S-a stins din viață unul dintre cei mai spectaculoși coordonatori de joc din istoria baschetului: Petre Brănișteanu.
Federația Română de Baschet a anunțat astăzi că s-a stins din viață Petre Brănișteanu, o legendă a baschetului românesc: „Baschetul românesc a rămas mai sărac de astăzi, după ce s-a stins din viață unul dintre cei mai spectaculoși coordonatori de joc din istoria sa: Petre Brănișteanu a pierdut în aceasta dimineață cel mai important meci din viață, medicii de la sectia ATI din cadrul Spitalului Universitar de Urgență București anunțând decesul marelui baschetbalist.
A fost fără îndoială un adevărat magician al jocului de baschet, un sportiv desăvârșit, care a ridicat de foarte multe ori tribunele în picioare și și-a sprijinit echipa de suflet, Steaua București, la câștigarea a 10 titluri naționale, ultimul în 1991.
A făcut parte din generația de aur a roș-albaștrilor și a fost un exemplu pentru multe generații, demonstrând atât pe teren, cât și în afara acestuia, că este și un adevărat prieten.”
Avea doar 66 de ani
Născut la 17 februarie 1959, în aceeași zi cu extraterestrul baschetului mondial Michael Jordan, Petre Brănișteanu a fost atras încă de mic de mai multe sporturi, fiind atras și de mirajul hocheiului, dar marea sa dragoste a fost și a rămas baschetul. La nivel juvenil s-a remarcat rapid la celebra echipă a Liceului 35 din București, unde l-a avut ca antrenor pe George Chiraleu, iar ulterior a fost curtat de marile echipe Dinamo și Steaua, celebrii antrenori Dan Niculescu și Mihai Nedeff dorindu-l în echipele lor. În primă fază, Dinamo a avut câștig de cauză, dar până la urmă tradiția militară din familie, precum și insistențele lui Mihai Nedeff, au făcut ca Petre să ajungă la Steaua, unde a devenit conducătorul de joc de neînlocuit al roș-albastrilor vreme de mai bine de un deceniu.
În lunga sa carieră sportivă, a adunat peste 400 de selecții la echipa națională a României, a participat la două ediții ale Campionatelor Europene și și-a trecut în palmares mai multe evoluții notabile atât în Cupa Campionilor Europeni, cât și în Cupa Cupelor.
În 1992, a trecut în managementul clubului din Ghencea și după un scurt episod administrativ-organizatoric pe la echipa de fotbal Steaua a revenit pe terenul de joc în 1995, încheiându-și cariera sportivă după ce a mai evoluat la Rapid București și Erbașu Bucuresti. Pentru toate meritele sale sportive a fost recompensat cu titlul de Maestru Emerit al Sportului și a fost inclus în galeria Legendelor Baschetului Românesc.
Fără să poată sta departe de baschet, a cochetat o perioadă cu rolul de antrenor și de director tehnic la CSU Ploiești, Rompetrol și CSM Bucuresti, la ultima devenind și director general al clubului pentru o scurtă perioadă, în 2012. A făcut parte din echipa Federației Române de Baschet, fiind membru al Consiliului Director și președinte al Colegiului Central de Arbitri, iar ultimele săptămâni de viață și le-a petrecut ca angajat al FRB.
Petre Brănișteanu va rămâne în sufletele noastre ca fiind una dintre legendele baschetului românesc, un sportiv care și-a pus amprenta asupra multor generații, fiind recunoscut pentru talentul, inventivitatea și energia de care dădea dovadă atât pe teren, cât și în afara acestuia. A fost iubit de colegi, un sportiv care îți dădea aripi și care te făcea să crezi că nimic nu e imposibil.
Din nefericire, prin dispariția sa prematură, baschetul românesc mai pierde încă o stea din constalația performerilor săi!
Pe această cale, Federația Română de Baschet își exprimă compasiunea și profundul regret pentru dispariția prematură a fostului mare baschetbalist, adresând, totodată, sincere condoleanțe familiei îndurerate.
Dumnezeu să-l odihnească!
* În semn de respect și apreciere pentru cel care a fost Petre Brănișteanu, FRB a decis ca la toate meciurile de baschet din LNB din acest week-end să se țină un moment de reculegere în memoria sa.