4.2 C
Pitești
03 dec. 2024

S-a finalizat Extinderea UPU la Spitalul Județean

S-a finalizat Extinderea UPU la Spitalul Județean de Urgență Pitești.

Astăzi a avut loc, la Spitalul Județean Argeș, evenimentul privind finalizarea extinderii Unității de Primiri Urgențe.

La eveniment a fost prezent ministrul secretar de stat în Ministerul Sănătății, dr. Alexandru Rogobete, un adevărat prieten al Argeșului, Ion Mînzînă, președintele Consiliului Județean Argeș și cei doi vicepreședinți, Marius Nicolaescu și Adrian Bughiu, managerul Spitalului, Adrian Dumbravă, medicul Flavius Pascu, șeful UPU, administratorul județului, Cristian Puiu, senatorul Cristina Stocheci, deputatul Remus Mihalcea, ambii medici de profesie, precum și alți invitați.

Început în urmă cu 3 ani, proiectul noii extinderi UPU include un plus de 13 paturi pentru evaluarea urgențelor, dar și dotări de top pentru îmbunătățirea actului medical în urgență.

La finalul turului prin clădire, a fost susținută o conferință de presă:

Ca în toată țara, și Spitalul Județean de Urgență Pitești se confruntă cu lipsa de medici. În prezent în UPU sunt 12 medici specialiști, din care unul cu jumătate de normă. Urmează să mai vină în curând încă doi medici rezidenți, dar lipsa medicilor de urgență rămâne o problemă pentru cel mai mare spital din județ. Să sperăm că îmbunătățirea condițiilor din UPU va face mai atractiv un loc de muncă aici.

Informații despre proiect:

În ultimii patru ani, în sistemul de sănătate din județul Argeș au fost atrase și investite cele mai mari sume de bani din istoria sa.
Consiliul Județean Argeș a depus, în acești 4 ani, toate eforturile pentru a extinde și moderniza infrastructura de sănătate în cele 9 unități medicale pe care le are în administrare. S-au investit peste 70 milioane de euro, fonduri europene, guvernamentale și fonduri din bugetul propriu al consiliului.
Vineri, 8 noiembrie 2024, în prezența ministrului secretar de stat de la Ministerul Sănătății Alexandru Rogobete a avut loc inaugurarea Unității de Primiri Urgențe de la Spitalul Județean de Urgență Pitești și s-a dat startul lucrărilor la o nouă investiție „Laborator de Radioterapie Spitalul Județean de Urgență Pitești”.
“Salut prezența dlui Alexandru Rogobete, secretar de stat în Ministerul Sănătății, un om căruia îi datorăm foarte mult la nivelul județului pentru tot ceea ce a însemnat dorința noastră de a oferi condiții mai bune actului de sănătate din Argeș. Pentru noi, Consiliul Județean Argeș sănătatea este pe primul loc! Pentru noi viața oamenilor este cea mai importantă și am depus toate eforturile pentru a îmbunătăți partea de infrastructură sanitară, fie că vorbim de corpuri noi de clădiri, fie de achiziția de aparatură medicală de ultimă generație. Spitalul de Pediatrie Pitești este acum unul dintre cele mai moderne din România, iar prin investițiile realizate aici, la Spitalul Județean, și prin proiectele pe care le mai avem ne apropiem de aceleași standarde. Necesitatea unei Unități de Primiri Urgențe extinsă și modernizată la Spitalul Județean era evidentă, având în vedere numărul mare de pacienți care se prezintă zilnic. Numai anul trecut, spre exemplu, s-au consultat și tratat în regim de urgență 67.021 pacienți, din întreg județul și chiar din județele limitrofe. Prin realizarea acestui proiect, Spitalul Judeţean de Urgenţă Pitești va avea una dintre cele mai moderne Unităţi de Primiri Urgențe din țară. Același lucru este valabil și pentru proiectul “Extinderea și Dotarea Ambulatoriului Integrat”. Acum au început și lucrările la Laboratorul de Radioterapie, un alt proiect la care am ținut foarte mult și care era mai mult decât necesar. Conform statisticilor, județul Argeș se confruntă, de la an la an, cu un număr tot mai mare de cazuri oncologice. Din păcate, la această oră, sunt înregistrați 22.234 de bolnavi, înregistrându-se cu 1610 cazuri mai multe decât în anul 2023 (21.634 cazuri). Conform estimărilor medicilor, 80% din bolnavii cu afecțiuni oncologice au nevoie de această terapie. Suntem în curs de a obține două noi proiecte, este vorba de colaborarea pe care o vom avea cu municipalitatea Pitești pentru un nou spital și de un proiect care vizează extinderea Spitalului Vedea. Aceste proiecte le putem face doar cu susținerea  și acest lucru se poate Ministerului Sănătății cu care avem o colaborare foarte bună” – Ion Mînzînă, președinte Consiliul Județean Argeș.
“Pentru mine este o bucurie de câte ori vin în Argeș. În luna martie am participat la inaugurarea noii secții dedicată copiilor cu vârste de la 0 la 3 ani de la Spitalul de Pediatrie Pitești, apoi, împreună cu dl. președinte Ion Mînzînă, am avut ocazia să pornim alte proiecte importante pentru Pitești și pentru județ. Unul dintre acestea este Laboratorul de Radioterapie care cel mai probabil la anul, pe vremea aceasta va fi gata. Dar ceea ce vedem acum aici la Spitalul Județean de Urgență este un lucru extraordinar, UPU, Ambulatoriu, noul corp de clădire ridicat. Doresc să îl felicit pe dl. președinte și vă zic că sunteți un exemplu de bune practici pentru gestionarea fondurilor europene în sănătate. Eu cred cu tărie că dacă facem lucrurile cu bună credință și cu responsabilitate, la finalul zilei vom avea cu toții de câștigat și lucrurile încep să se vadă. Aici avem o Unitate de Primiri Urgențe cum nu avem la nivel național, la fel arată și Spitalul de Pediatrie – un exemplu de bună practică pentru lumea medicală. Se vede cu ochiul liber că România își schimbă fața sistemului de sănătate. Este și meritul echipei Ministerului Sănătății care acum gestionează peste 3.200 de proiecte, și a autorităților locale care au știut să gestioneze rapid fondurile” – Alexandru Rogobete, secretar de stat Ministerul Sănătății.
I. Extindere și dotare spații Urgență și amenajări incintă Spital Județean de Urgență Pitești
În cadrul proiectului s-au realizat următoarele lucrări:
·extinderea spațiilor medicale la nivelul demisolului prin realizarea unui spațiu de resuscitare cu două paturi
·spațiu de evaluare și tratament imediat cu 13 paturi
· o zonă de imagistică dotată cu un aparat Computer Tomograf și echipament Roentgen pentru radiografii: o cameră AR, o cameră tehnică radiații, o cameră CT, o cameră tehnică CT, camere de schimb (pe sexe, pentru pacienții care vor utiliza camerele cu aparatura pentru imagistică medicală), hol de distribuție în spațiile de imagistică (camera AR și camera CT) a pacienților aduși cu targa de ambulanță.
· spațiu protejat pentru o ambulanță
· o cameră comandă
· grupuri sanitare organizate pe sexe pentru personal
La nivelul parterului s-au realizat spații destinate personalului medical.
Prin proiect au fost achiziționate echipamente medicale, mobilier medical, mobilier pentru interior și exterior, produse IT.
Valoarea totală a contractului de finanțare este de 15.540.972,04 lei
 
II.“Extinderea și Dotarea Ambulatoriului Integrat al Spitalului Județean de Urgență Pitești”
  • S-a realizat extinderea cu un corp nou ce va adăposti spațiile medicale suplimentare, spațiile destinate exclusiv angajaților spitalului, precum și noile spații tehnice și de depozitare.
  • Corpul realizat are regimul de înălțime S+P+2E.
  • Noile spații (extinse și modernizate): 11 cabinete medicale, plus vestiare, grupuri sanitare medici și pacienți și alte anexe.
Valoarea totală a proiectului – 16.063.852,96 lei:
III. „Laborator de Radioterapie Spitalul Județean de Urgență Pitești”
Construirea și dotarea acestui laborator de radioterapie va asigura servicii medicale de specialitate pentru circa 1.000 de pacienți/an.
Laboratorul de radioterapie va fi o construcţie cu 5 nivele și se va amplasa în zona de sud-est a secţiei de Oncologie a Spitalului Judeţean de Urgență Piteşti, la aproximativ 4,6 m faţă de aceasta.
Ulterior construcției, clădirea va fi dotată cu echipamente, dotări şi active necorporale de ultimă generaţie propuse a fi achiziţionate prin proiect. Tehnologia de ultimă generaţie IMRT – VMAT asigură unul dintre cele mai performante tratamente de radioterapie disponibile în lume şi permite acoperirea întregului lanț de tratare a afecţiunilor oncologice.
Valoarea totală a proiectului este 93.545.424,35  lei cu TVA.
Durata contractului de finanțare este până la data de 30.06.2026.
Contractul aferent execuției de lucrări – încheiat  între UAT Județul Argeș și Asocierea dintre S.C. RO CONSTRUCT S.R.L. (lider de asociere) si S.C. VIVAS INTERNATIONAL S.R.L. (asociat), subcontractanți: VARINAK EUROPE S.R.L., AC RAD MEDICAL CONSULT&SERVICE S.R.L., CORTECH MED S.R.L., ROCIP INSTAL S.R.L., ELCAS SYSTEM 2001 S.R.L, cu termen de execuție 18 luni.
În data de 06.11.2024 a avut loc predarea-primirea amplasamentului. Începând cu data de 07.11.2024 începe execuția lucrărilor privind organizarea de șantier.
PROIECTE NOI LA SPITALUL JUDEȚEAN DE URGENȚĂ PITEȘTI
  • “Dotarea cu echipamente medicale și mobilier a ambulatoriului extins al SJU Pitești” (fonduri europene)
Valoare totală: 11.909.584,26 lei
Etapa: evaluare tehnico-financiară
  • Amenajare spațiu angiograf nou în incinta Spitalului Județean de Urgență Pitești”
Spitalul Județean de Urgență Pitești urmează să achiziționeze și să amplaseze un sistem de angiografie  nou pentru aplicații cardiovasculare, care să permită continuitatea activității  desfășurate și creșterea numărului de proceduri în condiții de siguranță pentru pacienți. În acest scop, a fost identificat spațiul unde se va amplasa noul angiograf, în incinta Spitalului Județean de Urgență Pitești.
Valoarea estimată a lucrărilor necesare pentru amenajarea spațiului este de 1.994.000,00 lei (TVA inclus).
Acest  obiectiv de investiții va fi finanțat din bugetul Consiliului Județean Argeș.
 Valoarea estimată este de 163.401.920,00 lei  inclusiv T.V.A., din care C+M: 86.537.760,00 lei inclusiv T.V.A
  • “Dotarea cu echipamente a laboratorului de anatomie patologică din cadrul Spitalului Județean de Urgență Pitești”
Apel:           PS/325/PS_P7/OP4/RSO4.5/PS_P7_RSO4.5_A12 – Investiții în infrastructura publică a laboratoarelor de genetică și de anatomie patologică pentru diagnosticul cancerului în vederea tratamentului personalizat în funcție de profilul tumoral identificat
În cadrul proiectului se vor achiziționa următoarele echipamente:
 1. Secvențiatorul de nouă generație este un echipament de laborator avansat care permite analiza detaliată și rapidă a materialului genetic.
2. Robot automat de pregătire librarii – Acest echipament va reduce timpul și erorile în pregătirea probelor, crescând capacitatea laboratorului de a procesa un număr mai mare de probe, ceea ce permite unui număr mai mare de pacienți să beneficieze de analize genetice avansate.
3. Concentrator de AND: Concentratorul de ADN optimizează procesele de pregătire a probelor, asigurând calitatea și concentrația necesară pentru diagnosticare și cercetare de înaltă precizie.
4. Instrumentul de cuantificare a acizilor nucleici – măsoară concentrația și puritatea ADN-ului și ARN-ului din probe biologice, contribuind semnificativ la diagnosticarea și tratamentul personalizat al cancerului.
5. Fluorometru: cu ajutorul acestui echipament se pot realiza măsurătorile precise ale ADN-ului și ARN-ului fapt ce facilitează diagnosticul cancerului și monitorizarea progresiei bolii.
6. Magnetul pentru plăci de 96 de godeuri: Acesta este proiectat pentru a lucra cu plăci standard de 96 de godeuri, oferind o metodă eficientă și rapidă de procesare a probelor în laborator.
7. Aparat de inscripționat casete: Facilitează organizarea și gestionarea eficientă a probelor în laborator, accelerând fluxul de lucru.
8. Aparat de inscripționat lame: Aceste lame sunt utilizate în diverse proceduri, inclusiv în colorarea și examinarea microscopică a probelor de țesut în cadrul diagnosticului și tratamentului cancerului.
9. Termostat: contribuie la obținerea de rezultate precise și fiabile în diverse proceduri de laborator. Menține integritatea probelor biologice și a reagenților utilizate în cercetarea cancerului, asigurând rezultate fiabile și precise.
10. Baie de apă: menține temperatura controlată a soluțiilor pentru diverse procese histologice și moleculare. Prin acesta se asigură condiții optime pentru procesele de fixare și colorare, îmbunătățind calitatea și reproducibilitatea rezultatelor, esențială pentru un diagnostic precis al cancerului.
11. Montator automat de lame: automatizează procesul de montare a lamelor histologice după colorare prin acesta, crește eficiența laboratorului, reducând timpul necesar pentru pregătirea lamelor și minimizând erorile umane, facilitând astfel diagnosticarea rapidă și precisă.
12. Colorator automat de lame: automatizează procesul de colorare a lamelor histologice prin acesta se asigură consistența și calitatea colorării, esențială pentru interpretarea corectă a probelor histologice, contribuind la diagnostice precise și timpurii.
13. Sistem automat de colorare imunohistochimică: Aceasta va permite laboratorului diagnosticarea precisă a tipurilor de cancer prin identificarea markerilor tumorali specifici, facilitând tratamente personalizate bazate pe profilul tumoral.
14. Aparat pentru imunofluorescență: Oferă o diagnosticare detaliată și rapidă, facilitând identificarea precoce a markerilor tumorali și monitorizarea eficienței tratamentelor, esențială pentru planificarea tratamentului personalizat.
15. Microscop optic cu camera foto digital: permite vizualizarea și documentarea digitală a probelor histologice și citologice. Achiziția echipamentului va facilita colaborarea și revizuirea la distanță a probelor, îmbunătățind comunicarea între specialiști și accesul pacienților la diagnostice precise și rapide.
16. Sistem automat pentru citologie în mediu lichid: permite detectarea precoce și tratamentul eficient al cancerului, contribuind astfel la îmbunătățirea ratei de supraviețuire și la personalizarea tratamentelor.

Related Articles

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.
Captcha verification failed!
Scorul utilizatorului captcha a eșuat. va rog sa ne contactati!

URMĂREȘTE-NE PE REȚELELE SOCIALE

49,800FaniÎmi place
3,190AbonațiAbonați-vă

NOUTĂȚI

administrare site, mentenanta site, intretinere site