21.5 C
Pitești
24 mai 2024

S-a stins din viață cel mai longeviv veteran de război al României, argeșeanul Constantin I. Năstase

S-a stins din viață, la 108 ani, cel mai longeviv veteran de război al României, General-maior (rtg.) Constantin I. Năstase, din Mioveni.

Născut pe 3 iunie 1915 în Mioveni, generalul Constantin Năstase a fost absolvent al Şcolii Normale „Carol I” din Câmpulung Muscel. În 1938 a obţinut diploma de învăţător în Piteşti.

A luptat în cel de Al Doilea Război Mondial, participând la campania din Est de la început, în iunie 1941, şi până la întoarcerea în ţară, în anul 1944. A luptat, ca ofiţer al Armatei Române, în bătălia pentru Odesa şi în confruntarea de la Cotul Donului. A scăpat cu viaţă din teribila încercuire de la Cotul Donului şi a mărşăluit cale de mii de kilometri prin nesfârşita stepă din Rusia, la temperaturi de -40 de grade Celsius. După 75 de zile de marş a ajuns în România. A fost internat de urgenţă la Spitalul Militar din Craiova, într-o stare de epuizare extremă şi bolnav.

Ulterior, după absolvirea Facultăţii de Matematică şi Fizică a Universităţii din Bucureşti, a devenit profesor de matematică şi fizică. În 1977, ca titular al catedrei la Şcoala Racoviţa, s-a pensionat.

De-a lungul vieţii sale, s-a implicat în numeroase activităţi şi proiecte sociale şi culturale, precum înfiinţarea Muzeului Cula Racoviţa, care-i poartă numele.

Parcă pentru a compensa anii tinereții pierduți în război și suferințele îndurate, generalul a primit în dar de la Dumnezeu pe acest pământ o viață lungă, de 108 ani. Cinste, onoare și demnitate până în ultima clipă a vieții. Dumnezeu să-l odihnească în pace!

CITEȘTE ȘI: În vizită la veteranul de 107 ani Constantin I.Năstase

Related Articles

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.
Captcha verification failed!
Scorul utilizatorului captcha a eșuat. va rog sa ne contactati!

- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img

URMĂREȘTE-NE PE REȚELELE SOCIALE

11,000FaniÎmi place
2,350AbonațiAbonați-vă
- Advertisement -spot_img

NOUTĂȚI