Prin fuziunea Universității de stat din Pitești cu Politehnica București, se înființează o Universitate Națională. Aceasta se va numi Universitatea Națională de Știință și Tehnologie Politehnica București și va funcționa în două centre universitare autonome: unul la Pitești, altul la București
Noutatea a anunțat-o rectorul UPIT, Dumitru Chirleșan, care într-o conferință de presă ținută astăzi, a prezentat cum vor sta lucrurile cu această nouă universitate și a explicat necesitatea unei asemenea măsuri.
Unirea dă putere
Practic, se vor schimba multe în ceea ce privește creșterea în domenii curriculare unde UPIT ar fi avut potențial dar pe care nu îl putea dezvolta fiindcă in condițiile actuale erau multiple limitări. Și a dat exemplul acreditării unor facultăți, a unor specializări noi, la care ar fi durat mai mult de 7 ani ca să se poată obține, conform cerințelor legii. Așa, cele două universități vor pune împreună ceea ce are fiecare („colectivizăm tot ce avem și unii și alții”, spune rectorul Chirleșan), urmând ca noua Universitate Națională să își exercite autorizările și acreditările asupra ambelor centre universitare ce vor fi create.
Fuziunea celor două universități și implicit înființarea Universității Naționale se va face printr-o lege specială. Deocamdată, ceea ce a ținut de aprobările pe plan local, acestea au fost obținute, iar Senatul UPIT a adoptat hotărârea de fuziune prin comasare/contopire a celor două universități.
Vor putea să adere și alții
Rectorul Chirleșan a arătat că ulterior vor putea să adere la această Universitate Națională și alte instituții de învățământ superior din țară, spunând că deja cinci și-au anunțat dorința de a adera la noua structură.
Evident că organigrama nu va mai fi aceeași, se vor pierde niște funcții, inclusiv cea de rector, dar pentru binele comun, Dumitru Chirleșan e dispus să renunțe la această funcție. După ce se vor crea cele două centre, fiecare dintre ele va fi condusă de un prorector coordonator, iar rector va fi unul singur, care va fi ales conform procedurii actuale.
Vom reveni cu noi detalii pe această temă.