22.1 C
Pitești
23 apr. 2025

„Este pentru prima dată când se alocă bani în bugetul local pentru aceste lucrări”

„Este pentru prima dată când se alocă bani în bugetul local pentru aceste lucrări”

Azi a avut loc la Primăria Pitești o conferință de presă prin care am fost informați cu privire la activitatea autorităților locale, din ultima lună. Punctele care au fost prezentate jurnaliștilor au fost următoarele:

  • S-a încheiat Campionatul European de Baschet U20, desfășurat la Pitești (Pitești Arena, Sala Sporturilor din Pitești și cea din Mioveni). Au fost mulți spectatori prezenți la meciurile competiției, iar la meciul din finală au fost peste 4000 de spectatori. Președintele FIBA a fost foarte încântat de organizarea evenimentului, pentru că la alte competiții de acest gen din Europa sălile sunt mai mult goale. România a ieșit pentru a doua oară campioană la U20, la Pitești. S-a mai întâmplat la Oradea, în 2017.

Gazdele au primit un premiu pentru găzduire, pentru ospitalitate – Hosting Award, care a fost oferit primarului Cristian Gentea. Practic, la primirea acestui premiu, primarul a reprezentat România, nu numai Piteștiul.

Piteștiul va mai găzdui competiții internaționale, vom găzdui Supercupele – feminin și masculin, urmează competiții europene, echipa noastră de baschet (FC Argeș Basketball) va juca direct în grupă cu Oradea, cu o echipă din Estonia și una din Polonia.

  • Strategia integrată de dezvoltare urbană a mun. Pitești a fost întocmită de firma URBAN SCOP SRL, firmă care nu a câștigat din prima licitația, dar a contestat la CNSC, i s-a respins ca tardivă, apoi a contestat la Curtea de Apel, unde a câștigat. Contractul a fost astfel câștigat la 55% din valoare, adică 86.720 de lei fără TVA, față de suma alocată de 156.800 lei. Ca o comparație, spre exemplu, la Sibiu a costat 229.000 lei fără TVA, la Ploiești 164.500, la Iași 623.000, la Alexandria 120.000 lei, la Piatra Neamț 289.000 lei etc. Greșeala din text observată în ședința trecută a fost corectată.
  • Strategia ADI Transport Pitești trebuie actualizată ori de câte ori este nevoie, mai ales când se schimbă componența asocierii. Va fi adusă la zi, cu noua componență, după aderarea Ștefăneștiului și a comunelor Moșoaia și Căteasca.
  • S-a semnat contractul pentru proiectare și execuție reparații capitale la 3 adăposturi de protecție civilă, toate din cartierul Găvana. Urmează alte 3 din Prundu, sunt pe lista de investiții fiind în stadiul de proiectare.

În total, în Pitești, sunt 86 adăposturi de protecție civilă, majoritatea în paragină. A fost o greșeală faptul că în timp autoritățile nu au luat măsuri de menținere a acestora la un stadiu normal de funcționare. Pentru prima dată în ultimii 30 de ani au fost alocați bani în buget pentru acest lucru.

  • Autorizații de securitate la incendiu pentru unitățile de învățământ. Sunt 47 de unități de învățământ în Pitești, dar pentru 35 dintre acestea nu este necesară, clădirile fiind foarte vechi și nefăcându-se intervenții asupra structurii lor. Doar pentru celelalte unități, practic 35 de corpuri de clădire, s-au prevăzut bani și au fost sau vor fi obținute aceste autorizații.

Este, de asemenea, pentru prima dată în ultimii 30 de ani când s-au alocat bani în buget pentru autorizarea la incendiu a școlilor.

Primarul Gentea spune că a obținut și Autorizația pentru Securitate la Incendii pentru sediul Primăriei Pitești.

  • Podul peste pârâul Bascov – o lucrare de anvergură, bine realizată, mai este puțin de lucru, dar până la 15 august va fi dat în folosință. Termenul era primăvara anului viitor, dar s-a lucrat bine și termenul a fost devansat. S-a încercat să fie lăsată circulația pe o bandă, dar s-a constatat că e destul de periculos, de aceea se va închide circulația câteva zile, va fi închisă cel mult până marți seara, când se va da drumul la circulație definitiv.

  • Apă Canal a terminat lucrările de demolare a clădirilor de la vechea Uzină de Apă, mai are doar de făcut curățenie, și aici urmează să se amenajeze un sens giratoriu. Ne spunea primarul că Ordinul Arhitecților ar fi depus o notă de protest cum că de ce s-a dărâmat clădirea, că nu avem grijă de monumente etc. Primarul spune că acele clădiri nu a fost niciodată monumente, clădirile erau construite de peste 80 de ani și erau de peste 30 de ani în conservare. Acel sens giratoriu era foarte necesar în zonă.

  • Canalizarea pluvială de la Făget (cartierul Trivale) e gata, azi s-a făcut recepția ei, este o lucrare pe 550 ml lungime, cu bazin de liniștire în zona parcului, s-au montat pompe, s-au făcut probele, iar locuitorii din zonă sunt foarte mulțumiți ca s-a rezolvat problema lor, pentru că le intra apa în case.

  • O altă lucrare de mare importanță este branșamentul electric la blocul SOCOMAR. La blocul COREMI s-a făcut acest branșament pe banii Primăriei, urmând să fie recuperați de la Distribuție Energie Oltenia. Azi în ședința Consiliului Local se va supune aprobării achiziționarea terenului din zona blocului SOCOMAR, pentru a putea ajuta și locatarii acestui bloc să își facă branșament electric. Clădirea fiind pe teren privat, Primăria nu putea interveni să ajute locatarii acelui bloc, iar aceștia riscau să rămână fără curent electric. Firma IMUC, prin care li se furniza curent, ar urma să între în lichidare.
  • Tot pe ordinea de zi a ședinței Consiliului Local de azi este și rectificarea de buget alocat sportului, respectiv clubului FC Argeș pentru traseul internațional al baschetului și pentru funcționarea în continuare a secției de volei, unde echipa a rămas în prima ligă.
  • Pe ordinea de zi a ședinței de azi figurează și asfaltarea unor străzi de pământ. Documentația este în faza DALI. Este vorba despre străzile Aurel Vlaicu, Jan Constantinescu, Spiru Haret, Azurului. „Nu ne vom opri decât atunci când nu vom mai avea străzi de pământ în Pitești”, a spus primarul.
  • Termo Calor Confort, care are un director „cu viziune”, cum l-a lăudat primarul Gentea pe dl. Inginer Bărâcă, a întocmit proiecte pentru construirea a două centrale de cogenerare, una în Găvana, una în Trivale, care vor produce energie, acestea având o capacitate de 7 MWh. „Avem posibilitatea de a accesa 27 milioane de euro pentru fiecare dintre cele două centrale, proiectul a fost întocmit și va fi depus în termen.”

În Pitești este implementat, tot de către Termo Calor, primul sistem-pilot, cu panouri solare, în valoare de 200.000 lei inclusivTVA, montat la PT 206 Eremia Grigorescu, care deservește 16 blocuri, 124 de apartamente și spații comerciale, investiție ce poate fi amortizată în 271 de zile. Proiectul prevede panouri solare pentru furnizarea de apă caldă de consum și încălzire.

„Reducem subvenția, reducem costurile și prețul energiei la client. După ce se va da în folosință și se va evalua eficiența, primăria își propune să extindă acest proiect pilot la nivelul întregului oraș.”

  • De asemenea, primarul Gentea a vorbit și despre proiectul Atelierul de creație IIconArT – artă tradițională iconografică, ce se va desfășura în centrul Piteștiului, în perioada 9-11 august. La atelier se pot înscrie 30 de copii cu vârste între 8 și 16 ani, care vor învăța să picteze icoane pe sticlă. Cei interesați se pot înscrie la Centrul Cultural Pitești.

  • Viceprimarul Gelu Tofan a vorbit despre stadiul proiectului Spitalul Municipal Pitești. S-a semnat un parteneriat cu Consiliul Județean și Spitalul Județean de Urgență Pitești, pentru că Piteștiului singur nu era eligibil pe această axă de finanțare. Primăria va fi lider de asociere, astfel Piteștiul a venit în acest parteneriat cu un teren de 44.407 mp, și se va ocupa de realizarea documentațiilor și de tot ce ține de implementarea proiectului. Ulterior, vor fi relocate aici niște secții externe ale Spitalului Județean, cea mai importantă dintre ele fiind cea de Infecțioase. Proiectul intră azi la aprobare în ședința de consiliu local, apoi urmează să fie depus cel târziu la 8 august, iar până pe 23 august urmează să se depună și cererea de finanțare pentru studiul de oportunitate. Iar în toamnă se va semna și contractul de finanțare.

  • După cum piteștenii observă, în oraș sunt multe șantiere deschise de autoritatea locală, dar se lucrează în continuare pentru accesarea de fonduri europene pentru a deschide altele. Astfel că se vor reabilita mai multe clădiri publice, iar unele vor fi construite de la zero. Dotările nu sunt incluse în proiect, dar primarul Gentea are promisiunea unei ONG că, din sponsorizări, va aduce toate dotările necesare. Nu a spus despre ce clădiri este vorba, doar că e vorba de clădiri foarte uzitate de piteșteni.
  • Întrebat de jurnaliști despre proiectul stadionului, primarul a spus că noul stadion Nicolae Dobrin va fi făcut, așa cum a promis, să nu se sperie piteștenii. Fondurile sunt aprobate, banii au trecut de guvern și sunt la Finanțe, în luna august se așteaptă semnarea contractului.

Related Articles

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.
Captcha verification failed!
Scorul utilizatorului captcha a eșuat. va rog sa ne contactati!

URMĂREȘTE-NE PE REȚELELE SOCIALE

52,300FaniÎmi place
3,200AbonațiAbonați-vă

NOUTĂȚI

Mentenanta site, Administrare site Realizare site Wordpress, Mentenanta site, Wordpress