0.9 C
Pitești
09 feb. 2023
spot_img

România educată (a fost) și abandonată (este)

România educată (a fost) și abandonată (este)

,,România educată” a rămas doar un slogan folosit de clasa politică la … mica publicitate. Nu-mi este clar dacă s-a vrut o Românie educată, dacă s-a realizat, dacă este în curs de implementare, folosind logistică externă, sau a fost doar o… glumă!

Educația în această țară a rămas la cheremul unor indivizi care nu au și nu au avut tangență cu sistemul. Exact ca în politică – ești pe liste, se trage linie sub tine în urma numărării voturilor, devii atotștiutor, te pricepi la toate, dai lecții, poți să activezi în orice comisie parlamentară. Mai ,,furi” un doctorat și, de la castrat purcei sau întins cabluri – distribuție electricitate, ajungi ministru al Educației sau, după caz, chiar la Interne, stârnind ,,gelozia” generalilor din sistem. Tot cu ,,generali” se lucrează și la educație – directori generali, inspectori generali – generali pe toate fronturile mai numeroși decât ,,soldații” dedicați, cu adevărat, școlii!

Sloganul ,,România educată” este preluat de toți ,,navetiștii” (fără sumă forfetară ci doar cu diurnă) care se perindă prin sistemul de învățământ doar pentru avantaje individuale și de grup (în mod deosebit – politic).

De la tâmpiți și analfabeți funcționali la… coduri (anonimizare)

În iulie 2009, președintele de atunci al țării, un bun cunoscător al Principiului lui Arhimede – scufundarea unui cub de gheață într-un fluid – 100 g whisky – îi explica unui intelectual ,,scăpat în politică” cum școala românească scoate (produce) tâmpiți. Și pentru ca tâmpiții să nu vină toți în politică, au fost relaxate cerințele pentru învățământul superior, motivându-se că avem cei mai puțini absolvenți cu studii superioare.

De peste trei decenii se sapă la temelia învățământului românesc, ultimul ,,gropar” numindu-se Cîmpeanu! Pentru a ,,masca” emoțiile și rezultatele dezastruoase de la examenele naționale, absolvenții au devenit… coduri! Desființează individul semestrele, elimină tezele, creează un haos în sistem. Nu se cunoaște dacă un elev mai poate fi exmatriculat când nu frecventează cursurile și când își pierde calitatea de elev. A schimbat calendarul anului școlar – împărțindu-l în module (la învățământul tehnic curricula este încă pe module de semestru sau an care nu coincid cu ,,modulele lui Cîmpeanu”). Cine să ia atitudine, cine să intervină, cum trebuie eliminat urgent răul?

Arată-te !

Cei mai răspunzători de haosul și bătaia de joc din sistem rămân directorii de școli care trebuie să gestioneze, să informeze, să propună, să fie preocupați, să nu accepte ca școala să devină doar o afacere! Un director de școală trebuie să fie integru, să fie exemplu de corectitudine, pregătire profesională, punctualitate, să nu-și ascundă lipsurile prin manipulări și să fie imparțial, permanent în mijlocul elevilor nu pe telefon în dialog cu… partidul!

Este timpul, pentru a schimba ceva în bine ca EL (EA) – directorul ,,să se arate” fiind încă ascuns în spatele unui ,,cod anonimizare” cu care a candidat la concurs! Din cei 135 candidați declarați admiși la concursul de ocupare a funcțiilor de director doar 11 aveau nume, restul – 124 erau coduri! Când am privit lista am avut senzația că revăd listele de la Auschwitz unde oamenii erau doar… numere! Și-au pierdut identitatea sau le-a fost teamă acestor aspiranți la… ,,mai bine”? Nu, partidul a avut grijă și este timpul să vă… arătați – nu capacitatea, ci atașamentul… față de școală.

Toate codurile au fost de forma 000XXX, primele trei cifre reprezentând valoarea actuală a învățământului românesc – zero! Și nu trebuie să ne mire dacă o lege – Legea Educației Naționale – reprezintă doar aberațiile și moftul unui individ. În cazul în care aceasta ar fi fost rezultatul muncii unei comisii, cu analize și concluzii, nu ar fi venit ,,Doamna” să schimbe… pe ici, pe colo, prin părțile esențiale.

Dar problema învățământului nu este ,,Legea”, ci profesorul – pregătirea metodică și pedagogică a acestuia (tabla înmulțirii o știu toți inginerii, economiștii), atașamentul față de elev, respectul față de părinți, cultura pe care o are! Această meserie este artă, este vocație! Și există astfel de ,,meșteri”, dar… pe cale de dispariție!

Având în vedere că multe ,,coduri” (numere) au ,,migrat” de la un partid la altul, în raport cu cine organizează concursul și au ,,plimbat” virusul, ne asumăm ,,riscul“ ca să aducem în viitorul cel mai apropiat elementele necesare unei dezinfecții, chiar dezinsecții totale. Dar până atunci recomandăm doar…

ANTIVIRUS

 

Related Articles

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img

URMĂREȘTE-NE PE REȚELELE SOCIALE

4,997FaniÎmi place
728AbonațiAbonați-vă
- Advertisement -spot_img

NOUTĂȚI

error: Continut protejat!!