3.2 C
Pitești
07 dec. 2023

România – cu 12 județe

Se tot discută despre reducerea cheltuielilor bugetare. Televiziunile au dezbătut intens acest subiect. Digi24 a avut un întreg serial Statul la stat. De asemenea, Protv a difuzat emisiunea Statul degeaba, în cadrul rubricii „România, te iubesc!” Ambele emisiuni pot fi urmărite pe youtube.

Aici se arăta că aparatul bugetar este supradimensionat. Prea multe instituții care cheltuie mulți bani (pe salarii enorme) și nu produc nimic. Foarte multe localități mici consumă banii de investiții pe salarii acordate unor funcționari care… stau degeaba, neavând ce face. În unele dintre comunele mici, nici nu ajung banii strânși din impozite pentru a plăti salariul casierului și al contabilului pe un an. Partidele de la putere nu vor schimbare, pentru că majoritatea angajaților la stat sunt votanții lor. Dar mai multe organizații responsabile, printre care și Camera de Comerț și Industrie a României, s-au sesizat și au venit cu propuneri.

Conform unui proiect depus recent în Parlament, România ar trebui să aibă doar 12 județe, în loc de 42, orașe cu minim 10.000 de locuitori și comune cu cel puțin 5.000.
Documentul urmează, în mare, propunerea de reorganizare făcută de reprezentanții Camerei de Comerț și Industrie a României, în urmă cu câteva zile.

Propunerea de reorganizare administrativ – teritorială a țării, venită din partea Camerei de Comerț și Industrie a României (CCIR), a fost transformată într-un proiect legislativ și înregistrată la Parlament. Inițiativa îi aparține deputatului USR Tudor Benga și urmează să intre în dezbatere.

Conform proiectului de reformă, inițiat de Tudor Benga, în urma reorganizării, România va avea doar 12 județe, în loc de 41 plus municipiul București.
De asemenea, vor fi stabilite praguri de minim 10.000 de locuitori pentru orașe și de 5.000 pentru comune.

„Am introdus azi în circuitul legislativ un proiect de lege vizând reforma administrativ-teritorială, mai exact o viziune cuprinzând trei puncte centrale ale acestui subiect extrem de spinos: comasarea județelor, pragurile minime de populație ale comunelor și orașelor, și accesul la servicii publice în localitățile unde primăriile ar fi comasate”, a anunțat deputatul Tudor Benga.

Potrivit spuselor sale, deși este în atenție de foarte mulți ani, subiectul reorganizării administrative a României este foarte sensibil. Politicienii fug de el deoarece o astfel de reformă ar duce la reducerea influenței acestora asupra cetățenilor. Dimpotrivă, crede Tudor Benga, actuala clasă politică, în special partidele din coaliție, PSD, PNL, UDMR au interesul de a menține actuala fragmentare teritorială.
„Și tocmai fiindcă actuala coaliție fuge de dezbaterea parlamentară a tuturor temelor mari de reformă a statului, cred că e necesar să aducem aceste teme în circuitul legislativ pentru a vedea exact și pozițiile CES-ului, și ale CL-ului, și ale Guvernului, și ale partidelor, și ale tuturor actorilor instituționali implicați.
Viziunea pe care o propun pleacă de la nevoia imperioasă de a reduce fragmentarea administrativă a țării și implicit risipa bugetară aferentă, de a eficientiza absorbția fondurilor europene, și de a avea localități capabile să se autosusțină și să livreze servicii publice de calitate cetățenilor fără a fi veșnic cu căciula în mână la ușa guvernului și șefilor de partid”, a subliniat deputatul Tudor Benga.

Proiectul pe care l-a propus în Parlament urmează o viziune care are în vedere comasarea județelor în funcție de identitățile tradiționale ale celor zece mari regiuni istorice ale țării. Totodată, ține cont și de fluxurile umane, economice și logistice ale României de azi.
„Voi reveni mai în detaliu atât la logica pragurilor (5.000 la comune și 10.000 la orașe) cât și a comasării județelor (12 la număr) zilele următoare însă, așa cum am spus-o de nenumărate ori, consider că România nu își poate îndeplini potențialul de dezvoltare fără o reformă profundă a statului, iar cea administrativ-teritorială este una dintre cele mai importante”, a concluzionat deputatul într-o postare pe contul său de Facebook.

Greu de spus dacă va fi aprobat de către Parlamentul României, cel care nu reușește de ani buni să elimine pensiile speciale – cea mai mare nemulțumire a poporului.

Related Articles

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.
Captcha verification failed!
Scorul utilizatorului captcha a eșuat. va rog sa ne contactati!

- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img

URMĂREȘTE-NE PE REȚELELE SOCIALE

11,000FaniÎmi place
2,350AbonațiAbonați-vă
- Advertisement -spot_img

NOUTĂȚI