Elevii Școlii Populare de Arte și Meserii au fost anul acesta ambasadorii Mărțișorului la „Expo 2022 Dubai”. Cursanții Secțiilor de Țesut-Cusut Bogați, Corbeni și Popești, coordonați de meșterii lor Flory Buia, Viorica Olivotto și Veronica Iordăchiță, au realizat ateliere în care i-au învățat pe vizitatorii Expo 2022 Dubai să facă mărțișoare, explicând totodată semnificațiile acestuia.
Proiectul, intitulat „Together: yesterday and today. You and me!” a fost realizat în parteneriat cu prof. Mirela Tanc, sub auspiciile Comisiei Naționale a României pentru UNESCO. La realizarea clipurilor de promovare a mărțișorului românesc au participat și copiii de la Corbi împreună cu prof. Adelina Zamfir, dar și Ansamblurile de dansuri populare Doruri de câmpie din Hârsești, instructor Loredana Costache, și Murgulețu din Popești, instructor Gheorghiță Iordăchiţă, și profesorii Cătălin Iancu, Dragoș Dinescu și George Mărgineanu – și Bogdan Panțiru, instructor de dansuri populare și căluș în cadrul Școlii.
Atelierele au avut loc în sala de spectacol a Școlii Populare de Arte și Meserii Pitești și au fost transmise live la pavilionul României de la Expoziția Internațională 2022 de la Dubai, acolo unde prof. Mirela Tanc, partenerul nostru în acest proiect, a oferit vizitatorilor mărțișoare realizate chiar de copiii din Argeș.
Tot de Mărțișor, la invitația doamnei Simona Bucura Oprescu, elevii și profesorii Școlii Populare de Arte și Meserii Pitești au susținut un atelier și în Parlamentul României. Copiii de la Bogați au realizat mărțișoare pe care le-au oferit cu drag oaspeților străini – ambasadorii celorlalte trei țări în care se practică acest obicei de primăvară, respectiv Bulgaria, Macedonia de Nord și Republica Moldova – parlamentarilor români și tuturor invitaților la expoziția „Mărțișorul – Povestea unei tradiții” organizată cu prilejul aniversării a cinci ani de când acest simbol a fost acceptat în patrimoniul UNESCO.
Expoziția a reunit meșteri – creatori din România, Republica Moldova, Macedonia și Bulgaria și a fost organizată de Comisia permanentă comună a Camerei Deputaților și Senatului pentru relația cu UNESCO. Copiii au fost tare mândri să o regăsească pe „doamna Flory” Buia, coordonatoarea lor, printre meșterii selectați să participe la această expoziție și au asistat cu emoție la momentul în care ea a fost premiată de Muzeul Satului și Comisia Națională a României pentru UNESCO.
Atelierul Școlii Populare de Arte a fost vizitat de dna academician Sabina Ispas, directorul Institutului de Etnografie și Folclor „Constantin Brăiloiu” din București al Academiei Române, a apreciat ideea de atelier demonstrativ cu participarea generațiilor de purtători de folclor – Flory Buia și elevii ei pasionați de meșteșug, tinerii profesori de la Școala Populară de Arte Pitești alături de meșteri populari consacrați precum Viorica Olivotto din Nucșoara și Marilena Iosifaru din Corbeni – adevărate modele pentru comunitate.
Doamna academician Ispas a remarcat zona activă a expoziției, animată de jovialitatea copiilor care participau la reconstituirea obiceiului, de la realizarea mărțișorului la înmânarea lui și femeilor, și bărbaților, ceea ce este o practică în Republica Moldova, așa cum tocmai le spusese dl ambasador al Republicii Moldova la București.
Micii ambasadori ai mărțișorului de Argeș au fost admirați, de asemenea, de dna Madlene Șerban, secretar general al Comisiei Naționale a României pentru UNESCO, de dna prof. univ dr. habil Gabriela Nedelcu-Păsărin, președintele Comisiei Naționale de Salvgardare a Patrimoniului Cultural Imaterial din Ministerul Culturii, de dna Corina Mihăescu, cercetător științific I la Institutul Național al Patrimoniului, care le-au apreciat activitatea și au salutat prezența profesorilor Școlii Populare de Arte și Meserii Alexandra Tăbuș, Georgiana Gavrila, Cristina Voicu, Alexandra Neagoe și Vasile Răducu care au reprezentat Argeșul, ieri, în Parlamentul României, unde au fost invitați sa asiste la dezbaterea ”Patrimoniul imaterial, slavgardare prin legiferare”.
Doamna Gabriela Nedelcu-Păsărin a sintetizat foarte frumos modul în care Școala Populară de Arte de la Pitești promovează Mărțișorul: Un tablou remarcabil al perenității obiceiului în forma lui genuină redat în context de sărbătoare sub auspiciile Parlamentului României și Comisiei Naționale a României pentru UNESCO.
La finalul evenimentului, doamna deputat Simona Bucura Oprescu i-a invitat pe copii să viziteze Camera Deputaților și să fie „deputați pentru o zi”.