De o parte şi de alta a drumului DN73 Piteşti- Câmpulung, pe ambele sensuri, înainte de intersecţia spre Piscani, peste 30 de aşa-zişi producători locali au ieşit cu fructele de sezon – cireşe şi căpşuni – să le vândă la tarabă. Preţurile sunt mult mai mari decât în piaţă, cireşele ajung la 30 de lei/kg, iar căpşunile – între 13 şi 20 de lei, în funcţie de cât eşti de bun negociator. Dacă preţurile ar fi fost corecte, nu aş fi fost atât de curios, dar asta m-a făcut să întreb vânzătoarele unele detalii despre fructele oferite la vânzare. „S-au copt deja cireşele?”, întreb. „Da, sunt cireşe de la noi din grădină, cireşe de 10 mai”, spune una dintre vânzătoare. „Dar, căpşunile?”, zic. „Căpşunile sunt la de Institutul Mărăcineni”, îmi răspunde, cu o faţă impasibilă. M-am mirat, nu ştiam că Institutul Mărăcineni cultivă căpşuni, ştiam de mere. „Aveţi vreo hârtie, ceva, din care rezultă că sunt cumpărate de la Institut?” „Nu o am la mine!”, zice. Dar casă de marcat aveţi, să îmi daţi bon fiscal? „Ei, domnule, ce întrebare e asta?”
Interesat fiind de subiect, am oprit la poarta Institutului, să mă informez direct de la sursă şi am aflat că într-adevăr, se cultivă căpşuni aici, dar încă nu au scos la vânzare pentru că mai trebuie să treacă timp până se vor coace. Probabil peste 10-15 zile. Iar cireşele – nici vorbă! Fiind vremea rece până acum, nu s-au copt încă cireşele în Mărăcineni. Am şi fotografiat cireşii timpurii, în care se văd fructele încă verzi.
Departe de mine gândul de a nu încuraja micul comerţ local, din contră, m-am bucurat şi am oprit maşina cu interes să cumpăr fructe cu gustul copilăriei, aşa cum mi-l amintesc şi acum. Dar, de la dorinţă, la realitate, e cale lungă. Cu alte cuvinte, aveţi grijă ce cumpăraţi. Şi cu ce preţ!