Au fost făcute modificări în ceea ce privește contribuția de asigurări sociale de sănătate (CASS). Acestea îi privesc și pe cei care obțin venituri din activități independente, precum drepturi de proprietate intelectuală, din chirii sau din activități agricole. De asemenea, obligația de plată a CASS o să apară, începând cu veniturile de anul viitor, de la plafonul de șase salarii minime, față de 12 până acum.
Cei ce obțin venituri din activități nesalariale pentru care trebuie să plătească CASS vor aplica cota de 10% la trei plafoane, și anume:
– nivelul a șase salarii minime brute pe ţară, în vigoare la termenul de depunere a declaraţiei unice, în cazul veniturilor realizate cuprinse între șase și 12 salarii minime brute pe ţară;
– nivelul de 12 salarii minime brute pe ţară – în cazul veniturilor realizate cuprinse între 12 și 24 salarii minime brute pe ţară;
– nivelul de 24 salarii minime brute pe ţară – în cazul veniturilor realizate de peste 24 salarii minime brute pe ţară.
Din 18 iulie 2022 au apărut și schimbări legate de scutirea de la plata CASS în cazul elevilor și studenților. Ca regulă generală, potrivit Codului fiscal, elevii și studenții fără venituri intră în categoria persoanelor exceptate de la plata CASS. Totuși, dacă au venituri salariale sau din activități independente, ei datorează această contribuție, indiferent de nivelul veniturilor obținute. Înainte, aceștia datorau CASS doar dacă veniturile lor depășeau valoarea salariului de bază minim brut pe țară.