intervenție de extragere prin împușcare”, a mai precizat ministrul.
Extragerea se va face numai de către personalul tehnic de specialitate angajat al gestionarului de fond cinegetic. „Niciun străin, nimeni din afara țării, niciun vânător de trofee nu poate să facă parte din această echipă de intervenție rapidă”, a dat asigurări ministrul.

„Ceea ce propunem noi este o soluție de moment pentru zonele locuite. Pentru zonele adiacente, trebuie să interzicem hrănirea urșilor în zonele apropiate de localități, indiferent dacă această hrănire se face cu scop turistic, dacă se face din iresponsabilitatea turiștilor sau a celor care vin cu mașina și se opresc la marginea drumului și hrănesc ursul. Este inadmisibil să creadă cineva că aceste animale sălbatice trebuiesc urbanizate sau domesticite. Ele reprezintă un pericol real. Nu se pot compara cu cățelul sau alte animale domestice. Rămân animale sălbatice. Sunt imprevizibile și pot ataca din diverse motive”, a mai spus acesta.
Pe de altă parte, el recunoaște că aceste întâlniri cu ursul sunt aproape inevitabile.

Populația de urs este în continuă creștere se apropie din ce în ce mai mult de zonele locuite și numărul alarmant de apeluri la 112 dovedește faptul că întâlnirile dintre urs și om au crescut de cel puțin 10 ori în ultimii 4-5 ani. Este un pericol iminent, un pericol care, din păcate, este din ce în ce mai mare în zona locuită. Nu vorbim de toată țara, vorbim de câteva județe care sunt afectate în mod semnificativ, dar numărul acestor județe crește și acest lucru poate fi demonstrat de numărul din ce în ce mai mare de daune care se anunță la nivelul unor județe unde nu au existat asemenea probleme acum câțiva ani, se poate demonstra și prin numărul de apeluri la 112”. (n.r. Unul dintre aceste județe este și Argeșul, unde numărul de apeluri la 112 pentru atac de urs a crescut de aproape 6 ori în ultimii ani).

„Este absolut nevoie de intervenții prompte și rapide ale autorităților pentru a salva viețile oamenilor. Este inadmisibil ca în situații de criză, de forță majoră, în care viața omului este în pericol, să nu avem o soluție imediată, promptă, o echipă a Jandarmeriei, alături de autoritatea locală, alături de medicul veterinar, care să poată să facă tranchilizarea, dacă este nevoie, alături de un vânător, care să extragă exemplarul periculos. Subliniez încă o dată, vorbim strict de intervenție în zonele locuite, acolo unde aceste echipe de intervenție rapidă vor veni să apere viața umană”, a mai adăugat Tanczos Barna.
Luna trecută, premierul Florin Cîțu spunea că vrea să vadă mai întâi un raport privind atacurile urșilor și să afle cum procedează alte țări înainte de a lua o decizie în această problemă. Declarația lui a venit după ce ministrul mediului făcuse anunțul despre această ordonanță aflată în lucru ce prevede alungarea, relocarea sau împușcarea urșilor care provoacă pagube în localități, în funcție de gravitatea situației. Florin Cîțu a spus însă că ordonanța nu va fi dată prea curând.

Sursa: Digi24

 

Related Articles

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.
Captcha verification failed!
Scorul utilizatorului captcha a eșuat. va rog sa ne contactati!

- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img

URMĂREȘTE-NE PE REȚELELE SOCIALE

11,000FaniÎmi place
2,350AbonațiAbonați-vă
- Advertisement -spot_img

NOUTĂȚI